Terveys

D-vitamiini – suositus, puutos, viitearvot ja hyödyt

D-vitamiini on tärkeä vitamiini, ja sitä voi olla vaikea saada riittävästi ainoastaan ruoasta. Miten siis varmistat, että saat riittävästi D-vitamiinia? Entä onko mahdollista saada D-vitamiinin yliannostus? Miten valita itselle ja perheelle sopivat D-vitamiinivalmisteet? Kokosimme vastaukset askarruttaviin D-vitamiinikysymyksiin.

Biologinen lääke ja biosimilaari – 10 kysymystä biologisista lääkkeistä ja niiden apteekkivaihdosta

Tiesitkö, että voit säästää lääkekuluissasi vaihtamalla lääkkeesi apteekissa halvempaan vastaavaan valmisteeseen? Vuodesta 2024 laki on mahdollistanut myös biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon. Proviisorimme kertoo, mitä sinun tulisi tietää biologisista lääkkeistä ja niiden apteekkivaihdosta. 

Närästys: oireet, hoito ja ruokavalio

Närästys on erittäin yleinen ruoansulatusvaiva, josta moni suomalainen kärsii. Närästyksen tyypillinen oire on epämiellyttävä, polttava tunne rintalastan takana, joka usein pahenee makuulla tai kumartuessa. Närästys on yleensä satunnainen ja ohimenevä vaiva, mutta joillekin se voi olla jatkuva ongelma, joka vaatii muutoksia elämäntavoissa tai lääkärin hoitoa.

Parhaat kosteuttavat silmätipat aikuisille ja lapsille

Tippaa, suihketta, säilöntäaineilla vai ehkä ilman? Jos sinäkin olet pähkäillyt silmätippavalikoman äärellä, lue tämä juttumme! Opit löytämään juuri itsellesi sopivat kosteuttavat silmätipat ja saat muutaman loistavan tuotesuosituksen.

Verenpaineen viitearvot ja 9 muuta faktaa verenpaineesta

Vaikka korkea verenpaine ei anna merkkejä itsestään, niin vaiva kannattaa ottaa tosissaan. Tässä 10 tärkeää faktaa verenpaineesta ja arkiset keinot sen hallintaan

Plantaarifaskiitti – kantapääkipu, syyt ja hoito

Plantaarifaskiitiksi kutsutaan jalkapohjan jännekalvon eli kantakalvon ärtymisestä johtuvaa kiputilaa. Sille on tyypillistä aamulla ja liikkeelle lähtiessä tuntuva aristus, jonka pahin terä hellittää liikkuessa.

Virtsatietulehduksen oireet ja ehkäisy – riittääkö kotihoito, milloin lääkäriin?

Virtsatietulehdus, kotoisammin pissatulehdus, on ikävä vaiva, joka koettelee yleisemmin naisia kuin miehiä. Infektion aiheuttavat tavallisimmin virtsateihin kulkeutuneet kehon omat E. coli -suolistobakteerit. Lue, mitkä ovat virtsatietulehduksen oireita, syitä ja miten virtsatieinfektiota hoidetaan. Poimi myös vinkit infektion välttämiseen.

Alhainen ferritiini – oireet, mittaus ja viitearvot

Ferritiini on proteiini, joka varastoi rautaa elimistössä, ja se toimii merkkiaineena raudanvarastojen arvioimisessa. Raudalla on keskeinen rooli monissa biologisissa prosesseissa, kuten hapen kuljetuksessa ja solujen energiantuotannossa. Tästä syystä ferritiinin määrän ymmärtäminen on tärkeää terveyden kannalta. Opi, miksi ferritiini on tärkeää ja miten sen arvoa mitataan. Artikkelissa käsitellään myös alhaisen ja korkean ferritiinin oireita ja hoitoa.

Silmäluomen tulehdus eli blefariitti: oireet, hoito ja ennaltaehkäisy

Silmäluomen tulehdus eli blefariitti, on yleinen silmävaiva, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja turvotusta silmässä. Blefariitti johtuu usein bakteereista, allergiasta, iho-ongelmista tai muista sairauksista tai lääkkeistä. Lue farmaseutin vinkit silmäluomen tulehduksen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn sekä opi tunnistamaan silmäluomitulehduksen oireet.