Apua, paloin auringossa! Näin viilennät ja hoidat palanutta ihoa

Auringossa palanut iho on tärkeää hoitaa hyvin.

Kärähtikö iho paahteessa ja poltitko itsesi auringossa? Lievitä kuumotusta, helpota ärsytystä ja nopeuta auringonpolttaman paranemista farmaseutin vinkeillä.

1. Auringonpolttama vai aurinkoihottuma?

Opi erottamaan aurinkoihottuma auringossa palaneesta ihosta. Auringossa palanut iho on sileä mutta punainen, kuumottava ja arka. Se saattaa sykkiä ja jopa turvota. Oireet ovat pahimmillaan 12–24 tunnin kuluttua palamisesta. Sen jälkeen yleensä helpottaa.

Aurinkoihottuma puolestaan ilmestyy aurinkoon tottumattomalle iholle yleensä vain alkukesällä tai keväällä. Se näyttää hieman nokkosihottumalta ja kutisee. Lievitä aurinkoihottuman oireita hydrokortisonivoiteella. Kutinaa voi hillitä myös antihistamiineilla.

2. Viilennä palanut iho heti

Paras viilennystapa on suihkuttaa auringossa palanutta ihoaluetta viileällä vedellä tai hautoa sitä kylmällä, puhtaasta pyyhkeestä tehdyllä kääreellä. Viilennä ihoa vähintään 20 minuuttia.

3. Lähdevesisuihke helpottaa ärsytystä

Dermakosmetiikkasarjojen lähdevedet sisältävät ihoa rauhoittavia ja hoitavia aineita. Suihkuttele vettä palaneelle iholle joko sellaisenaan tai talouspaperin palalle, josta saat rauhoittavan hauteen.

Suihkeiksi pakattuja vesiä voi kantaa mukana kaikkialla, jolloin viilentävä hoito on saatavilla sellaisissakin paikoissa, joissa ei pääse puhtaiden pyyhkeiden ja kylmän vesijohtoveden äärelle.

4. After sun tai hydrokortisoni rauhoittaa

Auringossa rasittuneelle iholle tarkoitetut after sun -voiteet ja muut tuotteet kosteuttavat tehokkaasti ja sisältävät auringossa rasittunutta ihoa rauhoittavia aineita. Ne riittävät palauttamaan lievästi punoittavan ihon kuntoon. Niitä kannattaa käyttää auringossa oleilun jälkeen silloinkin, kun et ole palanut, sillä after sun -tuotteet kosteuttavat ja rauhoittavat ihoa aurinkopäivän jälkeen.

Vaikeammin palanut iho vaatii hoitavamman tuotteen. Hydrokortisonivoidetta voi käyttää muutaman kerran päivässä kunnes iho on palautunut terveeksi. Älä käytä hydrokortisonia kuitenkaan yli kahta viikkoa yhtäjaksoisesti tai auringossa oleilun aikana.

5. Tulehduskipulääke lievittää kipua ja kirvelyä

Jos iho on kosketusarka tai kipeä, suun kautta otettavat tulehduskipulääkkeet auttavat. Neuvoa kivun lääkitsemiseen kannattaa kysyä apteekista.

6. Suojaa palanut iho vaatteilla

Peitä palanut iho heti vaatteilla, kun huomaat sen punoittavan tai aristavan. Pidä se UV-säteiltä piilossa niin kauan, kunnes se on kokonaan parantunut. Kärähtänyt iho palaa tavallista herkemmin uudestaan.

Suosi väljiä ja pehmeitä vaatteita, joissa ei ole palanutta ihoaluetta ärsyttäviä saumoja tai kuituja. Pue vaikka vaate nurin päin päälle! Pääasia on, että materiaali tuntuu hyvältä.

7. Lääkäriin tarvittaessa

Käy lääkärissä, jos palanut alue on hyvin laaja, iho on erittäin kipeä, selvästi turvonnut, vesikelloilla tai palamiseen liittyy päänsärkyä, pahoinvointia tai kuumetta.

Pienen lapsen palanutta ihoa kannattaa käydä näyttämässä lääkärille tavallista herkemmin.

8. Minimoi palamisen vahingot

Tehokosteuta ja suojaa ihoa niin kauan, kunnes iho on palautunut täysin normaaliksi. Älä revi, raavi tai nypi irtoavaa ihoa, äläkä kuori sitä ennen kuin kaikki oireet ovat kokonaan poissa. Ihon oma suojamuuri on tärkeää saada palautettua normaaliksi palamisen jälkeen. Esimerkiksi dekspantenolivoide nopeuttaa ihon paranemista.

Hoitamattomana palaminen voi johtaa muihin iho-oireisiin, sillä vahingoittunut iho on tavallista alttiimpi kaikille ulkoa tuleville rasituksille. Se voi esimerkiksi tulehtua helpommin kuin normaalisti.

Ota palamisesta opiksesi ja suojaa ihoasi jatkossa korkeasuojakertoimisella aurinkosuojatuotteella säntillisemmin, kun oleskelet paisteessa. Erittäin korkeaa suojakerrointa (50 ja 50+) kannattaa käyttää aina, jos ruskettuu huonosti, mutta palaa helposti. Korkeat suojakertoimet ovat tarpeen myös silloin, kun iho ei ole tottunut aurinkoonKätevien täsmätuotteiden avulla varmistat riittävän aurinkosuojan myös haastaville ihoalueille, kuten hiuspohjaan, korvalehtiin sekä huuliin.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Heidi Rautio.