Hikoilu – Näin taltutat yöhikoilun ja liikahikoilun

naisella on liikahikoilua liikkuessa

Läiskät puserossa ja kämmenet nihkeinä? Lisääntynyttä hikoilua aiheuttavat esimerkiksi lämpö, liikunta ja jännitys. Liikahikoilua voi helpottaa deodoranteilla, antiperspiranteilla ja monilla muilla konsteilla. Lue vinkit ja löydä paras deodorantti hienhajun estämiseen! 

Mistä hikoilu johtuu?

Kuumuus, fyysinen rasitus ja liikunta sekä jännitys ja stressi saavat hikoilemaan. Yhtäkkiä alkanut hikoilu voi johtua myös esimerkiksi maustetusta ruoasta. Hikoiluun vaikuttavat hikirauhasten määrä ja aktiivisuus: jotkut hikoilevat enemmän, toiset vähemmän.

Etenkin jännittävissä tilanteissa autonomisen hermoston toiminta on niin aktiivista, että hikoilu kiihtyy. Liikahikoilu eli hyperhidroosi tarkoittaa, että hikirauhaset tuottavat iholle liikaa hikeä. Liikahikoilu voi johtua myös aineen­vaihdunnasta tai hormoneista. Ylipainoinen tai diabeetikko saattaa hikoilla runsaasti, vaihdevuosi-ikäinen hikoilee etenkin öisin.

Myös geenit vaikuttavat, ja silloin liiallista hikoilua on vaikea estää. Perin­nöllinen liikahikoilu alkaa jo murrosiässä ja jatkuu koko aikuisiän. Vanhem­miten vaivasta kärsivien olo helpottuu, koska hikirauhasten toiminta hiipuu.

Näin ehkäiset hikoilua ja valitset oikean deodorantin

Hyvä hygienia pitää bakteerimäärät kurissa kaikkialla kehossa, ja peseytyminen, vaatteiden vaihto ja karvojen ajelu auttavat hajuhaittoihin. Kainaloiden iho kannattaa kuoria vartalokuorinnalla aika ajoin, niin antiperspiranttien tai deodoranttien aktiiviaineet poistuvat ja uuden tuotteen teho säilyy kauemmin.

Myös luonnonkosmetiikan valikoimasta löytyy suosittuja deodorantteja hikoiluun. Lisäksi Yliopiston Apteekin verkkokaupassa on kattava valikoima miesten deodorantteja ja pitkäkestoisesti hikoilulta suojaavia antiperspirantteja.

Valitse oikeanlainen deodorantti tai antiperspirantti hikoilupulmaasi:

Deodorantti estää hien hajua, mutta ei hikoilua

Deodorantit eivät estä hikoilua, mutta ne tappavat bakteereja ja estävät hajua. Deodoranttina voi käyttää myös hajusteetonta mineraalikiveä. Joko kainalo tai mineraalikivi kostutetaan ja kiveä sivellään puhtaalle iholle. Herkkäihoisille sopivat hajusteettomat ja alkoholittomat antiperspirantit tai deodorantit, jotka eivät ärsytä ihoa. Laadukas herkän ihon deodorantti on hyvä deodorantti hikoiluun kaikissa arjen tilanteissa, joten herkän ihon deodorantit ovat hyvä valinta myös kaikille muillekin kainaloille.

Hyvä deodorantti hikoiluun apteekista:

Antiperspirantti estää hikoilua tukkimalla hikitiehyet

Antiperspirantit vähentävät hikoilua muodostamalla tulpan hikirauhastiehyeisiin. Pitkäkestoista 24h-, 48h- tai 72h-antiperspiranttia voi sipaista tai suihkaista kainaloon illalla. Sen tehoaineet vaikuttavat yön aikana hikirauhasten levätessä. Aamupesu ei vähennä antiperspirantin tehoa.

Jos hikoilu vaivaa yhä, voi kokeilla tuotteita, joita käytetään vain kerran pari viikossa. Jos iho on herkkä ja ärsyyntyy tehokkaasta antiperspirantista, tuotteen alle voi levittää perusvoidetta.

Kokeile antiperspiranttia myös hikoilevien jalkojen ja käsien avuksi

Hikijalkoihin ja -käsiin tarkoitetut antiperspiranttipyyhkeet tai -suihkeet ovat käteviä etenkin matkoilla. Ne vähentävät hikoilua useiksi päiviksi.

Nivusten, genitaalialueen ja alapään hikoilu

Voimakas alapään hikoilu aiheuttaa epämukavaa oloa ja jatkuvaa likaisuuden tunnetta genitaalialueella. Intiimialueen deodorantti tai antiperspiranttipyyhkeet sopivat nivusten ja alapään hikoiluun. Roll-on pakkauksessa olevasta intiimialueen deodorantista on helppo levittää antiperspiranttia myös laajemmille ihoalueille.

Hengittävät vaatteet ja luonnonmateriaalit on paras valinta hikoilevalle

Hikoilijan on hyvä käyttää väljiä, luonnonkuituisia vaatteita. Tekokuituiset sukat ja nahkakengät haihduttavat kosteutta tehokkaasti. Jalkoja voi pestä happamalla pesunesteellä ja kokeilla niihin talkkia.

Jos deodoranteista ei ole apua: näin lisääntynyttä hikoilua voidaan hoitaa

Jos itsehoito tehokkaillakaan antiperspiranteilla ei auta riittävästi tai aikuisiällä alkaa yhtäkkiä hikoilla poikkeuksellisen paljon, on syytä mennä ihotautilääkärin vastaanotolle. Lisääntynyt hikoilu tai liikahikoilu voi olla oire sairaudesta, esimerkiksi kilpirauhasen liika­toiminnasta tai diabeteksesta. Runsas hikoilu voi olla myös jonkin lääkkeen haittavaikutus.

Käsien ja jalkojen hikoilu – hoitovaihtoehtona iontofereesihoito

Käsille ja jaloille voidaan antaa iontofereesihoitoa. Kämmenet tai jalkapohjat asetetaan vedellä täytettyyn astiaan, johon johdetaan heikkoa sähkövirtaa. Hikirauhasten aukot tukkeutuvat, eikä hikeä enää erity entiseen tahtiin. Hikoilevia raajoja hoidetaan aluksi monta kertaa viikossa. Hikoilu vähenee 1−3 viikossa, mutta hoitoa on toistettava muutaman viikon välein.

Liiallinen kainaloiden hikoilu hallintaan botuliinihoidolla

Kainaloiden hikoiluun auttavat botuliini­toksiinipistokset, jotka vähentävät hikoilua tehokkaasti jo muutamassa päivässä. Vaikutus kestää noin puoli vuotta.

Pään ja kasvojen hikoilu

Kasvojen alueen liikahikoilu on kiusallinen vaiva. Paikalliseen liikahikoiluun, kuten pään hikoiluun, voidaan joissain tapauksissa käyttää suun kautta otettavia lääkkeitä kuten beetasalpaajalääkitystä, jotka määrää aina lääkäri. Keskustele asiasta lääkärisi kanssa. 

Yöhikoilu – mikä siihen auttaa?

Yöhikoilu on melko yleinen vaiva, jossa hikoilua esiintyy vain yöllä. Yöhikoilu häiritsee nukkumista ja kastelee jopa vuodevaatteet. Yöhikoilun hoitona voi kokeilla makuuhuoneen lämpötilan alentamista ja kevyemmän peiton käyttöä. Ylipainoisella myös laihduttaminen saattaa helpottaa yöhikoilua. Lääkäriin tulee hakeutua, mikäli yöhikoilu on alkanut nopeasti tai se on jatkuvaa ja voimakasta, sillä yöhikoilu saattaa olla merkki myös jostakin sairaudesta.

Vaihdevuodet ja yöhikoilu sekä kuumat aallot yöllä

Vaihdevuosien liikahikoiluun tepsivät hormonikorvausvalmisteet. Salviaa sisältävä ravintolisä voi hillitä hikoilun määrää.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Jonna Rasa.

Miesten antiperspirantit:

Hajusteeton deodorantti: