Lääkekorvaukset ja omavastuu
Saat Kela-korvauksen lääkeostoistasi sen jälkeen, kun kalenterivuosittainen alkuomavastuusi on täyttynyt. Saat korvausta sellaisista reseptillä määrätyistä lääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista, jotka on määrätty sairauden hoitoon, ja jotka lukeutuvat korvattaviin valmisteisiin. Korvaus maksetaan sinulle asiointisi yhteydessä apteekissa tai verkkoapteekissa.
Lääkkeiden Kela-korvaukset vuonna 2025
Saat korvauksen piiriin kuuluvista reseptilääkkeistäsi Kela-korvausta sen jälkeen, kun olet ensin maksanut lääkeostoistasi kalenterivuosittaisen alkuomavastuun. Alkuomavastuu ei koske lapsia ja nuoria: sitä sovelletaan sen vuoden alusta, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta.
Kela-korvauksia lääkkeistä maksetaan kolmessa luokassa:
- peruskorvaus 40 % lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta
- alempi erityiskorvaus 65 % lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta
- ylempi erityiskorvaus 100 % lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta (asiakas maksaa kuitenkin 4,50 euron omavastuun jokaisesta ostamastaan lääkkeestä, joka kuuluu tähän korvausluokkaan).
Lääkkeiden vuosiomavastuu eli lääkekatto on kalenterivuosikohtainen. Lääkkeiden vuosiomavastuu vuonna 2025 on 633,17 euroa. Myös maksamasi alkuomavastuu kerryttää vuosiomavastuuta. Tieto lääkekaton eli vuosiomavastuun täyttymisestä näkyy apteekeissa reaaliajassa. Lääkekaton ylityttyä maksat loppuvuoden ajan kustakin korvattavasta reseptilääkevalmisteesta 2,50 euron omavastuuosuuden. Tästä korvauksesta käytetään nimitystä lisäkorvaus.
Saamme tiedon vuosiomavastuusi eli maksukaton ylittymisestä sähköisesti asiointisi yhteydessä. Saat lisäkorvauksen jo heti lääkeoston yhteydessä eikä sinun tarvitse hakea sitä erikseen Kelasta. Aiemmin lisäkorvaus on pitänyt hakea Kelasta erillisellä lomakkeella maksukaton täytyttyä. Muutos hyödyttää erityisesti paljon lääkkeitä käyttäviä ja kalliita lääkkeitä käyttäviä asiakkaitamme.
Ostoaika seuraaville Kela-korvattaville lääkkeille
Voit ostaa Kela-korvattuna reseptilääkkeitä 1–3 viikkoa ennen edellisen lääke-erän loppumista riippuen siitä, kuinka pitkäksi aikaa olet edelliskerralla ostanut lääkkeitä (1–3 kk). Aikarajat ovat samat lääkkeiden korvausluokasta riippumatta (40 %, 65 % tai 100 %).
- 3 kuukauden lääkkeet: 3 viikkoa ennen lääkkeiden loppumista
- 2 kuukauden lääkkeet: 2 viikkoa ennen lääkkeiden loppumista
- 1 kuukauden lääkkeet: 1 viikko ennen lääkkeiden loppumista
Lääkkeiden Kela-korvaukset vuonna 2024
Lääkkeiden vuosiomavastuu vuonna 2024 on 626,94 euroa ja alkuomavastuu 50 euroa.
Lue lisää
Biologinen lääke ja biosimilaari – 10 kysymystä biologisista lääkkeistä ja niiden apteekkivaihdosta
Tiesitkö, että voit säästää lääkekuluissasi vaihtamalla lääkkeesi apteekissa halvempaan vastaavaan valmisteeseen? Vuodesta 2024 laki on mahdollistanut myös biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon. Proviisorimme kertoo, mitä sinun tulisi tietää biologisista lääkkeistä ja niiden apteekkivaihdosta.
Reseptilääke käytössä? – Näin YA-muistuttaja helpottaa arkeasi
Käytätkö säännöllisesti jotakin reseptilääkettä? Onko D-vitamiinipurkki taas tyhjä? Jos vastasit kyllä, olisi YA-muistuttaja näppärä apulainen sinunkin arkeesi. Lue lisää YA-muistuttajasta – ja aktivoi se käyttöösi vaikka heti!
Varmista sujuvat reseptilääkeostokset – Usein kysytyt kysymykset ja muistilista apteekkiin
Miksi farmaseutti kertoo lääkkeestä, vaikka se on ihan tuttu? Voinko saada lääkkeeni, jos huomaan vasta apteekissa, että reseptini on vanhentunut? Saanko hakea puolison tai naapurin lääkkeet – ja mitä tarvitsen mukaan? Tässä tietopaketti, jonka avulla apteekkiasiointisi sujuvat entistä mutkattomammin.