Näin hoidat punkin puremaa

Punkin puremasta punkkipihdeillä irrotettu punkki elää vielä

Punkkien eli puutiaisten puremat ovat tavallisia niin ihmisillä kuin lemmikeilläkin. Purema ei yleensä ole vaarallinen, mutta punkin levittämien sairauksien, borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen, oireet on hyvä osata tunnistaa. Lue alta ammattilaisen neuvot siihen, kuinka punkin puremilta kannattaa suojautua ja kuinka punkin turvallinen poisto iholta onnistuu.

Miten punkki poistetaan?

Jos löydät punkin iholtasi, pysy rauhallisena ja poista kiinnittynyt punkki välittömästi. Mitä aiemmassa vaiheessa irrotus onnistuu, sitä pienempi riski punkin levittämille taudeille on.

Punkki kiinni ihossa | Yliopiston Apteekki
Punkin irrottaminen punkkipihdeillä ihosta | Yliopiston Apteekki
Puhdista punkin puremakohta desinfiointiaineella | Yliopiston Apteekki
  1. Älä panikoi. Pese ensin kädet huolellisesti tai käytä kertakäyttökäsineitä. Ota kapeakärkiset pinsetit, punkkipihdit tai punkkirauta. Tartu pinseteillä punkkiin mahdollisimman läheltä ihon pintaa.
  2. Vedä rauhallisesti. Poista punkki hitaasti vetämällä. Älä kierrä, vaan vedä tasaisesti suoraan ylöspäin välineen ohjeen mukaisesti.
  3. Desinfioi. Puhdista puremakohta desinfiointiaineella tai haavasumutteella. Puhdista myös punkkipihdit. Mikäli et saa punkkia kokonaan irti ihosta, käy lääkärissä.

Seuraa puremakohtaa seuraavien viikkojen ajan. Mikäli puutiaisen puremaan ilmestyy läpimitaltaan yli viiden senttimetrin rengasmainen ihottuma, hakeudu lääkäriin mahdollisen borrelioositartunnan varalta. 

Heti punkin irrotuksen jälkeen puremakohtaan saattaa ilmestyä pieniä punoittavia ja kutisevia patteja. Puremakohta voi myös punoittaa, tämä on normaalia. 

Älä koskaan käytä punkin poistamiseen voita, rasvaa tai hyönteismyrkkyä, sillä punkki voi oksentaa taudinaiheuttajia verenkiertoosi.

Miltä näyttää punkin purema?

Yleensä iholla kiinni oleva punkki erottuu tummana tai mustana pisteenä, joka saattaa näyttää ensin luomelta. Punkin purema voi olla hyvinkin vaikeasti havaittavissa, mikäli punkki sijaitsee hankalassa paikassa tai kiinni on tarttunut nymfi eli keskenkasvuinen punkki, joka voi olla kooltaan vain 1-2 millimetriä. 

Punkin purema ja kutina

Heti punkin irrotuksen jälkeen puremakohtaan saattaa ilmestyä pieniä punoittavia ja kutisevia patteja. Puremakohta voi myös punoittaa, tämä on normaalia. 

Punkinpureman jälki

Purema saattaa näkyä punaisena pisteenä iholla tai pienenä punoituksena, kun punkki on irronnut tai irrotettu. Välttämättä iholla ei ole paljaalla silmällä nähtävissä mitään normaalista poikkeavaa. Mikäli epäilet punkin puremaa, vaikka punkkihavaintoa iholla ei olekaan, seuraa ihoaluetta muutaman viikon ajan. Jos epäiltyyn puremakohtaan ilmestyy rengasmainen ihottuma, hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Miten punkkitarkastus tehdään?

Punkkitarkastus kannattaa tehdä heti ulkoilun jälkeen, kun on oleskeltu alueilla, joilla punkkeja esiintyy. Kun tarkastus tehdään mahdollisimman pian, mahdolliset punkit eivät ehdi kiinnittymään ihoon pitkäksi aikaa.

Tarkasta keho huolellisesti erityisesti sellaisista paikoista, joissa punkit viihtyvät. Tutki huolellisesti ainakin kainalot, nivuset, korvantaukset, päänahka, selkä, vatsa ja polvitaipeet. Käytä apuna käsipeiliä ja pyydä tarvittaessa apua toiselta henkilöltä. Koska iholla kiinni olevat punkit saattavat muistuttaa luomia, jokainen ihon tumma kohta kannattaa käydä tarkasti läpi. Tarvittaessa voit käyttää apuna suurennuslasia.

Lapsilla punkin yleisiä tarttumispaikkoja ovat ylä- ja keskivartalo sekä taipeet ja nivuset. Myös lemmikin turkki on syytä käydä ulkoilun jälkeen läpi tiheällä kammalla tai sormilla tunnustellen. Lemmikkeihin punkit tarttuvat useimmiten päähän, niskaan, kaulaan tai rintaan.

Näin tunnistat borrelioosin ja puutiaisaivokuumeen oireet

Punkit levittävät erilaisia tauteja, joista ihmiselle vakavia ovat borrelioosi  ja puutiaisaivotulehdus. Borrelioosi on taudeista huomattavasti yleisempi, ja sitä hoidetaan antibiooteilla. Harvinaisempaan puutiaisaivotulehdukseen ei ole lääkehoitoa, mutta sen tarttuminen voidaan ehkäistä rokotteella.

Kaikki punkit eivät kanna taudinaiheuttajia, joten purema ei automaattisesti tarkoita sairastumista. Vasta jos punkki kantaa taudinaiheuttajabakteeria tai -virusta, voi purema hoitamattomana olla ihmiselle vaarallinen. 

Jos huomaat, että sinulle ilmestyy punkin pureman jälkeen jotakin seuraavista oireista, hakeudu lääkäriin. Diagnoosi varmistetaan kliinisten oireiden, veri- tai selkäydinnestenäytteen perusteella.

Borrelioosin oireet

  • Rengasmainen ihottuma puremakohdassa (erythema migrans), toisinaan hieman koholla ihosta.
  • Päänsärky, kuume, lihas- ja nivelsäryt
  • Väsymys ja huimaus

Borrelioosin aiheuttaa Borrelia burgdorferi -bakteeri. Tauti tarttuu punkista ihmiseen hitaasti: edellytyksenä on, että puutiainen on ollut kiinni ihossa vähintään 12 tuntia. Epäilty borrelioosi hoidetaan antibioottikuurilla. Ihottumavaiheessa annettu antibioottihoito johtaa lähes aina infektion paranemiseen ja estää sen kroonistumisen. 

Vuonna 2021 borrelioositartuntoja ilmoitettiin THL:n tartuntatautirekisteriin 2571 tapausta. Borrelioosista käytetään myös nimitystä Lymen tauti.

Puutiaisaivotulehduksen (TBE) oireet

Ensimmäisen vaiheen oireita ovat noin viikon kuluttua puremasta ilmestyvät:

  • Kuume
  • Päänsärky
  • Nivelsärky

Oireet saattavat jäädä tähän vaiheeseen ja mennä ohi noin viikossa. Useimmat paranevat tässä vaiheessa täysin ja saavat immuniteetin tautia vastaan.

Puutiaisaivotulehduksen toisen vaiheen oireet ovat voimakkaita ja vaativat välitöntä hoitoa:

  • Keskushermoston tulehdus
  • Aivotulehdus: oireilee kovana kuumeenaa, päänsärkynä, niskajäykkyytenä, pahoinvointina ja neurologisina oireina
  • Tajunnanhäiriöt, krampit ja halvausoireet

Puutiaisaivotulehdus, eli TBE (Tick-Borne Encephalitis), on viruksen aiheuttama tartuntatauti. Se voidaan diagnosoida verikokeella, mutta hoito perustuu pääasiassa oireenmukaiseen hoitoon. Jos punkki kantaa virusta, tauti voi tarttua muutamassa minuutissa punkin pureman alkuvaiheessa. Puutiaisaivotulehdukseen ei ole parantavaa lääkehoitoa, mutta tautia vastaan voi suojautua rokotteella. Vuonna 2021 tartuntoja ilmoitettiin THL:n tartuntatautirekisteriin 150 tapausta. Puutiaisaivotulehdusta kutsutaan myös nimillä puutiaisaivokuume ja Kumlingen tauti. 

Näin suojaudut punkeilta ja niiden levittämiltä taudeilta

Helpoimmin suojaudut punkeilta kiinnittämällä huomiota pukeutumiseesi. Kun ulkoilet alueilla joissa punkkeja esiintyy, käytä pitkähihaista paitaa ja pitkälahkeisia housuja. Tehokkainta on, jos laitat housunlahkeet sukkien tai korkeavartisten kenkien sisään. Vaaleista vaatteista punkki on helpompi erottaa kuin tummista. 

Voit myös varata kodin lääkekaappiin sekä mökkiapteekkiin iholle levitettävää punkkikarkotetta. Tarkista punkkikarkotteen annosteluohje eri ikäisille ihmisille, jotta saat parhaan tehon ja suojan punkkeja vastaan.

Punkkirokote auttaa suojautumaan puutiaisaivokuumeelta

Puutiaisaivotulehdusrokote eli TBE-rokote tarjoaa suojaa puutiaisaivotulehdusta vastaan. Rokotteen suoja on tehokas: se estää noin yhdeksän puutiaisaivotulehdustartuntaa kymmenestä. Rokote ei suojaa borrelioosilta.

Rokotesarjana annettavaa punkkirokotusta suositellaan erityisesti niille, jotka asuvat tai liikkuvat niin kutsutuilla korkean riskin alueilla, joilla puutiaisaivotulehdusta kantavia punkkeja esiintyy erityisen paljon. Tällaisia ovat Suomessa rannikkoalueet ja Ahvenanmaan ja Turun saaristot. Punkkeja esiintyy kuitenkin lähes koko Suomessa, joten rokotus voi olla hyödyllinen kaikille paljon luonnossa liikkuvilla.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Ville Siirola.