Hammassärky – mikä auttaa hammaskipuun?

Hammassärky aiheuttaa voimakasta kipua, joka säteilee leukaperiin.

Hammassäryn taustalla voi olla monenlaisia ongelmia, joista lievimmät voidaan onneksi hoitaa elintapoja korjaamalla. Kivun tyypistä ei kuitenkaan valitettavasti suoraan voida päätellä, tarvitaanko juuri tällä erää hammaslääkärin apua. Vaimeankaan säryn kanssa ei siis kannata jäädä liian pitkäksi aikaa odottelemaan, josko se helpottuisi itsestään.

Hammassärky: vihlontaa, jomotusta tai purentakipua?

Vihlova hammaskipu

Vihlonta tarkoittaa ohimenevää, mutta erittäin epämiellyttävää tuntemusta esimerkiksi kuuman tai kylmän juoman osuessa hampaisiin. Joskus myös happamat ruoat ja juomat voivat vihloa.

Vihlontaa voi koettaa lievittää tarkoitukseen suunnitellulla hammastahnalla. Hammasharjaksi kannattaa valita pehmeä harja. Lue kattava artikkeli hampaiden vihlonnan ehkäisystä ja hoidosta!

Ientulehduksen aiheuttama kipu

Akuutti ientulehdus ulottuu harvoin hermoon asti. Siksi sen aiheuttama kipu on yleensä lievää ja paikallista verrattuna varsinaiseen hammassärkyyn. Yleensä ien on myös punainen ja turvonnut. Lue lisää ientulehduksen hoidosta ja ehkäisystä.

Hampaiden purentakipu

Jos hammas aristaa pureskellessa, mutta kipu ei ole jatkuvaa tai voimistuvaa, voi tilannetta seurailla muutaman päivän ajan kotona.

Lievän, vain purressa esiintyvän hammaskivun taustalla voivat olla esimerkiksi hampaiden narskuttelu öisin, purentavirhe tai poikkeuksellisen intensiivinen purenta-aktiviteetti, kuten edellisenä päivänä rouskuteltu pussillinen kovia karamelleja.

Jos vaiva toistuu tai jatkuu pitempään, se on hyvä käydä selvityttämässä hammaslääkärillä. Asia kannattaa ottaa esiin viimeistään vuotuisessa hammastarkastuksessa.

Joskus hampaan purentakipu on merkki alkavasta tulehduksesta. Jos kipu pahenee asteittain, ei sen äitymistä sietämättömäksi kannata jäädä odottelemaan.

Sietämätön hammassärky

Sietämätön hammassärky on sitä, miltä kuulostaakin – sitä on mahdotonta jättää huomiotta. Vaivasta kärsivä olisi usein valmis kokeilemaan mitä tahansa keinoa helpottaakseen oloaan.

Kipu on usein luonteeltaan tykyttävää tai aaltoilevaa. Se voi myös säteillä koko leukaan niin, että on hankalaa enää kertoa tarkasti, mikä hampaista on kipeä. Joskus kipu tuntuu korvan seudussa.

Sietämättömän hammassäryn tyypillisin syy on hampaan reikiintyminen, joka on päässyt etenemään hammasluuhun asti. Kipu aiheutuu hampaan ytimen hermojen ärsytyksestä, jonka tulehdus ja turvotus aiheuttavat.

Myös hampaan syvä, ydinonteloon ulottuva halkeama voi aiheuttaa sietämätöntä kipua. Halkeama voi olla seurausta esimerkiksi iskusta kasvoihin tai ruoan joukkoon päätyneen kovan vierasesineen puraisusta. 

Kova hammassärky – milloin lääkäriin?

Kun hammassärky äityy kovaksi, lääkäriin tulee hakeuduttua useimmiten ilman eri ohjeistustakin. 

Sietämätön hammassärky, joka ei hellitä muutamassa tunnissa, on aina riittävä syy hakeutua hammaslääkärin särkypäivystykseen viimeistään seuraavana päivänä.

Vaikka itse särkyä kokisikin kestävänsä hyvin, on hammaslääkäriin hakeuduttava seuraavan vuorokauden kuluessa, jos:

  • sinulle nousee kuume
  • kasvoihin, kaulaan tai suun sisäpuolelle ilmaantuu turvotusta
  • hampaassa on jo ennalta tiedossa oleva vaurio, joka on jäänyt hoitamatta.

Miksi hammassärky pahenee maatessa?

Etenkin tulehduksesta johtuvalle hammassärylle on tyypillistä, että kipu pahenee entisestään makuuasennossa. Makuuasento lisää hermoja ärsyttävää kudosturvotusta ja painetta tulehtuneella alueella.

Jos tavoitteena on sinnitellä yö hammassäryn kanssa, kannattaa nukkuma-asento järjestää puoli-istuvaksi.

Hammassärky aiheuttaa korvaan asti heijastuvaa kipua.

Mikä auttaa hammassärkyyn?

