Onko allergisen olo nuutunut? Käytätkö tietämättäsi väsyttävää allergialääkettä vai johtuuko väsymys itse allergiasta? Siitepölyallergian hoitoon ja allergialääkkeisiin liittyy paljon vanhentunutta tietoa. Nykypäivänä valittavanasi on useita väsyttämättömiä allergialääkkeitä ja laaja valikoima muita tuotteita allergian hoitoon ja allergiaoireita helpottamaan. Päivitä tästä allergian-hoitotietosi ajan tasalle, niin saat tehokkaan avun oireisiisi ja nautit keväästä huolettomammin.
1. Hoidatko siitepölyallergiaa huolimattomasti? – Aloita ajoissa ja riittävällä annostuksella
Nappaatko allergialääkkeen vain pahimpina oirepäivinä, kun nenä vuotaa ja silmät punoittavat? Aloitatko allergian hoidon ja lääkkeiden käytön vasta, kun ilma on jo siitepölystä sakeana ja allergeeneja leijuu joka puolella?
Et ole yksin. Yksi tyypillisimmistä virheistä siitepölyallergian hoidossa on se, että hoito aloitetaan siitepölykauden aikana liian myöhään, kun allergeenit eli allergian aiheuttajat ovat jo päässeet ottamaan ylivallan. Toinen tyypillinen virhe on, että allergialääkkeitä käytetään epäsäännöllisesti. On tärkeää myös noudattaa pakkausselosteen ohjeita annostuksesta. Allergiakauteen kannattaakin varautua seuraamalla siitepölytilanteen kehittymistä ja siitepölyennusteita Turun yliopiston Norkko-sivustolla. Sivustolta voi seurata pähkinäpensaan, lepän, koivun, heinän ja pujon allergeenien määrää ja ennusteita.
Jotkut jättävät allergian jopa kokonaan hoitamatta, sillä pelkäävät esimerkiksi väsyttävän allergialääkkeen tekevän olosta nuutuneen. Tiesitkö, että hoitamattomana allergian oireet voivat väsyttää ja kurjistaa arkea ihan suotta? Moni allergikko tuntee kuitenkin kehossaan siitepölykaudella allergian aiheuttamaa väsymystä, vaikka oireita allergialääkkeillä saisikin tehokkaasti lievitettyä. Nykyään apteekin allergialääkkeiden valikoimassa on valittavana useita väsyttämättömiä antihistamiineja, joiden valinnassa apteekin asiantuntevat farmaseutit pystyvät auttamaan sinua. Siitepölyallergian hoitaminen voi tukea myös astman ja atopian oireidenhoitoa.
Siitepölyallergian kanssa ei kannata sinnitellä turhaan! Aloita allergioireiden hoitaminen paikallisesti sieltä, missä oireet ovat. Allergialääkkeillä on vaikutusta, kunhan käytät niitä oikein ja riittävästi. On myös hyvä tietää, että allergialääkkeet ovat kehittyneet vuosien varrella eivätkä suinkaan kaikki allergialääkkeet ole enää väsyttäviä antihistamiineja.
Jos tiedät jo, mihin aikaan vuodesta oireesi tyypillisesti alkavat, niin aloita allergialääkkeiden käyttö viikkoa tai paria ennen altistumista allergeeneille. Paras teho tulee, kun käytät lääkkeitä ohjeen mukaan koko allergiakauden ajan eli niin kauan, kuin kehosi altistuu allergeeneille.
Lääkkeettömiäkään kotikonsteja ei pidä väheksyä: ahkerampi kodin siivoaminen, tuulettaminen, pölyjen pyyhkiminen, vuodevaatteiden vaihtaminen sekä hiustenpesu ennen nukkumaanmenoa voivat vähentää allergeeneille altistusta ja sitä kautta lieventää oireita.
Myös nenänhuuhtelukannun ja FFP2-hengityssuojaimen käyttö voivat vähentää oireilua.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
2. Syöt vain antihistamiinitabletteja – Aloita allergian hoito sieltä, missä oireet ovat
Käytkö siitepölysesongin alkaessa apteekissa nappaamassa vain antihistamiinitabletit?
Hyvä juttu, mutta allergian hoito ei saisi jäädä suun kautta otettavien antihistamiinitablettien varaan. Tehokkaimman avun saat nimittäin paikallishoitovalmisteista. Siitepölyallergian silmäoireiden ensisijainen hoito onkin antihistamiinisilmätipat ja yli 14-vuotiaiden allergisia nenäoireita puolestaan hoidetaan tehokkaimmin nenään annosteltavilla kortisonisuihkeilla.
Tutkimustenkin mukaan allergiaoireiden hoito kannattaa aloittaa sieltä, missä oireet ovat – eli tyypillisimmin nenästä ja silmistä.
Kortisonia sisältävä nenäsumute on tehokas apu allergiseen nuhaan. Jos tiedät, että niiskuttelu ja pärskiminen alkavat aina tiettyyn aikaan vuodesta, niin aloita kortisoninenäsumutteen käyttö jo paria viikkoa aikaisemmin. Nenäsuihke nimittäin saavuttaa parhaan tehonsa vasta viikon tai parin jälkeen. Hankalampiin oireisiin on myös saatavana kortisonia ja antihistamiinia sisältävä yhdistelmäsuihke.
On tärkeää, että käytät nenäsuihketta säännöllisesti ja päivittäin. Kysy tarvittaessa neuvoa kortisonisuihkeen valintaan apteekista. Ja tutustu myös pakkausselosteeseen ja noudata käyttöohjeita huolellisesti.
Kun siitepölyallergia tuntuu ennen kaikkea silmissä, eli silmät punoittavat, kutiavat ja vuotavat, niin avuksi kannattaa ottaa antihistamiinisilmätipat. Käytä silmätippoja siitepölykaudella pakkauksen ohjeen mukaan säännöllisesti.
Jos et saa oireita kuriin nenäsumutteella ja silmätipoilla, niin ota niiden rinnalle käyttöön suun kautta otettavat antihistamiinitabletit. Joskus allergialääkkeiden yhdistelmällä päästään parhaaseen hoitotulokseen. Antihistamiinitabletit helpottavat allergiaoireista parhaiten aivastelua ja limaneritystä. Jos oireet vaivaavat eniten yöllä, voit ottaa tabletin ennen nukkumaanmenoa. Jos oireet kiusaavat päivällä, nappaa tabletti aamulla.
3. Arvelet allergialääkkeiden väsyttävän – Nykyiset antihistamiinit eivät uuvuta
Moni pelkää tai arvelee, että allergian hoitoon tarkoitetut antihistamiinitabletit väsyttävät. Käsitys saattaa johtua siitä, että vanhan polven antihistamiineilla saattoi olla väsyttävä vaikutus. Ilman reseptiä saatavat valmisteet uuvuttavat vain harvoin. Väsymys voi johtua myös itse allergiasta.
Jos tuntuu, että nuupahdus kuitenkin iskee, kokeile ottaa tabletti ennen nukkumaanmenoa. Mikäli haluat testata toista antihistamiinivalmistetta, niin pyydä apua Yliopiston Apteekin farmaseuteilta joko paikan päällä apteekissa tai ya.fi-sivun chat-palvelussa.
4. Nenäsuihke kuivattaa nenää – Nenän kosteuttamiseen on monta tehokasta tapaa
Kortisonisuihke hoitaa allergista nuhaa tehokkaasti, mutta on totta, että toisinaan se kuivattaa nenän limakalvoja.
Avuksi kannattaa ottaa apteekista saatava nenäöljy, joka kosteuttaa ja hoitaa nenää, ehkäisee karstoittumista. Helppokäyttöistä, suihkepulloon pakattua nenäöljyä voi suihkaista pakkauksen ohjeen mukaan useita kertoja päivässä.
Kuivaa nenää kosteuttaa myös nenähuuhtelu. Siitepölykauden ollessa pahimmillaan nenä kannattaakin huuhdella nenänhuuhtelukannulla joka ilta ennen nukkumaanmenoa ja aina ennen nenäsuihkeen käyttöä. Käytä huuhteluun joko valmista suolavesiliuosta tai sekoita nenähuuhtelukannussa mitallinen hienokiteistä merisuolaa ja kädenlämpöistä vettä. Muista, että nenää ei pidä koskaan huuhdella pelkällä vedellä. Nenäsuolaa saat myös kätevissä annospusseissa.
Huuhtelun avulla saat puhdistettua limakalvoilta paitsi siitepölyä ja limaa, myös keväistä katupölyä. Suolahuuhtelu helpottaa nopeasti myös tukkoista oloa.
Myös hengityssuojaimesta (FFP2-luokka) saattaa olla helpotusta allergia-aikaan, sillä FFP2-suojain voi vähentää siitepölyn pääsyä nenän limakalvoille.
5. Et ole varma, onko kyseessä allergia, flunssa vai koronavirusinfektio – Varmista aina vaivojesi syy
Mietitkö, onko kyseessä allergia vai flunssa? Vaikka siitepölyallergiasi iskisi joka vuosi, niin tilanne on koronapandemian jälkeen poikkeuksellinen.
Siitepölyallergiassa on osittain samankaltaisia oireita kuin flunssassa tai koronavirustaudissa. Varmuuden vaivojen aiheuttajasta saa kätevästi kotona tehtävällä koronatestillä.
- Voit tehdä koronavirustaudin oirearvion osoitteessa omaolo.fi. Noudata sen antamia ohjeita. Kun virusperäistä nuhaa ja allergiaoireilua ei voi erottaa toisistaan, koronaviruksen mahdollisuus voidaan sulkea pois koronatestillä.
- Epäselvissä ja akuuteissa hengitystieoireissa tai oireiden pahetessa äkillisesti kannattaa noudattaa varovaisuusperiaatetta, pysytellä pois ihmispaljoudesta ja tehdä esimerkiksi kotona tehtävä koronan pikatesti.
Myös vaarattomammat vaivat voivat sekoittua siitepölyallergiaan ja monesti allergikot joutuvatkin pohtimaan, että onko kyseessä allergia vai flunssa.
Flunssassa on samantyyppisiä oireita kuin siitepölyallergiassa, mutta erojakin löytyy. Siitepölyallergiassa allergisen nuhan seurauksena nenästä vuotaa kirkasta eritettä, flunssanuha on yleensä allergista nuhaa paksumpaa. Flunssassa aivastukset ovat usein yksittäisiä, siitepölyallergiassa taas pärskäykset tulevat puuskissa. Flunssaan liittyy usein myös kurkkukipua ja lämpöilyä, mutta myös jotkut allergikot saattavat tuntea allergian kurkkukipuna.
Monen allergikon silmät kutisevat, punoittavat ja vuotavat, mutta myös silmätulehdus tai silmien kuivuus saattaa aiheuttaa silmäoireita. Silmätulehduksessa rähmiminen on kuitenkin voimakkaampaa ja kellertävämpää. Jos et ole ihan varma, mistä on kyse, käy varmistamassa syy lääkärin vastaanotolla. Silmätulehdus nimittäin vaatii lääkärin määräämän lääkkeen.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Katariina Lehtinen.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous