Lääkkeet lentokoneessa? näin pakkaat lääkkeet matkalle mukaan

nainen pakkaa matkalaukkua matkalle mukaan

Lomamatkaa suunnitellessa ei ensimmäisenä ole mielessä sairastuminen, mutta sitä varten kannattaa valmistautua kokoamalla kattava matka-apteekki matkalle mukaan. Kun rokotesuoja ja matkavakuutus ovat kunnossa, tarvittavat lääkkeet, ensiaputarvikkeet ja terveystuotteet pakattu sekä puhelimeen tallennettu paikallisten lääkäripalveluiden yhteystiedot, lomasta tulee onnistunut mahdollisista yllätyksistä huolimatta. Mitä muuta apteekista matkalle mukaan kannattaa pakata? Mitä saa ottaa lentokoneeseen mukaan?

Olemme koonneet kattavan paketin matkailijan tarvitsemaa terveystietoa:

  • Miten matkalle kannattaa valmistautua?
  • Matkailijan muistilista – mitä matkalle on hyvä ottaa mukaan?
  • Miten matkalla voi huolehtia omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan?

Tältä sivulta löytyy muun muassa vinkit täydelliseen matka-apteekkiin ja muihin matkalla tarvittaviin tuotteisiin, matkailijan muistilista sekä matkalle mukaan tarvittavien apteekkituotteiden pakkauslista.

Matkailuterveyden asiantuntijamme apteekeissa ja verkon chatissa auttavat mielellään matkalle valmistautumisessa, matka-apteekin kokoamisessa sekä oikeanlaisten matkalle mukaan tarvittavien tuotteiden valinnassa.

Täydellinen matka-apteekki matkalle mukaan – Matkalle lähtijän muistilista

Lomasi onnistuminen on todennäköisempää, kun matka-apteekkisi on kunnossa ja olet varautunut sairastumisiin ja pieniin haavereihin etukäteen. Turistiripuli, rakot, pienet haavat ja auringossa palaminen ovat yleisiä matkailijan vaivoja, joita voi sekä ennaltaehkäistä että hoitaa kohteessa matka-apteekin tuotteilla. Matkalla myös sattuu ja tapahtuu, esimerkiksi nilkka voi nyrjähtää, sormeen tulla tikku, polveen iskeä asfaltti-ihottuma, mutta näihinkin yllätyksiin on helppo varautua kattavan matka-apteekin turvin. Kannattaa myös ottaa huomioon, että esimerkiksi tamponeja ei ole helppo löytää kaikkialta, joten omat kuukautissuojat on hyvä pakata matkalle mukaan. Jäljempänä listattu matkalle lähtijän muistilista auttaa sinua pakkausvaiheessa ja sen avulla mukanasi on kattava matka-apteekki ja matkalle mukaan lähtee kaikki tarpeellinen.

Poimi täältä yksityiskohtainen matkailijan pakkauslista, jonka avulla kokoat itsellesi täydellisen matka-apteekin. Löydät valmiit muistilistat itsehoitolääkkeiden, reseptilääkkeiden ja ensiaputarvikkeiden osalta sekä vinkit niin aurinkolomalle, aktiivimatkalle kuin lennollekin. Jos olet suuntaamassa aurinkoon, lue myös vinkkimme vaivattomaan aurinkolomaan.

Reseptilääkkeet matkalle – näin pakkaat lääkkeet lentokoneeseen mukaan

Lääkkeiden vienti ulkomaille vaatii aina hieman esiselvitystyötä ja -valmisteluja. Jos käytät reseptilääkkeitä, varmista hyvissä ajoin, että niitä on riittävästi koko loman ajaksi.

Miten lääkkeet tulisi pakata mukaan matkalle?

Kuljeta lääkkeet käsimatkatavaroissa alkuperäispakkauksissaan. Ota lentokoneeseen mukaan myös reseptit, lääkärin tulostama potilasohje tai yhteenveto resepteistä. Matkailija voi kuljettaa mukanaan vain hänelle itselleen määrättyjä reseptilääkkeitä.

Pidä lääkkeiden kanssa samassa paikassa myös lääkkeiden pakkausselosteet siltä varalta, että lääkkeistäsi kysytään kohdemaan tullissa. Lääkkeiden viemiseksi ulkomaille tarvitsee matkalle mukaan ottaa apteekin Kanta-palvelusta tulostama ulkomaanmatkalle annettava jäljennös kaikista sähköisellä lääkemääräyksellä määrätyistä reseptilääkkeistä.