Vaikka hammassärky pakottaa etsimään helpotusta miltei mistä tahansa, on keskustelufoorumeilta löytyviin ideoihin hyvä suhtautua terveen kriittisesti. Ennakkoluulottomat kokeilut voivat nimittäin myös pahentaa särkyä.

Kovassa säryssä ensisijainen osoite on aina hammaslääkäri, mutta koska vastaanottoa odottavan tunnit tuntuvat yleensä pitkiltä, voi hyvällä omallatunnolla kokeilla olon helpottamiseen myös kotikonsteja.

Hammassäryn kotihoito

Tulehduskipulääke tai parasetamoli ohjeen mukaisella annostuksella voi auttaa. Jos haluat lievittää kipua tulehduskipulääkkeellä tai parasetamolilla, varmista ensin, ettei valmisteen käytölle ole estettä. Kysy asiaa suoraan apteekista ja perehdy kipulääkeartikkeliimme. Lue lääkkeen pakkausseloste huolella ennen käyttöä ja noudata käyttö- ja annosteluohjetta.

HUOM! Älä yliannostele kipulääkettä, vaikka hammaskipu olisi kovaa! 

Jos kipu on peräisin hammasytimen hermojen ärsytyksestä, ei kipulääkeannoksen kasvattaminen tuo lisähyötyä, mutta altistaa sinut suuremmille haittavaikutuksille.

Lisäksi voit kokeilla näitä keinoja:

  • Kylmähaude voi viedä kivulta pahimman terän ja lievittää turvotusta.
  • Jos kivun syy on hampaan lohkeaminen, voi apteekista saatava väliaikainen paikka-aine helpottaa oloa hammaslääkäriin pääsyä odotellessa.
  • Suun huuhtominen haalealla suolavedellä saattaa tilapäisesti tehdä olon mukavammaksi, mutta tämän konstin tehosta ei ole tieteellistä näyttöä.

Miten hammassärky hoidetaan hammaslääkärissä?

Hammaslääkärissä selvitetään, mikä hammasta vaivaa, ja kuinka syvälle ongelma ulottuu. Hoitokeinot määrittyvät löydösten perusteella.

Parhaassa tapauksessa riittää hampaan puhdistus karieksen vioittamasta materiaalista ja syntyneen reiän paikkaus. 

Jos hammasydin eli pulpa on tulehtunut, poistetaan hampaasta ensiapuna vaurioitunut aines ja tulehtunut ydin. Vaurioalue lääkitään ja tilkitään tilapäisellä paikalla. Potilas saatetaan myös varustaa antibiootti- ja kipulääkeresepteillä, jos hammaslääkäri arvioi niitä tarvittavan. 

Ydintulehduksen hoito jatkuu ei-päivystyksellisesti, jolloin hampaaseen tehdään juurihoito.

Jos hampaan ennuste näyttää huonolta, se saatetaan myös poistaa.

Sietämätön hammassärky valvottaa yöllä.

Voiko hammassärky mennä ohi itsestään?

Hammassärky voi lievittyä myös itsestään. Säryn syy täytyy selvittää, vaikka olo helpottuisikin.

Toisinaan kovan kivun lievittymisen taustalla voi olla esimerkiksi se, että hampaan hermo on kuollut tai tyveen muodostunut märkäpesäke tyhjentynyt. Tulehdus jatkaa silti etenemistään kudoksissa ja on hoidettava pikaisesti pois.

Hampaiden ongelmilla on taipumus heijastua myös muualle elimistöön. Vaikka akuutti kipu ei pakottaisikaan lähtemään klinikalle, on koko kehon terveyden kannalta tärkeää, että purukalusto hoidatetaan hyvissä ajoin kuntoon.

Miten hammassäryltä voi välttyä?

Paras ja ainoa keino hammassäryltä välttymiseen on reikiintymisen ennaltaehkäisy.

Hammassärkyä voi ehkäistä suojaamalla hampaat hyvin bakteeritulehduksilta, liian kovalta mekaaniselta hankaukselta, hapoilta ja iskuilta.

Toimintaohje yksinkertainen ja vie vain muutaman minuutin päivässä:

  • Pese hampaat vähintään kahdesti vuorokaudessa.
  • Lankaa, tikuta tai harjaa hammasvälit.
  • Vältä happamia juomia ja ruokia etenkin juuri ennen hammaspesua.
  • Pidä ruokarytmi säännöllisenä ja sokeriherkut minimissä.
  • Suojaa hampaat iskuilta.
  • Käytä riittävän pehmeää hammasharjaa – ennemmin useampi pesu pehmeällä harjalla kuin harvemmin toistuva puhdistus karkealla harjalla.
  • Käy säännöllisesti tarkastuttamassa hampaat.

Lue tietopaketti hampaiden reikiintymisestä ja sen ehkäisystä!

Paras hinta-laatusuhde YA-tuotteilla – suunhoidon suosikit: