Vauva on ärtynyt, ruoka ei maistu ja kuolaa valuu tavallista enemmän – vauva tekee hampaita siis! Hampaiden puhkeaminen sujuu huolettomammin, kun tunnet muutaman hyvän kikan ensimmäisiä hampaita ja turvonneita ikeniä varten. Ja tiesithän, että myös äidin suun terveys vaikuttaa vauvan hampaiden kuntoon?
Milloin vauvan hampaiden puhkeaminen alkaa?
Vauvan ensimmäiset hampaat ilmestyvät yleensä 4–7 kuukauden iässä. Ensin puhkeavat alhaalla olevat etuhampaat, joita seuraavat ylähampaat muutaman kuukauden kuluttua. Poskihampaat ilmestyvät noin vuoden iässä, ja viimeiset maitohampaat puhkeavat parin vuoden iässä. Kaikki 20 maitohammasta ovat yleensä paikallaan kolmen ikävuoden tienoilla.
Mistä tietää, että vauva tekee hampaita?
Hampaiden puhkeaminen voi aiheuttaa esimerkiksi lievää lämmönnousua, ärtyisyyttä, ruokahaluttomuutta, vetistä nuhaa, löysempiä ulosteita ja lisääntynyttä kuolaamista. Viilennetyn purulelun, kostean rievun tai pienen hammasharjan pureskelu voi helpottaa kutiavia ja ärtyneitä ikeniä.
Hampaiden puhkeaminen oireet:
- Vauvan lisääntynyt kuolaaminen ja ärtyisyys voivat olla ensimmäiset oireet siitä, että ensimmäiset hampaat tekevät tuloaan.
- Poskihampaiden puhkeamisen oireena olevat turvonneet ikenet saattavat kipuilla, eikä ruoka tunnu maistuvan pikkuiselle.
- Vatsakin saattaa olla löysällä, kun vauva tekee hampaita.
- Hampaiden tuloon saattaa liittyä lievää lämmönnousua, mutta hampaan puhkeamisen yhteydessä kuumeen ei pitäisi kuitenkaan nousta.
- Lue lisää maitohampaiden puhkeamisen oireista Hammaslääkäriliiton sivuilta.
Hampaiden puhkeamisen oireita ei pidä sekoittaa flunssaan, joita lapset alkavat sairastella samoihin aikoihin, kun vauvan hampaat puhkeavat. Kuume, korvatulehdus, tukkoinen nenä ja kova kipu eivät liity hampaiden puhkeamiseen. Käänny siis lääkärin puoleen, jos pienellä on flunssan oireita.
Olet ehkä myös kuullut kauhutarinoita vauvan hampaiden puhkeamisen oireista? Ei kannata huolestua etukäteen. Useimmiten tilanteeseen ei liity erityisiä ongelmia – ja ikäviinkin oireisiin löydät helpotusta apteekista.
Hampaiden puhkeaminen – mikä auttaa ja miten ikävät oireet lievitetään?
- Purulelu. Voit antaa pienokaisellesi purulelun, jonka järsiminen auttaa kutiseviin ja ärtyneisiin ikeniin. Saman asian ajaa kuivuneen ruislimpun kanta – varmista kuitenkin, ettei siitä irtoa palasia vauvan suuhun.
- Uniriepu. Ylimääräinen sylki kannattaa pyyhkiä pieniltä poskilta, jotta se ei aiheuta ihoärsytystä. Kätevä tapa on antaa lapselle uniriepu, johon imeytyy ylimääräinen kosteus kasvoilta. Sitä vauvan on mukava myös pureskella.
- Erilaiset valmisteet. Voit kokeilla vauvalle geelivalmistetta, joka on tarkoitettu hampaiden puhkeamisesta johtuvan ikienien kivun ja turvotuksen lievittämiseen.
- Kuume- ja kipulääke. Kysy Yliopiston Apteekista ohjeita niiden käyttöön lapsella.
Missä vaiheessa vauvan hampaiden harjaus aloitetaan?
Hampaiden harjaus aloitetaan heti, kun ikenestä pilkistää valkoista. Maitohampaiden puhtaana pitäminen on tärkeää alusta alkaen, jotta ne eivät altistu reikiintymiselle.
Huolehdi pienen lapsen suunterveydestä ja hampaiden pesusta näin:
- Harjaa lapsen hampaat kaksi kertaa päivässä.
- Valitse lapsen ikään sopiva hammasharja. Voit antaa vauvalle oman hammasharjan käteen samalla, kun harjaat toisella harjalla vauvan hampaat. Näin hän hoksaa pian yhdistää hammasharjan hammaspesuun eivätkä pienet sormet eksy suuhun hankaloittamaan hammaspesua.
- Käytä fluorihammastahnaa, sillä se vahvistaa maitohampaan pintaa ja ehkäisee sen reikiintymistä. Lasten hammastahnat on merkitty iän mukaan, joten valinta on helppoa.
- Alle 3-vuotiaalle riittää riisiryynin kokoinen nokare fluorihammastahnaa. Suuta ei tarvitse huuhdella hammaspesun jälkeen. Älä liioin huolestu, jos lapsi nielaisee vähän tahnaa – siitä ei ole haittaa.
Lisäksi pidä kiinni ateriarytmistä, vältä sokeria ja tarjoa janojuomaksi vettä. Yli 1-vuotiaille voit tarjota lapsille tarkoitetun ksylitolipastillin aina ruokailun jälkeen.
Miten vanhempien suun terveys vaikuttaa lapsen hampaisiin?
Äitinä voi vaikuttaa lapsen hampaiden kuntoon jo raskausaikana pitämällä hyvää huolta omasta suunhoidosta. Oman suun bakteerikantaa kannattaa vähentää, jotta ei myöhemmin tule siirtäneeksi vauvan bakteerittomaan suuhun kariesta.
- Käy hammastarkastuksessa jo raskautta suunnitellessasi, jotta mahdolliset reiät ja ientulehdukset saadaan hoidettua ajoissa.
- Harjaa hampaat fluorihammastahnalla aamuin illoin ja käytä ksylitolia sisältäviä valmisteita ruokailun jälkeen pitääksesi happohyökkäyksen loitolla. Olisiko nyt hyvä hetki vähentää sokerin käyttöä?
- Muistattehan vauvan syntymän jälkeen, että ette käytä pienokaiselle tarjottavaa tuttia tai lusikkaa oman suun kautta. Vanhemman hammasterveydellä on väliä – koko perheelle!
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Sirpa Viero.
Vauvan ja taaperon hampaiden hoitoon
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
Leikki-ikäisen hampaiden hoitoon
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous