Lääkejätteiden palautus
Huolehditaan yhdessä ympäristöstä
Vanhoja lääkkeitä ei pitäisi heittää viemäriin tai roskikseen, sillä ne voivat kulkeutua luontoon ja vesistöihin. Lääkkeiden tuominen apteekin lääkejäteastiaan on helppo ympäristöteko. Löydät lääkejäteastian jokaisesta apteekistamme.
Kierrätä lääkkeet Yliopiston Apteekissa
Vanhentuneiden lääkkeiden kierrättäminen on tärkeä ympäristöteko. Se vaikuttaa niin eläimistöön, luontoon kuin omaan ruokalautaseemme. Käyttämättä jääneiden ja vanhentuneiden lääkkeiden oikea hävitystapa on palauttaa ne maksutta apteekkiin. Voit myös vähentää lääkejätteen määrää ostamalla lääkkeet sopivissa erissä ja aloittamalla uuden lääkehoidon aina pienellä kokeilupakkauksella.
Vanhentuneet lääkkeet voivat menettää tehonsa, jolloin ne eivät enää hoida sairautta luotettavasti. Joissakin tapauksissa vanhentuneet lääkkeet voivat myös muuttua haitallisiksi. Lääkkeitä ei tule käyttää viimeisen käyttöpäivän jälkeen.
Jokaisessa Yliopiston Apteekissa on lääkejätelaatikko vanhojen lääkkeiden palautusta varten. Lääkejätteet kuljetetaan sieltä turvallisesti poltettavaksi muiden vaarallisiksi luokiteltujen jätteiden tapaan.
Näin palautat lääkkeet apteekkiin
Näin kierrätät lääkejätteet
Poista lääkepakkauksista henkilökohtaisia tietoja sisältävät ohjelaput.
Palauta tabletit, kapselit, nestemäiset lääkkeet ja voidemaiset tuubit sellaisenaan.
Laita neulat ja ruiskut neulankestävässä astiassa omaan erilliseen palautuslaatikkoonsa.
Lajittele perusvoiteet ja ravintolisät sekajätteeseen.
Usein kysyttyä lääkejätteiden kierrätyksestä
Minne lääkejätteet palautetaan?
Lääkkeet eivät koskaan kuulu sekajäteastiaan eikä niitä saa huuhtoa viemäriin. Tuo lääkejätteesi apteekin keräysastiaan. Joskus myös lääkkeen annosteluväline tulee palauttaa apteekkiin. Tämä mainitaan lääkepakkauksen ohjeessa.
Pitääkö lääkkeet erotella pakkauksista?
Ei tarvitse. Voit tuoda tabletit, kapselit ja jauhomaiset lääkejätteet purkamattomina esimerkiksi muovipussissa apteekkiin.
Mitä teen vanhentuneille voiteille ja nestemäisille lääkkeille sekä lääkelaastareille?
Palauta ne apteekin keräysjäteastiaan omissa pakkauksissaan. Taita käytetyn lääkelaastarin liimapinnat vastakkain ja palauta laastari sen omassa suojakääreessä tai pienessä muovipussissa.
Mitä ei saa laittaa apteekin keräysastiaan?
Ruiskut, neulat, elohopeakuumemittarit sekä jodia sisältävät lääkkeet lajitellaan erikseen omiin pusseihinsa ja palautetaan apteekin henkilökunnalle. Myös syöpälääkkeet ja solusalpaajat tulee palauttaa omassa pussissaan. Neulat tulee palauttaa neulaosa suojattuna.
Minne voin palauttaa verenpainemittarin tai muun elektronisen apuvälineen?
Laitteet, jotka tarvitsevat sähkövirtaa tai sähkömagneettista kenttää toimiakseen luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi, eli SER-jätteeksi. SER-jätettä ottavat vastaan kierrätyskeskukset ja -autot sekä Sortti-asemat. Myös sähkölaitteita myyvät liikkeet ja tavaratalot vastaanottavat yksittäisiä pieniä sähkölaitteita (alle 25 cm) ilman uuden laitteen ostovelvoitetta.
Voiko avaamattoman lääkkeen palauttaa apteekkiin?
Lääketurvallisuussyistä avaamattomia lääkepakkauksia ei voi palauttaa apteekkiin niin, että maksettu summa korvattaisiin asiakkaalle. Palautettua lääkettä ei voida laittaa uudelleen myyntiin vaan se on lääkejätettä.
Lue lisää
Lääkkeiden oikea säilytys ja vanhentuneiden lääkkeiden kierrätys – Tiesithän nämä?
Miten säilytän lääkkeitä oikein? Miten kierrätän vanhentuneet lääkkeet? Milloin viimeksi olet tehnyt inventaarion lääkekaappiisi ja kierrättänyt vanhat lääkkeesi? Tässä kaikki, mitä sinun on hyvä tietää lääkkeiden säilytyksestä ja säilyvyydestä.
”Olemme enemmän kuin apteekkiketju” – Yliopiston Apteekki huolehtii suomalaisten hyvinvoinnista
Yliopiston Apteekin merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle on suurempi kuin ehkä tiedätkään. Lue tästä, mitä kaikkea Yliopiston Apteekki tekee suomalaisten hyväksi!
Biologinen lääke ja biosimilaari – 10 kysymystä biologisista lääkkeistä ja niiden apteekkivaihdosta
Tiesitkö, että voit säästää lääkekuluissasi vaihtamalla lääkkeesi apteekissa halvempaan vastaavaan valmisteeseen? Vuodesta 2024 laki on mahdollistanut myös biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon. Proviisorimme kertoo, mitä sinun tulisi tietää biologisista lääkkeistä ja niiden apteekkivaihdosta.