Hyvinvoiva mieli on voimavara, joka kannattelee myös silloin, kun elämä haastaa. Nämä pienet mutta tehokkaat arjen teot tukevat niin sinun kuin läheistesi tasapainoa.
Mitä paremmin mielemme voi, sitä enemmän nautimme arjen pienistä iloista, innostumme asioista ja jaksamme tarttua haasteisiin. Jokaiselta meistä löytyy henkistä voimaa: sinnikkyyttä, empatiaa, luovuutta, uteliaisuutta ja mielen kimmoisuutta.
Vahva mieli kannattelee meitä myös silloin, kun elämä haastaa. Se venyy hankalissa hetkissä ja palautuu, kun kuormitus hellittää.
Siksi mielen hyvinvointia kannattaa vaalia elämän kaikissa käänteissä.
Vaikeista asioista avautuminen ei pahenna kenenkään vointia. Siksi henkisestä hyvinvoinnista kannattaa aina puhua ja kysyä. Lisäksi jokaisen meistä kannattaa tehdä arjessa pieniä hyviä tekoja, jotka vahvistavat mieltä.
1. Pidä huolta ihmissuhteistasi
Toisten seura tekee meille hyvää. On palkitsevaa kokea yhteenkuuluvuutta ja pystyä jakamaan kokemuksiaan toisten kanssa, kuunnella ja tulla kuulluksi.
Erityisen arvokasta on se, jos saamme koskettaa toisia ja tulla kosketetuksi. Miellyttävä kosketus lisää mielihyvähormonien tuotantoa ja turvallisuuden tunnetta.
Aina tapaamiset eivät onnistu helposti kasvokkain esimerkiksi välimatkojen vuoksi. Silloin puhelut ja viestit ilahduttavat. Järjestä aikaa kuulumisten vaihtamiselle olosuhteista huolimatta. Joka viides suomalaisista kärsii joskus yksinäisyydestä, joka on masennuksen riskitekijä. Muista siis pieni kysymys: "Mitä sinulle kuuluu?"
Tee näin:
- Pidä huolta läheisistäsi. Kysy kuulumisia – ja kuuntele myös vastaukset.
- Huumori ja sosiaaliset suhteet kuuluvat etätyöhönkin. Jos työskentelet kotona, kutsu työkaverit kahville tai lounaalle videopuhelun välityksellä.
- Jos koet itsesi yksinäiseksi, muista, että olet arvokas sellaisena kuin olet. Yritä löytää seuraa sinulle mielekkäällä tavalla: harrastusten parista, yhdistyksistä tai verkkoyhteisöistä. On tärkeää olla aktiivinen, vaikka se voi tuntua vaikealta.
2. Keskity tähän hetkeen
Nykyhetkeen keskittyminen on meistä monelle vaikeaa. Juuri sitä aivomme kuitenkin kaipaavat.
Jos mieli poukkoilee aina tulevassa, menneessä ja netin tietotulvassa, se väsyy. Kun keskityt siihen, mitä tapahtuu juuri nyt, pystyt kuulemaan omat ajatuksesi ja huomioimaan tunteesi.
Muista pitää taukoja innostavastakin tekemisestä. Mukaansatempaavat asiat tuottavat positiivista stressiä, mutta liiallisena sekin kuormittaa. Siksi tarvitset virikkeetöntä aikaa. Kun keskushermosto saa tilaisuuden rauhoittua, stressihormonien taso laskee ja mielihyvää tuottavia hormoneja muodostuu enemmän.
Tee näin:
- Keskity siihen, mitä teet. Ylimääräinen häärääminen kuormittaa mieltä.
- Päästä mielesi vaeltamaan. Kotityöt, bussimatkat ja kaupassa jonottamiset ovat hienoja tilaisuuksia tähän.
- Tee helppo läsnäoloharjoitus: Ota mukava asento sohvalla tai sängyllä. Pysy tässä 15 minuuttia tekemättä mitään. Kuuntele, mihin mielesi vaeltaa. Vastusta kiusausta puuhastella muuta.
3. Löydä liikuntalaji, jota rakastat
Kaikki, mikä tekee hyvää keholle, tekee hyvää myös mielelle.
Kun liikut, aivossasi muodostuu enemmän mielihyvää tuottavia välittäjäaineita. Hyvä fyysinen kunto kehittää myös itsetuntoa. Se, että kykenee fyysisiin suorituksiin, vahvistaa usein kokemusta myös henkisestä suorituskyvystä. Tätä tukee minkä tahansa asian, vaikkapa liikunnan, tavoitteellinen harrastaminen.
