IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymä – oireet, ruokavalio ja vatsan rauhoittaminen

nainen kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä ja ibs-vaivoista ja noudattaa fodmap-ruokavaliota

Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS on vaaraton, mutta ikävä toiminnallinen suolistovaiva. Farmaseutti kertoo, millaisia ovat IBS:n oireet, miten niitä voi yrittää hallita ruokavalion avulla ja antaa muita hyviä vinkkejä ärtyvän suolen kanssa elämiseen. 

Artikkeli lyhyesti: 

  • Ärtyneen suolen oireyhtymä (IBS) on toiminnallinen vaiva, joka aiheuttaa vatsakipuja, turvotusta ja suolen toiminnan häiriöitä, kuten ripulia ja ummetusta.
  • IBS:n hoitoon vaikuttavat terveelliset elämäntavat, erityisesti ruokavalio ja liikunta.
  • FODMAP-ruokavalio, jossa vältetään huonosti imeytyviä hiilihydraatteja, voi helpottaa IBS-oireita

Ärtyvän suolen oireyhtymän eli IBS:n oireet? 

Ärtyvän suolen oireyhtymä aiheuttaa pitkäaikaista vatsakipua ja turvotusta, johon liittyy usein muutoksia suolen toiminnassa: ulostaminen voi olla tavanomaista harvempaa tai tiheämpää, ja uloste vaihtelee kovan ja löysän välillä. Lisäksi voi esiintyä ilmavaivoja, närästystä ja tunnetta siitä, että suoli ei tyhjene kunnolla.

Ärtyvän suolen oireyhtymän (tunnettu aiemmin nimellä ärtynyt paksusuoli) tavallisimpia oireita voivat olla:

Vatsakipu voi tuntua eri päivinä erilaiselta ja eri kohdissa. Vaikka ulostaminen helpottaa oloa, voi tuntua siltä, ettei suoli ole täysin tyhjentynyt. 

Joskus oireet voivat hävitä kokonaan, toisinaan vaivata enemmän. Monesti oireet pahenevat iltaa kohti. Fyysisten oireiden lisäksi voi esiintyä väsymystä ja alakuloa, jopa ahdistusta ja masennusta.

Kyseessä ei ole vaarallinen, mutta ikävä vaiva. Suolessa ei ole varsinaisesti mitään vikaa, mutta sen toiminta on häiriintynyt. Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS ei ole suolistosairaus, vaan toiminnallinen vaiva, jossa suolisto ylireagoi eri ärsykkeisiin.

IBS-ruokavalio ja ärtyvän suolen oireyhtymän hoito

Parhaiten IBS:n oireisiin auttavat terveelliset elämäntavat: ruokavalio ja liikunta.

Sopiva ruokavalio on yksilöllinen asia, eikä voida määritellä yhtä, kaikille sopivaa "IBS-ruokavaliota". Yleensä hyväksi on monipuolinen, kuitupitoinen ja kasvisvoittoinen ruoka.

Kokeile kiinnittää huomiota ainakin näihin asioihin, ja katso paraneeko olosi:

Liikunta auttaa turvotukseen ja ummetukseen. Aloita päivittäisellä kävelyllä ja lisää lenkin pituutta pikkuhiljaa. Vältä liiallista istumista.

Gluteeniton ruokavalio – auttaako se IBS:n oireisiin?

Gluteeniton ruokavalio voi joskus helpottaa ärtyvän suolen oireita. Gluteenia on vehnässä, rukiissa ja ohrassa.

Jos kokeilet gluteenitonta ruokavaliota, pidä huoli, että saat riittävästi kuituja. Sopiva määrä on vähintään 30 grammaa päivässä. Kuitu vaikuttaa hyvien suolistobakteerien määrään ja on tärkeä kolesterolille sekä verensokerille. IBS:stä kärsivälle sopivat liukoiset kuidut, joita saa esimerkiksi kauran beetaglukaanista sekä psylliumista.

Mikä on FODMAP-ruokavalio?

Moni saa apua ärtyvän suolen oireyhtymään FODMAP-ruokavaliosta. FODMAP-ruokavaliossa vältellään tiettyjä huonosti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka muodostavat suolikaasuja ja lisäävät veden määrää ohutsuolessa, mikä saattaa aiheuttaa vatsakipuja ja turvotusta.

Miten aloitan FODMAP-ruokavalion?

FODMAP-ruokavalion voi aloittaa kuukauden mittaisella kokeilulla. Ensin FODMAP-hiilihydraatit voi jättää pois, sitten pikkuhiljaa ottaa niitä takaisin lautaselle ja testata, mitkä niistä eivät aiheuta oireita. Tämä on yksilöllistä. Joillakuilla vatsaoireiden takana voi olla yksi ainoa asia, esimerkiksi valkosipuli.

Jos teet ruokavalioon isoja muutoksia, kannattaa kääntyä ravitsemusterapeutin puoleen. Ravitsemusterapeutti varmistaa, että syöt monipuolisesti sekä ravitsemuksellisesti oikein.

