Aurinkoihottumaa, antibioottikuuri, ruusufinni tai päivä rannalla lasten kanssa. Aurinkosuoja on kesällä pakollinen juttu meille kaikille, mutta on tilanteita, jolloin auringolta on syytä suojautua erityisen huolellisesti. Lue, milloin ihon varjelemiseen pitää kiinnittää ekstrahuomiota ja ota talteen vinkit tehokkaan aurinkotuotteen valintaan.
1. Aurinkoihottuma – ärsyttävä kutina ja ikävä ihottuma
Ilmestyykö käsivarsiisi keväällä ihmeellistä kutinaa, punoitusta tai nokkosihottuman näköistä ihottumaa? Sinulla taitaa olla monimuotoinen valoihottuma eli aurinkoihottuma. Sitä tulee usein juuri käsivarsiin ja rintakehään, kun nuo ihoalueet talven jälkeen vihdoin paljastetaan vaatteiden alta auringon UV-säteille.
Aurinkoihottuma helpottaa toisinaan jo parissa päivässä. Kun iho kesän myötä iho tottuu aurinkoon, ei ihottumaakaan välttämättä tule.
Ihon kutinaa voi rauhoitella kortisonivoiteella tai antihistamiinitabletilla. Jos oireet ovat voimakkaat tai ihottuma ei ota laantuakseen, käy lääkärin vastaanotolla.
Saatat välttyä aurinkoihottumalta kokonaan, jos suojaat ihon aurinkosuojavoiteella ja vaatteilla huolellisesti. Aurinkovoide pitäisi muistaa ottaa käyttöön jo hyvissä ajoin alkukeväästä.
2. Huuliherpes, ruusufinni ja muut iho-ongelmat – suojaa kasvot huolellisesti
Jos kärsit atooppisesta ihottumasta tai psoriasiksesta, otat ehkä lisääntyvän auringonvalon riemulla vastaan.
On kuitenkin useampia iho-ongelmia, joita aurinko ei helpota vaan hankaloittaa.
Esimerkiksi nämä ihopulmat ovat syy suojata kasvojen iho erityisen tarkkaan:
- UV-säteily voi laukaista ruusufinnin tai suunympärysihottuman (POD).
- Huuliherpes ilmaantuu monesti juuri keväällä tai kesken rantaloman, koska aurinko saattaa hetkellisesti heikentää immuunipuolustusta.
- Aurinko voi myös pahentaa aknea ja tummentaa aknesta johtuvia arpia.
3. Lääkkeet ja aurinko – valolääkeihottuma näyttää vähän nokkosrokolta
Tietyt lääkkeet voivat herkistää ihoa auringonvalolle, jolloin siihen voi nousta nokkosrokon tyyppistä valolääkeihottumaa.
Suojaa iho hyvin auringolta, jos käytät jotakin näistä:
- Tetrasykliini- tai fluorokinoloniryhmän antibiootit, esimeriksi doksisykliini tai siprofloksasiini
- Kipugeeli, joka sisältää esimerkiksi tulehduskipulääke ketoprofeenia tai piroksikaamia
- Nesteenpoistolääke hydroklooritiatsidi
- Tietyt aknelääkkeet, kuten isotretinoiini, tretioniini tai bentsoyyliperoksidi
- Joillain iho voi reagoida myös tulehduskipulääketabletteihin, mutta se on jo harvinaisempaa
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
4. Ihosyövän riski – ihon palaminen altistaa
Aivan kaikkien on tärkeää suojata ihonsa auringolta, sillä mitä enemmän altistumme auringolle, sitä enemmän herkistymme ihosyövälle. Ihon palaminen suurentaa ihosyövän riskiä.
- Etenkin vaaleaihoisten tulee suojautua hyvin auringolta, sillä heille tulee eniten auringon aiheuttamia iho-ongelmia – mutta toki myös tummempi iho voi palaa.
- Yleisin ongelma on aurinkokeratoosi. Se tarkoittaa melko tarkkarajaisia, karheita ja yleensä punertavia läiskiä auringolle altistuneilla ihoalueilla. Ne voivat parantua itsestään, mutta myös muuttua ihosyöväksi. Aurinkokeratoosiin on tuttu ehkäisykeino: suojaa iho hyvin auringolta.
- Runsasluomisuus ja epätyypilliset luomet suurentavat melanooman riskiä. Melanooma syntyy usein uutena luomena tai ihomuutoksena, mutta noin joka kolmas melanoomista alkaa jo olemassa olevista luomista. Jos sinulla on paljon luomia, ihon suojaaminen on ekstratärkeää. Jos luomesi muuttuvat tai huomaat, että ihollesi ilmaantunut uusia luomia, käy ihmeessä näyttämässä luomia lääkärille.
5. Lapsen iho – pienen ihmisen iho on ohut ja herkkä
Lasten ja nuorten iho palaa yleensä paljon herkemmin kuin aikuisen, koska nuori iho ei ole vielä tottunut auringonvaloon. Siksi se on suojattava erityisen hyvin.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
6. Aurinkolomalla ja veden äärellä – kunnon suoja myös pilvisellä säällä
Muista suojata iho erityisen hyvin:
- Aurinkolomalla – etenkin, jos lähdet reissuun talvella, jolloin iho ei ole tottunut aurinkoon.