Lisäksi säännöllinen liikunta auttaa hallitsemaan stressiä, parantamaan unen laatua, helpottamaan nukahtamista ja vähentämään ahdistusta ja jännitystiloja. Säännöllisesti liikuntaa harrastavat myös sairastuvat harvemmin masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöön kuin vähän liikkuvat. Muun hoidon ohella liikunnalla on yhteys masennuksesta ja ahdistuksesta toipumiseen.
Tee näin:
- Jos et liiku säännöllisesti, mieti, millaisesta liikunnasta nautit. Mielihyvä ja mielekkyys auttavat säännöllisen tavan ylläpitämisessä.
- Muista arkiliikunta: kävele portaat, kierrä kahvitauolla korttelin ympäri. Mieli jaksaa taas paremmin.
- Lähde metsään yhdessä ystävän kanssa. Metsässä liikkuminen rauhoittaa, laskee verenpainetta ja nopeuttaa stressistä palautumista. Saat samalla sosiaalisen tekemisen hyödyt.
4. Opettele uusia asioita ja auta muita
Mielen hyvinvointi on myös asennekysymys. Jos nimittäin suhtaudut maailmaan avoimesti ja muita ihmisiä kohtaan pyyteettömästi, mielesi kiittää.
Toisten auttaminen ja uusien asioiden oppiminen lisäävät tutkitusti omanarvontuntoa sekä tuottavat mielihyvää ja merkityksellisyyden kokemusta. Samalla saamme kokea ja oppia asioita yhdessä. Sekin vahvistaa itsetuntoa, että on asioita, joita osaat tai joista tiedät.
Kaikki, mikä haastaa älyllisesti, on meille hyväksi: oli se sitten uusien reseptien kokeilu keittiössä, uusien kasvien kasvattaminen puutarhassa tai uuden urheilulajin tai kädentaidon opettelu. Jokaiselle löytyy jotain, mihin suhtautua uteliaasti.
Tee näin:
- Huomioi läheisiäsi arjessa. Tartu tilaisuuksiin, joissa voit olla heille avuksi.
- Kokeile vapaaehtoistyötä. Voisitko tukea arjessa lapsiperhettä, yksinäistä nuorta tai ikäihmistä? Saisitko iloa talkootyöstä eläinten parissa tai olisiko sinulla annettavaa järjestötoimintaan?
- Etsi kiinnostava kurssi vaikka työväenopiston tai avoimen yliopiston tarjonnasta. Ehkä kehonpainoharjoittelua, käsitöitä tai ranskan alkeita?
5. Nauti herkullisesta ja terveellisestä ruoasta
Hyvä ruoka, parempi mieli – tämä on monella tapaa totta.
Herkullinen, värikäs ateria tuottaa mielihyvää. Uusia ruokalajeja kokeilemalla voit haastaa itseäsi, ja parasta on, jos voit syödä yhdessä läheistesi kanssa. Säännöllinen ruokarytmi pitää olon virkeänä, ja sallivan rento ruokavalio tukee myös mielen hyvinvointia.
Varmista myös, että ruokavaliossasi on riittävästi muun muassa D-vitamiinia, B12-vitamiinia, folaattia ja omega-rasvahappoja.
Syöthän myös tarpeeksi kuituja? Ne ovat tärkeitä suolistobakteereille, joilla voi olla jopa yhteys aivojen välittäjäaineisiin.
Tee näin:
- Syö säännöllisesti 4–6 kertaa päivässä.
- Kerää lautaselle runsaasti erivärisiä kasviksia ja hedelmiä sekä kokojyväviljaa, pähkinöitä, kalaa, pehmeitä rasvoja. Saat kuituja, vitamiineja ja hyviä rasvahappoja, jotka auttavat tukemaan myös mielesi hyvinvointia.
- Mittauta tarvittaessa vitamiinitasosi. Monien suomalaisten olisi syytä syödä enemmän D-vitamiinia ja foolihappoa. Etenkin naisilla voi olla pulaa raudasta, vegaaneilla B12-vitamiinista.
- Anna itsellesi lupa nauttia ruoasta. Se, mitä syöt harvemmin kuin kerran viikossa, ei ole kokonaisuuden kannalta tärkeää.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
Mieli solmussa?
Ikävät tunteet kuuluvat elämään, mutta jos ne vaivaavat jatkuvasti ja vaikuttavat toimintakykyysi, hae keskusteluapua.
- Ota yhteys työterveyteen tai terveysasemallesi.
- MIELI Suomen Mielenterveysseuran Kriisipuhelin auttaa vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä numerossa (09) 2525 0111.
Asiantuntijoina asiantuntijalääkäri Meri Larivaara Suomen Mielenterveys ry:stä ja Yliopiston Apteekin proviisori Marianne Wiiri.