Maiden välillä on eroja siinä, miten paljon ja mitä lääkkeitä maahan saa tuoda, joten selvitä lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset ennen matkaa. Huomioi myös mahdollisten läpikulkumaiden säännöt ja rajoitukset. Tietoa lääkkeiden maahantuontirajoituksista saat kohdemaan tulliviranomaisilta.

Jos käytät tiettyjä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä tai voimakkaita kipulääkkeitä ja matkustat Schengen-maahan, tarvitset matkalle mukaan Schengen-todistuksen. Saat lisätietoa Schengen-todistuksesta sekä itse todistuksen apteekista.

Suomalaisella sähköisellä reseptillä saa rajoitetusti lääkkeitä myös joidenkin muiden Euroopan maiden apteekeista. Näitä maita on toistaiseksi vähän, joten suositeltavaa on pakata matkalla tarvittavat reseptilääkkeet mukaan kotimaasta. Mikäli matkustat EU-maissa, tutustu eurooppalaiseen lääkemääräykseen.

Eurooppalainen lääkemääräys tunnetaan myös nimellä "Lääkemääräys ulkomailla ostoa varten" ja se toimii EU-maissa paperisen reseptin tapaan. Suomessa tehtäviä lääkehankintoja varten tarvitaan kuitenkin aina sähköinen resepti eli e-resepti. Tarvitset siis sekä sähköisen reseptin Suomessa tehtäviä lääkehankintoja varten että eurooppalaisen lääkemääräyksen mahdollisia EU-maissa tehtäviä lääkehankintoja varten. Esimerkiksi vuoden matkaa varten Suomesta ostetut reseptilääkkeet, kuten e-pillerit lentokoneessa vievät paljon tilaa, ja siksi pitkien reissujen yhteydessä kannattaa tutustua myös eurooppalaisen reseptin tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Reseptivapaat lääkkeet lentokoneessa – itsehoitotuotteet matkalle mukaan

Täydellinen matka-apteekki sisältää henkilökohtaisten reseptilääkkeiden lisäksi ilman reseptiä saatavia itsehoitolääkkeitä ja -tarvikkeita moneen vaivaan ja tarpeeseen. Matkalle lähtijän muistilistaa voi täydentää matkakohteen ja perillä odottavan vuodenajan mukaan. Eksoottiset ja alkeelliset retkikohteet vaativat matka-apteekilta kattavampaa sisältöä, kuin kaupunkilomalle koostetulta loma-apteekilta vaaditaan.

Tässä kätevä pakkauslista matkalle mukaan, jota noudattamalla reissuun mukaan tulevat varmasti kaikki tärkeimmät apteekkituotteet.

Kotimaanmatkalle kannattaa pakata mukaan:

  • kyypakkaus, joka lievittää ampiaisen piston aiheuttamaa ihoreaktiota
  • antihistamiini eli allergialääke mahdollisia allergiaoireita lievittämään
  • antihistamiinipuikko, joka auttaa itikoiden puremien aiheuttamaan kutinaan
  • hydrokortisonivoide auringonpolttamiin tai hyönteistenpuremiin
  • hyttyskarkote
  • punkkikarkote
  • matkapahoinvointilääke, jos kärsii pahoinvoinnista esimerkiksi automatkalla. Suomesta saa aikuisille matkapahoinvointilääkettä ilman reseptiä, mutta matkapahoinvointilääke  lapselle vaatii aina lääkärissä käynnin tai lääkärin konsultaation.
  • hydrokolloidilaastari, kuten Compeed rakkolaastari, on pitkien kävelyreissujen tai vaellusten pelastus. Huolellisesti kiinnitetty rakkolaastari puhjenneeseen rakkoon helpottaa kipua heti. Rakkolaastarin toiminta perustuu siihen, että se on kuin keinoihoa, joka sulkee alleen hiertymän, jolloin kipu ja epämukava tuntemus välittömästi lievittyvät. Rakkolaastarin käyttö on helppoa - muista vain kiinnittää rakkolaastari puhtaalle ja kuivalle hiertymäalueelle ja painaa lämpimällä kädellä laastaria jonkin aikaa, jotta se kiinnityy tiukasti rakon päälle. Valittavanasi on eri muotoisia rakkolaastareita varpaaseen, kantapäähän sekä sormen päähän muotoiltuja rakkolaastareita sormeen.

Mitä lentokoneeseen mukaan?

Huomioithan lentokoneeseen mukaan otettavia tuotteita koskevat rajoitukset ja ohjeet. Lue lisää Finavian sivuilta, mitä ei saa ottaa mukaan lentokoneeseen. Samalla sivustolla on selkeät ohjeet mitä saa ottaa mukaan lentokoneeseen sekä miten nesteet lentokoneeseen tulee pakata matkalaukkuihin.

Pitkä lento sujuu mukavammin, jos olet pakannut mukaan:

Maitohappobakteerit

Meillä jokaisella majailee suolistossamme yksilöllinen bakteerikanta, joka muovautuu elämämme aikana monien tekijöiden vaikutuksesta. Suoliston bakteerit ovat elimistön toiminnan kannalta tärkeitä.

Maitohappobakteerit ovat yleisiä suolistossa esiintyviä bakteereita ja osa ihmisen suoliston normaalia bakteeriflooraa. Maitohappobakteereita voi ostaa myös valmisteina, ja kaikki Yliopiston Apteekista saatavat maitohappobakteerivalmisteet sisältävät tutkittuja bakteerikantoja. Tarjolla on kattavasti erilaisia maitohappobakteerivalmisteita, muun muassa käteviä matkapakkauksia. Kannattaa valita valmiste, johon on käytetty tutkittua maitohappobakteerikantaa. Maitohappobakteereita löytyy kapseleina ja helppokäyttöisinä purutabletteina sekä kätevissä matkakokoisissa pakkauksissa.

Melatoniini lievittää aikaerorasitusta

Melatoniini on elimistössä luontaisesti esiintyvä hormoni, joka on yhteydessä vuorokausirytmin säätelyyn ja valo-pimeärytmiin. Sitä on saatavilla myös erilaisina melatoniinituotteina.

Matkalla melatoniini sopii lievittämään aikaerorasitusta, jolloin sitä käytetään ennen nukkumaanmenoa muutamana ensimmäisenä matkapäivänä valmisteen ohjeen mukaan. Melatoniini auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa, kun sitä otetaan vähintään 1 mg lähellä nukahtamisaikaa. Aikaeron yksilöllisiä vaikutuksia melatoniini lievittää vähintään 0,5 mg:n annoksella, kun se otetaan lähellä nukahtamisaikaa ensimmäisenä matkapäivänä ja muutamana seuraavana päivänä matkakohteeseen saapumisen jälkeen.

Asiantuntijamme apteekissa ja verkon chatissa auttavat sopivan melatoniinivalmisteen valinnassa.

Aurinkorasvan valitseminen

Aurinkolomalla ei sovi unohtaa kunnon aurinkosuojaa. Sopivan aurinkosuojavoiteen suojakerroin on vähintään 30, mutta jos iho ei ole vielä tottunut aurinkoon, alkumatkasta kannattaa käyttää suojakerrointa 50 tai 50+. Korkeinta suojakerrointa voi myös käyttää koko matkan ajan. Muista lisätä aurinkovoidetta päivän mittaan, esimerkiksi uinnin jälkeen. Illalla muista pestä aurinkovoide pois ja levitä iholle After Sun -tuotetta.

Auringolta kannattaa suojautua myös käyttämällä pitkälahkeisia ja -hihaisia vaatteita sekä oleilemalla mahdollisimman paljon varjossa. 

Löydä asiantuntijoidemme avulla parhaat aurinkovoiteet kasvoille ja vartalolle sekä eri ihotyypeille. Yliopiston Apteekin kattavasta aurinkotuotteiden valikoimasta löydät oikeat aurinkorasvat myös herkälle iholle ja aurinkoihottumasta kärsivälle iholle.

Valinnan varaa löytyy runsaasti myös lapsen iholle sopivissa aurinkotuotteissa. Lasten aurinkovoiteiden koostumuksessa on kiinnitetty huomiota etenkin tuotteen korkeaan suojakertoimeen, vedenkestävyyteen ja hiekankestävyyteen. Lisäksi lasten aurinkovoiteiden koostumus on mietitty lapsen herkkää ihoa ajatellen. Valittavanasi on myös fysikaalisia aurinkorasvoja, joissa suojatehon antaa fysikaalinen aurinkosuojafiltteri, joka heijastaa auringon UV-säteilyn pois iholta. Jos haaveilet rusketuksesta, löydät parhaat tuotteet tasaisen kauniiseen rusketukseen! Tutustu aurinkokapseleihin ja itseruskettaviin tuotteisiin. Muista myös aurinkosuojallinen huulirasva sekä after sun -tuote tai aloe vera geeli.

