Angiina – streptokokkitulehdus nielussa

Streptokokki A:n aiheuttama nielutulehdus eli angiina alkaa yleensä nopeasti etenevillä oireilla, kuten kurkkukivulla ja kuumeella sekä nielussa näkyvillä peitteillä.

Angiina, eli streptokokin aiheuttama nielutulehdus, vaatii tavallisesti lääkärin hoitoa. Sen oireita ovat kova kurkkukipu, kuume ja vaaleat peitteet nielussa. Bakteerin aikaansaama nielutulehdus voi olla hankalaa erottaa virusperäisestä nielutulehduksesta, ja diagnoosiin tarvitaankin tavallisesti pikatesti tai nieluviljely.

Artikkeli lyhyesti:

  • Opi tunnistamaan nielun streptokokkitulehduksen tuntomerkkejä, oireita sekä hoitovinkkejä.
  • Streptokokki-A:n aiheuttama angiina on suhteellisen yleinen nielun infektio.
  • Angiinan oireet ovat usein voimakkaammat kuin tavallisessa flunssassa.
  • Taudin varmistamiseen tarvitaan pikatesti tai nieluviljely.
  • Jos epäilet streptokokki-infektiota, käänny terveydenhuollon ammattilaisen puoleen oikean diagnoosin ja hoidon saamiseksi.

Angiinan aiheuttaa streptokokki

Angiina on arkikielen termi, jolla tarkoitetaan nieluun pesiytynyttä, A-streptokokkibakteerin aiheuttamaa tulehdusta. Se tunnetaan myös nimellä tonsilliitti ja nielurisatulehdus.

Nielun tulehduksista yli 85 % on viruksen, ei streptokokin aiheuttamia; toisin sanoen on paljon todennäköisempää, että kurkkukivun taustalla on virustauti kuin angiina. Tällöin hoitokin on erilainen, sillä antibiootti ei tepsi viruksen aiheuttamaan kurkkutulehdukseen.

Mikä ihmeen streptokokki A?

A-streptokokki eli Streptococcus pyogenes on aiheuttajana paitsi angiinassa, myös tulirokossa, ruusussa ja muutamissa muissa infektiosairauksissa. Tartunta voi olla täysin oireeton tai aiheuttaa jopa vakavan, sairaalahoitoa edellyttävän tulehduksen.

Angiinan oireet

A-streptokokin aiheuttaman nielutulehduksen oireita ovat:

  • nopeasti nouseva kuume, yleensä yli 38°C
  • turvonneet ja aristavat imusolmukkeet etenkin leuan alla
  • vaaleat, laajat peitteet nielurisoissa

Angiinan oireisiin ei tavallisesti kuulu yskää. Yskän puuttumista pidetäänkin yhtenä diagnostisena kriteerinä, kun suljetaan pois muita taudinaiheuttajia.

Angiinan oireet sopivat myös moniin virustulehduksiin, eikä pelkkien oireiden perusteella voida täysin varmasti päätellä, onko kyseessä streptokokkitulehdus. Siksi pikatesti tai nieluviljely on diagnostiikassa niin tärkeä työkalu.

Nielun peitteet angiinassa

Vaikka peitteitä pidetään tyypillisenä oireena nielun streptokokkitulehduksessa, eivät ne riitä diagnoosin varmistamiseen. 

Myös virustulehdukset voivat aiheuttaa nieluun vaaleaa katetta, ja terveessäkin nielussa voi esiintyä vaaleita pilkkuja, ns. proppuja.

Laaja vaalea kate on kuitenkin aina hyvä syy poissulkea bakteeritulehdus.

Kuumeeton angiina

A-streptokokki voi asustaa nielurisoissa lieväoireisena tai kokonaan oireettomana. Tällöin se saatetaan saada pikatestillä “vahingossa” kiinni esimerkiksi tavallisen flunssan yhteydessä.

Jos streptokokki ei aiheuta oireita, sitä ei tarvitse hoitaa antibiootilla.

Streptokokki-A:n toteaminen pikatestillä tai nieluviljelyllä

Jos oireet viittaavat angiinaan, otetaan nielusta bakteeritulehduksen osoittamiseksi pikatesti. Pikatestin tulos saadaan jo kymmenessä minuutissa, ja sen perusteella lääkäri voi määrätä antibioottikuurin. 

Pikatesti seuloo A-ryhmän streptokokit 70–97 % tarkkuudella, ja jos tulos on positiivinen, antbioottikuuri voidaan aloittaa saman tien. Pikatestejä on saatavilla myös kotitesteinä.

Etenkin pitkittyneessä taudissa voidaan myös tehdä nieluviljely, jonka tuloksen saaminen kestää yleensä 1–2 päivää. Nieluviljelyssä jäävät kiinni myös muiden ryhmien streptokokit, ja samalla voidaan tehdä herkkyysmääritys antibiooteille.

Nielunäyte otetaan nielun pinnalta pumpulipuikolla. 

Pikatestit kotikäyttöön – streptokokki, Covid vai influenssa?

Angiinan tarttuminen

Angiina tarttuu ihmisestä toiseen. Tartunnan voi saada esimerkiksi sylkipisarasta, nenäeritteestä tai käsien välityksellä pinnoilta. 

Nielun streptokokkitulehdus ei tartu aivan hyvä helposti kuin virustaudit, kuten influenssa- tai koronavirus. Ehkäisykeino on kuitenkin sama: hyvä käsihygienia, eli käsien huolellinen peseminen saippualla ja juoksevalla vedellä. 

Nielutulehduspotilaan suukoista voi kieltäytyä hyvällä omallatunnolla, ja muutenkin on hyvä vältellä lähikontaktia, mikäli se vain on mahdollista. Myös hammasharjat kannattaa sijoittaa kylppärissä kauas toisistaan.

Kun antibioottikuurin aloittamisesta on kulunut yli 24 h, ei bakteeria yleensä enää erity tartuttavia määriä.

Kauanko angiina itää?

Nielun streptokokkitulehdus ehtii oireita aiheuttavaan vaiheeseen yleensä noin 1–4 vuorokaudessa tartunnan saamisesta.

Angiina voi myös olla pitkään oireeton tai lieväoireinen ja yltyä myöhemmin.

Lääkärin määräämä antibioottikuuri tehoaa streptokokin aiheuttamaan angiinaan parissa päivässä.

Angiinan hoito

Kun nielutulehduksen aiheuttajaksi on todettu streptokokki, aloitetaan lääkärin määräyksellä antibioottihoito heti. Yleensä antibioottina käytetään V-penisilliiniä suhteellisen pitkänä, 10 päivää kestävänä kuurina.

Paraneeko angiina itsestään?

Nykytietämyksen valossa bakteeriperäinen nielutulehdus paranee melko suurella todennäköisyydellä myös itsekseen. Antibioottikuuri kuitenkin lyhentää oireita merkittävästi ja vähentää jälkitautien, kuten nielupaiseen riskiä.

Angiinan oireiden hoito

Vaikka antibiootti tehoaa itse tulehdukseen parissa päivässä, voi oireiden lievittämiseen käyttää myös kipulääkkeitä. Lue pakkausseloste hyvin, noudata annostusohjetta ja kysy tarvittaessa lisätietoja apteekin henkilökunnalta!

Nielua puuduttavien ja desinfioivien pastillien imeskely voi myös helpottaa oloa.

Osa kokee oireiden tasoittuvan myös juomalla lämmintä tai huuhtelemalla nielua suolavedellä.

Paras hinta-laatusuhde YA-tuotteilla: