Lasillinen viiniä ja pääkipuun otettu tavallinen särkylääke ovat yleensä vaaraton yhdistelmä. Sen sijaan kolmiolääkkeiden ja muutamien antibioottien kanssa kilistely pitää aina jättää väliin. Keräsimme usein kysytyt kysymykset alkoholista ja lääkkeistä.
Minkä lääkkeen kanssa voi kippistää sukujuhlissa tai ottaa saunaoluen?
Tärkein muistisääntö kuuluu: älä käytä alkoholia kolmiolääkkeen kanssa.
Punainen varoituskolmio viittaa siihen, että lääke vaikuttaa keskushermoston toimintaan. Se siis heikentää muun muassa tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä ja voi aiheuttaa tokkuraista oloa ja väsymystä. Alkoholi vahvistaa keskushermostoa lamaavien lääkkeiden vaikutusta. Pahimmassa tapauksessa kolmiolääke ja alkoholi voivat aiheuttaa kuolemaan johtavan myrkytyksen.
Kaikissa mieliala- ja epilepsialääkkeissä ei ole punaista kolmiota, mutta ne voivat aiheuttaa haittavaikutuksena väsymystä. Lääkityksen aikana alkoholin käyttöä kannattaa välttää tai pitää se ainakin hyvin maltillisena.
Alkoholi ja särkylääke
- Ilman reseptiä saatavat tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, asetyylisalisyylihappo ja ketoprofeeni, ovat yleensä turvallisia alkoholin kanssa käytettäväksi, kunhan lääkkeiden käyttösuosituksia ja annosohjeita noudatetaan.
- Jos siis olet ottanut särkylääkkeen, voit ottaa lasin viiniä tai pullollisen olutta.
- Pitkään käytettynä tulehduskipulääkkeet voivat ärsyttää ruoansulatuskanavaa, ja alkoholi voi voimistaa ärsytystä. Yhteiskäyttö voi rasittaa myös munuaisia, etenkin jos alkoholin käyttö aiheuttaa nestehukkaa.
- Parasetamoli ja alkoholi: Ohjeen mukainen annostus ja maltillinen alkoholinkäyttö eivät aiheuta maksavaurion vaaraa. Riski on kuitenkin olemassa, jos alkoholia käyttää säännöllisesti.
Artikkelin lukijan etu:
KAIKKI* terveystuotteet -20 % etukoodilla: TERVEYS125
*Ei koske lääkkeitä, reseptillä ostettavia tuotteita, äidinmaidonkorvikkeita, eläin-, haavanhoito- eikä kuntoilutuotteita. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 31.05.2025 asti.
Tiesithän, että kattavat toimitusvaihtoehtomme, kuten kotiinkuljetus sekä Wolt-pikatoimitus toimittavat tarvitsemasi tuotteet vaikka kotiovellesi!
Otin kolmiolääkkeen aamulla, saanko ottaa juhlajuoman illalla?
Vaikka kolmiolääke olisi tehnyt tehtävänsä eli taltuttanut esimerkiksi migreenin aiheuttaman päänsäryn ja pahoinvoinnin, se ei silti tarkoita, että lääkeaineet olisivat poistuneet elimistöstä.
Joten vaikka olisit ottanut kolmiolääkkeen jo aamulla, ei kannata kippistellä vielä illallakaan.
Kolmiolääkkeet – millaisista lääkkeistä on kysymys?
Kolmiolääkkeitä löytyy monista lääkeaineryhmistä. Niitä ovat muun muassa:
- uni- ja nukahtamislääkkeet, ahdistuslääkkeet ja rauhoittavat lääkkeet, kuten bentsodiatsepiinit
- voimakkaat kipulääkkeet eli opioidit ja niiden johdannaiset, kuten kodeiini, tramadoli ja oksikodoni
- lihaksia rentouttavat lääkkeet
- migreenin täsmälääkkeet eli triptaanit
- useat yskänlääkkeet
Entä muut lääkkeet kuin kolmiolääkkeet? Millaisia yhteisvaikutuksia niillä on alkoholin kanssa?