FODMAP-ruokavalion suositeltavat ja vältettävät ruoka-aineet

Välteltäviä ruoka-aineita ovat:

  • Palkokasvit eli herneet, pavut ja soija
  • Sipulit
  • Kaalit
  • Ksylitoli, maltitoli, sorbitoli ja muut oli-päätteisiä makeutusaineita sisältävät tuotteet, kuten purukumit ja karkit
  • ”Vatsajogurtit”, jotka sisältävät inuliinia tai frukto-oligosakkarideja
  • Maitotuotteet, joissa on laktoosia
  • Viljatuotteet, jotka sisältävät ruista, vehnää tai ohraa
  • Omena, päärynä, luumu, mango, kirsikka, kuivatut hedelmät
  • Vesimeloni, parsa, artisokka
  • Sienet
  • Juomat, joissa on kofeiinia tai hiilihappoa

Suositeltavia ruoka-aineita ovat:

  • Riisi, kaura, peruna, hirssi, tattari, kvinoa
  • Laktoosittomat maitotuotteet
  • Liha, kala, kananmuna, äyriäiset
  • Tofu
  • Vihreät salaatit, kurkku, tomaatti, porkkana
  • Yleensä marjat, paitsi mustaherukka
  • Yleensä sitrushedelmät
  • Banaani, viinirypäleet, kiivi
  • Pähkinät, paitsi cashew- ja pistaasipähkinä

Milloin IBS:n vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin?

Hakeudu lääkäriin, jos vatsavaivat jatkuvat hankalina ja pitkään omahoidosta huolimatta. Ärtyvän suolen oireyhtymä todetaan oireiden perusteella. Esimerkiksi keliakiassa ja laktoosi-intoleranssissa voi olla samantyyppisiä oireita kuin IBS:ssä. Tarvittaessa lääkäri voi sulkea nämä sairaudet pois.

Vatsavaivoissa pitää aina mennä lääkäriin, jos niihin liittyy kuumetta, ulosteessa on verta, kärsit kovasta väsymyksestä, painosi tippuu tai vatsavaivat alkavat uutena oireena yli 50-vuotiaana. Hakeudu lääkäriin myös, jos sinulla on tulehduksellinen suolistosairaus.

Ummetuslääke, lääkekuitu ja maitohappobakteeri – mitä valmisteista on hyvä tietää?

  • Laktuloosia sisältävät ummetuslääkkeet voivat pahentaa IBS-oireita.
  • Ummetuksen hoitoon tarkoitetut lääkekuidut voivat pahentaa turvotusta. Jatka silti niiden käyttöä sinnikkäästi, sillä lääkekuidusta on hyötyä ja yleensä haitta häviää parin kolmen viikon käytön jälkeen.
  • Jos IBS on ripulipainotteinen, vitamiinien ja kalsiumien imeytyminen heikkenee. Varmista, että saat niitä riittävästi.
  • Hapanmaitotuotteiden, kuten jogurtin, sisältämät elävät bakteerit (mm. maitohappobakteerit) parantavat laktoosin pilkkoutumista henkilöillä, joilla on vaikeuksia pilkkoa laktoosia eli maitosokeria.

Varmista farmaseutilta, ettei itsehoitotuotteilla ja lääkkeilläsi ole yhteisvaikutuksia. Selvitä myös, mikä on tuotteiden paras ottoajankohta.

6 x hyvä tuote herkälle vatsalle

Apteekin itsehoitotuotteita voi kokeilla tilapäisesti helpottamaan oireita. Kysy Yliopiston Apteekin farmaseutilta apua.

Rikas Sunwic Ravintokuitu sopii FODMAP-ruokavalioon. Aloita käyttö pienellä annostuksella.

YA Makrogoli -annosjauhe pehmentää suolen massaa ja sitä kautta auttaa ummetuksen hoidossa.

Gelsectan-kapselit lievittävät ärtyvän suolen (IBS) oireita, kuten ripulia, vatsakipua, turvotusta ja ilmavaivoja. Kapselit palauttavat suolen normaalin toiminnan suojaamalla suolen limakalvoa.

I Say turvotus & IBS -oireet -kapselit auttavat nopeasti turvotukseen ja kipuun. Kapselit tuovat helpotusta turvotuksen hoitoon, ilmavaivojen aiheuttamaan epämukavuuden tunteeseen sekä IBS:stä johtuvaan lisääntyneeseen kaasun muodostukseen

ProIBS -annosjauheet auttavat lievittämään ärtyvän suolen oireyhtymästä aiheutuvia tuntemuksia, kuten vatsakipua. Sitruunan makuinen, veteen sekoitettava jauhe lievittää vatsan turvotusta, ripulia sekä ummetusta.

Laxogas-rakeet auttavat ehkäisemään ilmavaivoja ja hillitsevät vatsan turvotusta. Kätevän annosjauhepussin voi ottaa ilman vettä.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Marita Nordfors.