FODMAP-ruokavalio – Näin koostat sen terveellisesti

oikein koostettu FODMAP-ruokavalio

Herkän vatsan FODMAP-ruokavalio voi olla hyvä tapa pärjätä herkästi reagoivan vatsan kanssa. Farmaseutti kertoo, mitä löytyy FODMAP-ruokavalion hyvien ja huonojen ruoka-aineiden listalta ja antaa vinkit terveellisen FODMAP-ruokavalion koostamiseen.

Artikkeli lyhyesti:

  • FODMAP-ruokavaliossa karsitaan suolistossa bakteerikäymistä aiheuttavia hiilihydraatteja
  • Tällä tavoin vähennetään kipuja, turvotusta ja muita hankalia suolisto-oireita
  • FODMAP-ruokavaliossa on kolme vaihetta: karsinta, ruoka-aineiden testaus ja ylläpitovaihe
  • Terveellisesti koostettu ruokavalio varmistaa riittävän hiilihydraattien, kuidun ja suojaravintoaineiden saannin

Mitä on FODMAP?

Mikä ihmeen food map, vai sittenkin fod map? FODMAP-ruokavaliolla tarkoitetaan dieettiä, josta on karsittu niin sanotut FODMAP-hiilihydraatit. FODMAP-hiilihydraatit fermentoituvat paksusuolessa ja aiheuttavat bakteerikäymistä, kaasunmuodostusta, veden lisääntymistä suolessa ja suolen venymistä. Tästä saattaa seurata jopa vatsakipua, turvotusta, ummetusta tai ripulia

FODMAP-hiilihydraatteja on monessa ruoka-aineessa ja niiden rajoittaminen saattaa auttaa löytämään tasapainon ärtyvästä suolesta kärsivän tai muuten herkästi reagoivan vatsan kanssa.

Näiden ruoka-aineiden rajoittamista kannattaa kokeilla:

FODMAP: Kielletyt ruoka-aineet

  • Viljat: vehnä, ruis, ohra
  • Vihannekset: parsa, artisokka, sipulit, kaalit, punajuuri, herneet, palkokasvitkaalit
  • Hedelmät: omena, päärynä, persikka, luumu, mango, aprikoosi, kirsikka, vesimeloni
  • Muut: sienet, hunaja, soijarouhe, kuivatut hedelmät, rusinat

Oireita aiheuttavat myös:

  • maitosokeri eli laktoosi
  • terveysjuomien ja -jugurttien (myös nk. vatsajogurtit) inuliini ja frukto-oligosakkaridiini
  • monet makeutusaineet, kuten ksylitoli, sorbitoli, mannitoli ja maltitoli. 

Näin koostat FODMAP-ruokavalion terveellisesti 

FODMAP-ruokavalio on oikein koostettuna terveellinen, mutta liiallinen ehdottomuus tai hiilihydraattien välttely voi ajaa ojasta allikkoon. 

Terveellisessä FODMAP-ruokavaliossa on:

  • monipuolisesti viljatuotteita ja hiilihydraatteja, kuten riisiä, kauraa, kvinoaa, hirssiä, perunaa, maissia, tattaria - joillekin sopii myös speltti
  • laktoosittomia, vähärasvaisia maitotuotteita ja kypsytettyjä juustoja tai kasvijuomia ja -jogurtteja, joihin on lisätty D-vitamiinia
  • tyydyttymättömiä rasvoja ja hyviä proteiininlähteitä, kuten oliivi- ja rypsiöljyä, kalaa, mereneläviä, kanamunia, tofua ja pähkinöitä – lukuun ottamatta pistaasi- ja cashewpähkinöitä. Kasviproteiinit lisäävät hyödyllisten suolistobakteerien kantoja. 
  • runsaasti kasviksia, kuten kurkkua, tomaattia, lehti- ja salaattikasveja, paprikaa, porkkanaa, kiinankaalia, kesäkurpitsaa, vihreitä papuja, munakoisoa, kurpitsaa sekä sitrushedelmiä ja marjoja – paitsi mustaherukkaa.

Aivot saavat energiaa hiilihydraateista

Jos FODMAP-ruokavaliosta karsittuja hiilihydraatteja ei korvaa toisilla, ongelmaksi voi tulla liian vähäinen hiilihydraattien saanti. Siksi on tärkeätä testata yksilöllinen reagointisi vältettäviä ruoka-aineita kohtaan, jotta et karsi ruoka-aineita turhaan.

Aivosi tarvitsevat joka päivä toimiakseen reilut sata grammaa glukoosia, jota ne saavat hiilihydraateista. Jotta pää pelaisi, hiilihydraatteja on siis hyvä syödä. 

Hyviä FODMAP-ruokavalioon sopivia hiilihydraattiruokia ovat esimerkiksi marjat, hedelmät, peruna, riisi, kvinoa ja kaura.

Mistä FODMAP-ruokavaliossa saa kuitua?

Ravintokuitu pitää kylläisenä, edistää vatsan toimintaa ja on hyvien suolistomikrobien ravintoa. 

Ravintokuidun saantisuositus on naisille 25 grammaa ja miehille 35 grammaa päivässä. Täysjyväviljatuotteet ovat monille helpoin tapa saada sitä riittävästi. 

FODMAP-ruokavaliossa onkin tärkeää varmistaa kuidun riittävä saanti. Rukiin voi korvata esimerkiksi kauralla, ja monet kasviksetkin sisältävät mukavasti kuitua. On hyvä, että ravinnon kuidussa on liukoista kuitua. Liukoinen eli liukeneva kuitu edistää suoliston toimintaa ja voi myös auttaa tasaamaan verensokeritasoja sekä alentamaan kolesterolia.

Luusto ja vastustuskyky tarvitsevat D-vitamiinia

Maitotuotteissa on muun muassa luustolle ja vastustuskyvylle tärkeää D-vitamiinia ja luustolle arvokasta kalsiumia. Jos kalsiumia ei saa tarpeeksi ruoasta, luusto luovuttaa sitä omastaan, jonka seurauksena luut saattavat haurastua.

FODMAP-ruokavaliossa tavalliset maitotuotteet voi korvata laktoosittomilla maitotuotteilla tai kasvivalmisteilla, joihin on lisätty D-vitamiinia. Talviaikaan koko väestölle suositellaan D-vitamiinilisää

Folaatti on tärkeä raskaana oleville

Viljat ja kasvikset sisältävät folaattia eli foolihappoa, jonka saanti voi useilla suomalaisilla olla liian vähäistä. Folaatti on erityisen tärkeä vitamiini raskautta suunnitellessa, sillä sen riittävä saanti edistää raskauden aikaista kudosten kasvua.

Folaattia on erityisesti täysjyväviljoissa, vihreissä lehtivihanneksissa ja monissa palkokasveissa. Foolihappolisä voi olla FODMAP-ruokavaliossa paikallaan. Sitä suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville ruokavaliosta riippumatta.

Jos ei käytä päivittäin vilja- eikä maitotuotteita, muistakin B-ryhmän vitamiineista voi olla hyötyä.

FODMAP-ruokavalion vaiheet

FODMAP-ruokavalion noudattamisessa on kolme erilaista vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa karsitaan kaikki ruoka-aineet, joissa on FODMAP-hiilihydraatteja. Tätä vaihetta olisi hyvä noudattaa vain 1-2 kuukauden ajan, sillä vaikka fermentoituvat hiilihydraatit aiheuttavat vatsaoireita, ovat ne silti tärkeitä suoliston mikrobistolle. Karsintavaiheen jälkeen aletaan testata ruoka-aineita yksi kerrallaan, jotta löydetään ne omalle suolistolle sopivat. Joskus myös voi käydä niin, että pienellä annoksella jokin ruoka-aine sopii ja silloin onkin löydettävä sopiva annos. Kun sopivat ruoka-aineet ja niiden annokset ovat löytyneet, alkaa ylläpitovaihe, jossa noudatetaan tätä uutta ruokavaliota. Kun suolisto voi hyvin, voi halutessaan joskus kokeilla joitain sopimattomaksi todettuja ruoka-aineita uudelleenkin pienin annoksin.

6 x hyvä tuote FODMAP-ruokavalion tueksi

Betavivon sisältämä beetaglukaani tukee veren normaaleja kolesterolitasoja: Vaikutus saadaan, kun nautitaan 3 g kauran beetaglukaania päivässä. Kauran beetaglukaani auttaa myös tasaamaan verensokerin nousua aterian jälkeen. 

Sunwic sisältää hydrolysoitua guarpapukuitua, joka on liukoinen kuitu. 

Gelsectan suojaa suolen limakalvoa ja lisää bifodobakteerien määrää suolistossa.

Diplomag IBS ripuli sisältää muun muassa bentoniittisavea ja simetikonia.

Diplomag IBS ummetus sisältää makrogolia ja psylliumkuitua.

Lactrase auttaa pilkkomaan laktoosia ihmisillä, joilla on laktoosin pilkkoutumiseen liittyviä vaikeuksia.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Marita Nordfors.

  1. RIKAS SUNWIC RAVINTOKUITU 200 G
    Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
    RIKAS SUNWIC RAVINTOKUITU 200 G
    Tarjoushinta 19,68 € Normaalihinta 25,90 €
  2. DIPLOMAG® IBS DIARRHEA 30 KAPS.
    Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
    DIPLOMAG® IBS DIARRHEA 30 KAPS.
    Tarjoushinta 14,14 € Normaalihinta 18,60 €
  3. GELSECTAN KAPS 60 KPL
    Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
    GELSECTAN KAPS 60 KPL
    Tarjoushinta 30,32 € Normaalihinta 39,90 €
  4. BETAVIVO ORIGINAL KAURAMUROT 506 G
    Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
    BETAVIVO ORIGINAL KAURAMUROT 506 G
    Tarjoushinta 18,62 € Normaalihinta 24,50 €