Kohtuukäytöllä on harvoin vaikutusta lääkkeiden tehoon. Sen sijaan suuret alkoholiannokset ja jatkuva käyttö voivat haitata lääkehoidon onnistumista.
Säännöllinen alkoholin käyttö voi esimerkiksi nostaa verenpainetta ja hankaloittaa sen hoitoa. Koska alkoholi aiheuttaa verensokerin heilahtelua, myöskään diabeteslääkkeiden kanssa ei tule juoda.
On myös lääkeaineita, kuten reuman hoidossa käytetty metotreksaatti, joiden yhteydessä maksan toimintaa seurataan säännöllisesti. Nämä lääkkeet ja alkoholi yhdessä lisäävät maksan rasitusta, ja siksi runsasta alkoholinkäyttöä tulee välttää.
Antibioottikuuri ja alkoholi – onko se huono yhdistelmä?
Antibioottikuurin aikana voi käyttää kohtuudella alkoholia. Toki jos vointi on huono ja esimerkiksi kuumeinen, alkoholi tuskin kohentaa oloa tai edistää paranemista.
Metronidatsoli-lääkeainetta sisältävien lääkkeiden kanssa alkoholia ei tule käyttää, sillä seurauksena voi olla antabusreaktio. Se aiheuttaa voimakasta pahoinvointia, johon voi liittyä päänsärkyä, sydämentykytystä ja verenpaineen laskua. Se ei ole hengenvaarallinen tila, mutta yleensä erittäin epämiellyttävä.
Allergialääke ja alkoholi – onko haittaa?
Yleensä ei.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että antihistamiinit voivat aiheuttaa väsymystä ja alkoholi voi lisätä sitä, joten kohtuukäyttö on turvallisempi valinta.
Auttaako oloon, jos juhlaillan jälkeen ottaa särkylääkkeen?
Juo mieluummin vettä!
Moni ottaa jo illalla seuraavan aamun päänsärkyä ennakoiden särkylääkkeen, ja näin voi toki tehdä, mutta yhtä hyvä ellei jopa parempi lääke on vesi. Päänsärky kun johtuu yleensä alkoholin aiheuttamasta kehon kuivumisesta eli nestehukasta.
Entä alkoholi ja ravintolisät?
Tavanomaisilla vitamiinivalmisteilla ja alkoholin nauttimisella ei ole yhteiskäytön aiheuttamia haittavaikutuksia.
Ravintolisien käyttöä yhdessä alkoholin kanssa on harvoin tutkittu, joten suosituksia yhteiskäytöstä ei voida varmuudella antaa.
Esimerkiksi perinteisistä lääkekasveista tehtyjen ravintolisien pitkäaikainen käyttö saattaa joskus rasittaa maksaa ja tällöin alkoholin samanaikainen käyttö voi lisätä rasitusta.
Entä alkoholi ja lääkkeet ikääntyneiden kohdalla?
Ikäihmisten on oltava tarkempia alkoholin ja lääkkeiden kanssa.
- Ikääntyneillä pienempi määrä alkoholia vaikuttaa voimakkaammin keskushermostoon, mikä voi aiheuttaa tasapainon heikkenemistä ja kaatumisia.
- Ikäihmisillä saattaa olla käytössään useita lääkkeitä, mikä voi puolestaan aiheuttaa väsymystä, jota alkoholi usein voimistaa.
- Munuaisten toiminta heikkenee iän myötä. Jos tähän yhdistetään alkoholi, niin munuaisten kyky huuhtoa lääkeaineita elimistöstä vaikeutuu. Lääkeaineiden haittavaikutukset voivat siksi lisääntyä.
En oikein tiedä, voinko ottaa lasillisen lääkkeeni kanssa. Mistä tietoa?
Alkoholin haitoista kerrotaan lääkkeen pakkausselosteessa.
Jos alkoholin ja lääkkeiden yhteisvaikutukset mietityttävät, on aina parempi kysyä neuvoa kuin toimia omin päin. Yliopiston Apteekin maksuton chat-palvelu osoitteessa ya.fi on helppo reitti selvittää asia.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Jari Ylä-Lahti.