10 vinkkiä: Näin vietät vaivattoman aurinkoloman

Ennen aurinkolomaa perhe huolehti rokotukset kuntoon ja varautui lähtöön täydentämällä matka-apteekkiaan.

Lomareissusi ei mene mönkään, kun matka-apteekkisi on kunnossa ja olet osannut varautua pieniin haavereihin jo etukäteen. Katso vinkit, mitä kannattaa pakata matkalle mukaan ja miten välttyä turistiripulilta, rakoilta jaloissa, auringossa palamiselta ja muilta matka-ajan vaivoilta.

Ennen matkaa

1. Rokotukset kuntoon

Aloita matkalle valmistautuminen ja matka-apteekin kokoaminen hyvissä ajoin jo kuukautta tai paria ennen lähtöä ja ota selvää kohdemaan rokotussuosituksista esimerkiksi Matkailijan terveysoppaasta, jotta ehdit hankkia tarpeelliset rokotukset. Joitakin rokotuksia tulee ottaa useampia annoksia. Onhan esimerkiksi kurkkumätä-jäykkäkouristusrokotuksesi voimassa? Lisää kansallisesta rokotusohjelmasta sekä rokotusaikatauluista voit lukea THL:n sivuilta. Rokotukset kannattaa kirjata terveyskorttiin ja kuljettaa sitä lompakossa. Siitä selviävät terveystiedot tapaturmatilanteessa. Myös matkavakuutuskortti on hyvä olla mukana.

2. Valmistaudu aurinkoon

Aurinkoon valmistautuminen on hyvä aloittaa koko vartalon kuorinnalla. Käytä kasvojen kuorintaan kasvoille tarkoitettua tuotetta ja vartalon kuorintaan vartalokuorintaa, mikä poistaa iholta kuolleen ihosolukon. Kuorinnan jälkeen ihoa on hyvä kosteuttaa perusvoiteella. Joustava ja hyvinvoiva iho pystyy suojautumaan tehokkaammin auringon haitoilta ja rusketuksesta tulee tasaisempi.

3. Varaudu turistiripuliin

Pakkaa mukaan ripulilääkettä ja nesteytysjuomajauhepusseja. Muista matkalla hyvä käsihygienia.

Lentokoneessa

4. Matkusta mukavasti

Jos edessä on pitkä lento, pakkaa matka-apteekkiin ja käsimatkatavaroihin unimaski, korvatulpat, villasukat ja lämpimät vaatteet. Näiden avulla nukut lentokoneessa paremmin. Apteekista saa myös matkakokoisia, laadukkaita puhdistusaineita, hiustenhoitotuotteita ja piilolinssinesteitä, jotka vievät vain vähän tilaa. Muista myös kuukautissuojat – esimerkiksi Thaimaasta saattaa olla vaikea löytää tamponeja.

Perillä

5. Lievitä aikaerosta johtuvaa väsymystä

Jos matkakohteeseen on useamman tunnin aikaero, varaa mukaan melatoniinivalmistetta. Saat hankittua sitä Suomessa apteekista ilman reseptiä. Ota melatoniinia illalla ennen nukkumaanmenoa muutamina iltoina matkakohteeseen saapumisen jälkeen. Näin matkapäiviä ei kulu jet lag -koomassa. Aikaeroväsymys on rankempi itään matkustaessa eli Suomesta Aasiaan ja Amerikan mantereelta Suomeen palatessa. Jos kärsit matkapahoinvoinnista, apteekista löydät matkapahoinvointirannekkeita sekä matkapahoinvointilääkettä ilman reseptiä.

6. Valitse oikea aurinkosuoja

Sopivan aurinkosuojavoiteen suojakerroin on vähintään 30. Jos et ole vielä oleillut paljon auringossa, alkumatkasta kannattaa käyttää aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on 50 tai 50+. Katso käyttämiesi lääkkeiden pakkausselosteista, herkistävätkö kyseiset lääkkeet ihoa auringolle. Pakkaa mukaan pitkähihaisia ja -lahkeisia hellevaatteita tarpeen mukaan, sillä myös vaatetuksella voi hyvin suojautua auringolta. Muista pestä aurinkovoiteet illalla pois iholta, niin voide ei tuki ihohuokosia. Levitä after sun -tuotetta iholle sekä mahdollisiin auringonpolttamiin hydrokortisonia.

Äiti levittää lapsen iholle aurinkovoidetta rannalla

7. Vältä rakot 

Pakkaa mukaan rakkolaastareitarakonestopuikko ja talkkiaRakonestopuikko on paksua voidetta, joka muodostaa suojaavan kerroksen iholle ja estää rakkojen muodostumista. Diabeetikoiden jalkojenhoitoon sopivat harsotaitokset.

Rasvaa jalkoja hyvin, sillä rakkoja tulee herkästi kuiviin jalkoihin. Myös jalkojen hikoilu altistaa rakkojen syntymiselle. Jos rakko kuitenkin syntyy, älä puhkaise sitä, vaan peitä se rakkolaastarilla tai harsotaitoksella. Rakkolaastari saa olla paikallaan, kunnes se irtoaa itsestään. Ota mukaan myös tavallisia laastareita ja sidetarpeita pienten naarmujen ja haavojen varalle.

8. Muista käsihygienia

Varaa mukaan käsidesiä, jotta voit puhdistaa kädet ennen ruokailua silloin, kun et pääse pesemään käsiä vedellä ja saippualla. Mitä eksoottisempi kohde, sen tarkempi kannattaa olla hygieniassa. Älä syö epämääräisen oloisia ruokia tai hanavettä valuvaa salaattia, jos paikallinen hanavesi ei ole riittävän puhdasta juotavaksi sellaisenaan.

9. Lievitä kipua oikein

Käytä tropiikissa kipu- ja särkylääkkeenä parasetamolia, sillä tulehduskipulääkkeet hieman lisäävät verenvuototaipumusta

Jos sinulla on jatkuva lääkitys

10. Selvitä, tarvitsetko Schengen-todistuksen ja tulosta oma lääkelista

Jos matkustat Schengen-maahan, kuten Viroon, Ruotsiin tai Espanjaan, ja käytät tiettyjä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, tarvitset Schengen-todistuksen. Tällaisia reseptilääkkeitä voivat olla esimerkiksi vahvat kipulääkkeet sekä ahdistusta tai nukahtamista helpottavat lääkkeet.

Virallinen Schengen-todistus osoittaa, että sinulla on oikeus pitää käyttämiäsi lääkkeitä mukanasi. Apteekin henkilökunta neuvoo, tarvitsetko Schengen-todistuksen käyttämistäsi lääkkeistä. Myös itse Schengen-todistuksen saat apteekista, josta lääkkeet on sinulle toimitettu.

Matkalla tarvittavat lääkkeet pitää pakata käsimatkatavaroihin alkuperäisessä pakkauksessaan. Myös lääkkeiden pakkausselosteet täytyy olla mukana. Tulosta Omakanta-palvelusta lääkelistasi mukaan. Voit näyttää sen tullissa, jos lääkkeistäsi kysytään. Se on tärkeä dokumentti myös silloin, jos tarvitset lääkäriä tai lääkkeitä matkalla.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Irene Eteläinen.

Paras hinta-laatusuhde YA-tuotteilla: matkalle mukaan