Jos kuitenkin kävi niin hullusti, että ihosi pääsi palamaan auringossa suojauksesta huolimatta, tutustu seuraavaan artikkeliimme.

Kysy neuvoa Yliopiston Apteekin asiantuntijoilta joko apteekissa tai verkon chatissa, niin autamme sinua valitsemaan omalle ihollesi ja tarpeisiisi sopivan aurinkosuojan. Asiantuntijamme auttavat sinua myös selvittämään, herkistävätkö käyttämäsi lääkkeet auringolle.

Lemmikki matkalla mukana

Lemmikki mukaan matkalle

Koiran tai kissan omistajan kannattaa varautua etukäteen myös lemmikin lomailuun, jotta loma on karvaiselle perheenjäsenelle mahdollisimman turvallinen ja rento. Lemmikkeihin pätevät monet samat vinkit kuin ihmisiinkin, eli muista huolehtia rokotussuojasta ajoissa, varmista että reseptilääkkeitä on tarpeeksi ja pakkaa mukaan matka-apteekki sairastumista ja haavereita varten. Talleta myös paikallisen eläinlääkärin yhteystiedot hätätilanteen varalta. Tiesitkö muuten, että lemmikkikin tarvitsee ulkomaanmatkalle passin?

Lemmikin matka-apteekkiin kannattaa pakata mukaan ainakin seuraavat:

Punkit ovat yleinen riesa ympäri Suomea, joten koirat ja kissat kannattaa suojata kesän alussa ja noin neljän viikon välein punkkikarkotteella. Vaihtoehtona punkkikarkotteelle on punkkipanta, joka suojaa koko kesän. Suojauksista huolimatta lemmikkiin voi tarttua punkkeja, joten tee lemmikille päivittäin punkkitarkastus ja irrota punkit turvallisesti punkkipihdeillä tai –raudalla.

Jos matkustat lemmikin kanssa ulkomaille, muista huolehtia rokotuksista ja loishäädöstä sekä hankkia eläinlääkäriltä lemmikkieläinpassi.

Matkailijan rokotus

Matkailijan rokotukset

Selvitä jo hyvissä ajoin ennen lähtöä kohdemaan rokotussuositukset, jotta ehdit hankkia tarpeelliset rokotukset tehosteineen ennen matkaa. Varmista myös, että Suomen kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset, kuten kurkkumätä-jäykkäkouristusrokotus ja tuhkarokkorokotus, ovat voimassa. Rokotukset kannattaa kirjata terveyskorttiin ja kuljettaa sitä lompakossa.

Tietoa matkoilla tarvitsemistasi rokotteista löydät kattavasti Matkailijan terveysoppaasta

Matkailu ja korona

Maailmanlaajuinen koronapandemia aiheuttaa monenlaisia ja alati muuttuvia rajoituksia ja ohjeistuksia matkustamiseen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Tarkista matkaa suunnitellessasi sekä matkan lähestyessä säännöllisesti ajantasaiset koronaohjeistukset kohdemaan viranomaisilta, Suomessa THL:n sivuilta.

Varaudu koronatesteihin ja karanteeneihin

Monet maat vaativat tuoretta, negatiivista koronatestiä tai -testejä edellytyksenä maahan pääsemiselle. Testi saatetaan tehdä myös maahantulon yhteydessä ja se saattaa olla pakollinen.

Jos sinulla ei ole osoittaa todistusta negatiivisesta testistä, sairastetusta koronataudista tai saadusta koronarokotuksesta tai -rokotussarjasta, sinut saatetaan määrätä karanteeniin, jonka pituus ja ohjeistukset vaihtelevat kohdemaan mukaan.

Tarkista aina ajantasaiset koronaan liittyvät matkustusohjeet THL:n sivuilta ja kohdemaan viranomaiselta.

Kasvomaskin käyttö matkalla

Kasvomaskin eli nenä-suusuojaimen käytöstä on tullut koronapandemian aikana monille tapa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Suositukset vaihtelevat maittain sekä maiden sisällä alueellisesti, joten kannattaa aina tarkistaa paikallisilta viranomaisilta ajankohtainen tilanne. Myös lento-, laiva-, ja muut kuljetusyhtiöt päivittävät ohjeistuksia kasvomaskin käytöstä omilla verkkosivuillaan.

Oikeanlainen ja oikein käytetty kasvomaski suojaa sekä  kantajaansa että muita ihmisiä. Tärkeintä on, että käytät puhdasta kasvomaskia, käsittelet maskia vain puhtain käsin ja mahdollisimman vähän sekä asettelet maskin mahdollisimman istuvasti kasvoille. Kertakäyttöinen kasvomaski heitetään heti käytön jälkeen roskiin ja kankainen kestomaski suljetaan muovipussiin.

Matkalla kotimaassa

Vinkit kotimaanmatkalle

Suomalaiset viettävät mielellään kesää kotimaassa niin mökkeillen ja retkeillen kuin veneillen ja pyöräillen. Mitä kotimaanmatkalle kannattaa pakata mukaan? Mitä rokotteita kotimaassa tarvitaan? Ja miten saan reseptilääkkeet mökille?

Olemme koonneet tähän alle vinkkejä kotimaanmatkailuun. Löydät myös kattavan pakkauslistan täydellisen mökkiapteekin kokoamiseksi sekä listan Yliopiston Apteekeista ja kumppaniapteekeista ympäri Suomen.

Suojaudu hyttysiltä ja punkeilta

Hyttysiltä ei voi Suomen suvessa välttyä. Hyttyskarkotteita kannattaa käyttää ennaltaehkäisevästi ja itikanpuremien aiheuttamaa kutinaa lievittämään sopii antihistamiinipuikko. 

Jos matkustat alueelle, jolla punkkeja esiintyy, kiinnitä huomiota punkeilta suojautumiseen. Käytä vaaleita, pitkälahkeisia ja -hihaisia vaatteita ja laita housunlahkeet sukkien tai kenkien sisään. Voit myös käyttää iholle laitettavaa punkkikarkotetta. Pakkaa mukaan myös punkkipihdit ja tee punkkitarkastus itsellesi, lapsille ja lemmikeille joka ilta.

  1. PUNKKIÄSSÄ+ PUMPPUSUIHKE 50 ML
    Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
    PUNKKIÄSSÄ+ PUMPPUSUIHKE 50 ML
    12,00 €
    Loppu
  2. Z-PINSETTI 1 KPL
    Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
    Z-PINSETTI 1 KPL
    19,90 €
  3. HYTTYSÄSSÄ+ PUMPPUSUIHKE 50 ML
    Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
    HYTTYSÄSSÄ+ PUMPPUSUIHKE 50 ML
    11,00 €
    Loppu

Jos vietät paljon aikaa korkean riskin puutiaisaivokuumealueella, kannattaa ottaa punkkirokote.

Tärkeintä on pyrkiä estämään punkin pääsyä iholle oikeanlaisella vaatetuksella. Punkkien levittämää borrelioosia voi ennaltaehkäistä päivittäisellä punkkisyynillä. Puutiaisaivokuumeelta voi suojautua punkkirokotteella.

Näin kokoat täydellisen mökkiapteekin

Myös kotimaan mökkireissulla kannattaa varautua pieniin haavereihin ja yllättäviin sairastumisiin. Säästät aikaa ja vaivaa, jos olet pakannut mahdollisesti tarvittavat lääkkeet, ensiapuvälineet ja itsehoitotuotteet valmiiksi mukaan, eikä tilanteen sattuessa päälle tarvitse lähteä etsimään lähintä apteekkia. Tämän vuoksi olemme koonneet pakkauslistan tärkeistä mökkiapteekin tuotteista. Mökkiapteekin sisältö kannattaa tarkistaa ja päivittää vuosittain mökkikauden alkaessa.

Pakkaa mökkiapteekkiin:

Erilaisten itikoiden ja ötököiden pistoihin ja puremiin on hyvä varautua. Kyypakkaus kannattaa aina olla käsillä, sillä se on hyvä ensiapu ampiaisen pistoon. Hyttysen piston aiheuttamaa kutinaa lievittämään kannattaa matkalle mukaan ottaa  hydrokortisonivoide tai antihistamiinipuikko. Punkkipihdit on hyvä olla aina matkalla mukana siltä varalta, että punkki ehtii suojautumisesta tai punkkikarkotteesta huolimatta tarttua ihoon.