- Meren ja järven äärellä sekä talvihangilla, koska vesi ja lumi heijastavat valoa petollisesti.
- Korkealla vuoristossa, sillä siellä UV-säteily on voimakkaampaa.
Pilvisenä päivänä aurinkovoide helposti unohtuu – mikä on virhe. Iho voi nimittäin kärähtää huonollakin säällä, sillä pilvet suodattavat vain pienen osan ultraviolettisäteilystä.
7. UV-indeksi on korkea – pidä siesta ja pysy varjossa
Ottaisitko tänä kesänä tavaksi tarkkailla UV-indeksiä päivittäin? Muun muassa Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta ilmatieteenlaitos.fi löytyvästä indeksistä voit tarkkailla, milloin erityisen tarkka suojautuminen on paikallaan.
Muistisääntö kuuluu näin: kun aurinko on korkealla, varjo on lyhyt – ja lyhyt varjo puolestaan muistuttaa palamisen vaarasta.
Vältä aina keskipäivän aurinkoa. Suomen kesässä UV-indeksi on korkeimmillaan kello 11–15:n välillä. Silloin ei saisi ainakaan viedä leikki-ikäistä lasta aurinkoon. Etelänlomalla aurinkoa kannattaisi varoa kello 10–16:n välillä.
Näin suojaudut auringolta vaatteilla:
- Se, kuinka hyvin vaate suojaa auringolta, riippuu sen materiaalista, neuloksen tiheydestä, venymisestä, väristä ja paksuudesta. Tiheä kangas suojaa paremmin kuin harva ja tumma paremmin kuin vaalea.
- Pukeudu väljiin vaatteisiin ja valitse pitkähihainen paita.
- Hanki lapsille uima-asu, jossa on UV-suoja.
- Muista kunnon lierihattu ja laadukkaat aurinkolasit.
Näin valitset tehokkaan aurinkovoiteen
- Suojakerroin 30–50 merkitsee korkeaa suojaa, 50+ erittäin korkeaa suojaa.
- Lapsille ja vaaleaihoisille aikuisille kannattaa aina valita vähintään suojakerroin 50. Toki korkea suoja on fiksu valinta kaikille, sillä jopa Suomessa UV-indeksi nousee kesällä keskipäivällä aika korkealle.
- Valitse aina tuote, jossa on sekä UVA- että UVB-suoja. SPF kertoo, millainen tuotteen UVB-suoja on. Pakkauksessa on UVA-logo erikseen, jos se on tuotteessa riittävä.
- Vedenkestäviä suojia on tarjolla vedenkestävinä, erittäin vedenkestävinä ja ultravedenkestävinä. Viimeisin tarjoaa tehokkaimman suojan.
- Aikoinaan puhuttiin niin sanotuista total block -tuotteista eli täysin UV-säteilyn blokkaavista tuotteista, mutta totta puhuen sellaisia ei ole olemassakaan. On hyvä muistaa, että mikään aurinkovoide ei anna sataprosenttista suojaa.
Muistilista
- Levitä suoja iholle noin puoli tuntia ennen aurinkoon menoa.
- Lisää voidetta tai muuta aurinkosuojaa parin tunnin välein ja mielellään aina uinnin, hikoilun ja pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen.
- Käytä aurinkovoidetta joka levityskerralla yksi teelusikallinen kasvoille ja pari ruokalusikallista vartalolle. Lapsille riittää ruokalusikallinen koko keholle.
- Muita, että myös ruskettunut iho tarvitsee aurinkosuojaa.
6 x tehokas aurinkosuoja
- Normaalille ja sekaiholle tarkoitettu Avene Sun Fluid SPF50+ -aurinkoemulsio levittyy kasvoille helposti ja imeytyy nopeasti. Tehokas suoja herkästi palavalle iholle.
- Älä unohda suojata silmänympärysihoa! Kasvoille tarkoitettu ACO Sun Face Fluid Ultra Light SPF50+ -aurinkosuojavoide sopii herkälle iholle ja silmänympärysiholle.
- La Roche-Posay Anthelios Children Wet Skin Gel Lotion SPF50+ -aurinkosuojavoide suojaa herkän ja valoihottuma-alttiin lapsen ihon. Erittäin veden- ja hiekankestävä tuote kasvoille ja vartalolle.
- Aurinkoihottumasta kärsiville, erittäin herkälle iholle ja pienille lapsille käy hyvin Avene Sun Mineral Lotion SPF50+ -aurinkovoide, jossa on fysikaalinen aurinkosuoja. Hento beige sävy.
- Hellävarainen La Roche-Posay Anthelios Baby Lotion SPF50+ -aurinkovoide sopii erittäin herkälle iholle ja pienille, yli kuuden kuukauden ikäisille lapsille.
- Kätevä Vichy Ideal Soleil Stick SPF50+ -aurinkopuikko käy huulirasvaksi sekä suojaamaan nenän ja korvat.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Terhi Grönroos.