Vatsavaivat ovat ikävä matkaseuralainen ja niiden varalta kannattaakin pakata matkalle mukaan ainakin seuraavat tuotteet:

  • ripulilääkettä
  • lääkehiiltä  
  • ummetusvalmistetta
  • närästysvalmisteita 
  • matkapahoinvointilääkkeitä, jos jollakin perheenjäsenellä on taipumusta voida huonosti matkustettaessa

Yliopiston Apteekki on Suomen suurin apteekki

Jos kuitenkin käy niin, että matka-apteekistasi jää uupumaan jotain oleellista tai unohdat varata reseptilääkkeitä riittävästi koko loman ajaksi, ei hätää! Yliopiston Apteekki on Suomen suurin apteekki, joten sekä omia apteekkejamme että kumppaniapteekkejamme löytyy laaja verkosto eri puolilta Suomea.

Yliopiston Apteekki palvelee myös verkossa. Verkosta voit tilata reseptilääkkeet ja itsehoitotuotteet verkosta suoraan kotiin tai noutopisteeseen toimitettuna. Toimitamme apteekkituotteet edullisesti myös mökille. Halutessasi voit noutaa tilauksen Yliopiston Apteekin toimipisteestä, jolloin toimitus on ilmainen. Lue lisää Yliopiston Apteekin verkkoapteekista.

Jos haluat hoitaa apteekkikäynnin mahdollisimman nopeasti, apteekin pikanouto on hyvä vaihtoehto. Tilaa ensin reseptilääkkeet ja muut tarvitsemasi apteekkituotteet verkkoapteekista ja nouda tilauksesi tunnin kuluttua lähimmän Yliopiston Apteekin pakettiautomaatista. 

matkailija

Tärkeää tietoa matkailijalle

Tähän osioon olemme keränneet matkailijan terveyteen ja terveysturvallisuuteen liittyvää tärkeää tietoa, joka ei liity suoraan apteekkituotteisiin tai -palveluihin.

Matkailijan terveysopas

THL:n toimittama Matkailijan terveysopas sisältää monipuolisesti ajantasaista tietoa matkailijan terveyteen liittyen. Sieltä löydät muun muassa maakohtaiset rokotussuositukset, ajankohtaiset matkustusohjeet koronaan liittyen sekä ohjeita terveysriskien ennaltaehkäisyyn.

Matkailijan terveysoppaasta löytyy myös kattava muistilista asioista, jotka jokaisen matkailijan on hyvä muistaa.

Ulkoministeriön matkustusilmoitus

Ulkoministeriö suosittelee kaikille ulkomaille – erityisesti riskialttiille alueelle matkustavalle ja muuttavalle – matkustusilmoituksen tekemistä matkustusilmoitus.fi-verkkopalvelussa.

Matkustusilmoitus sisältää matkustajien henkilötiedot, matkan aikana voimassa olevat yhteystiedot sekä matkaa koskevat tiedot. Matkustusilmoitus annetaan ulkoministeriölle, ja tietoja käytetään vain hätätapauksissa ja kriisitilanteissa.

Matkailijan lääkäripalvelut

Suomalaisen Kela-kortin haltijoilla, joilla on lisäksi eurooppalainen sairaanhoitokortti, on oikeus saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa EU- ja Eta-maissa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai Pohjois-Irlannissa julkisessa sairaanhoidossa. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voi tilata kätevästi verkossa OmaKelassa. Kortti on maksuton.

Etälääkärin kautta voit tietyissä tilanteissa saada reseptin matkaa varten tarvitsemiisi rokotuksiin, malarialääkitykseen ja jopa yleisimpiin matkasairauksiin kätevästi verkossa, kotoa poistumatta. Tietyissä tilanteissa reseptien saaminen vaatii kuitenkin vastaanotolla käynnin. Reseptin saatuasi sinun tulee noutaa lääkkeet tai rokote apteekista ja varata aika lääkäriasemalta rokotteen pistämistä varten. Etälääkäripalvelua tarjoavat yksityiset lääkäriasemat.

Ulkomaanmatkalla, jos lääkkeet loppuvat kesken, kannattaa kääntyä paikallisten lääkäripalveluiden puoleen ja hankkia uusi resepti, sillä suomalaisella reseptillä saa ostettua lääkkeitä hyvin harvasta maasta.