Voiko koiralle antaa kipulääkettä ja millaiset ovat koiran suolitukoksen oireet? Farmaseutti neuvoo, mitä tehdä kun koira syö suklaata tai purkkaa, ampiainen pistää kuonoon tai koiran kynsi vuotaa.
1. Koira oksentaa tai ripuloi – milloin eläinlääkäriin?
Pennut ja iäkkäät koirat on vietävä eläinlääkäriin viipymättä, sillä niille kehittyy nopeasti nestehukka.
Aikuisen koiran ripuli voi kestää normaalisti 2–3 päivää. Tästä ei tarvitse vielä huolestua. Omistajan on kuitenkin tärkeää seurailla, miten koira muuten voi. Onko se pirteä vai vaisu? Maistuuko sille ruoka? Onhan koira juonut vettä?
Toimi näin, jos koiralla on vatsataudin oireita:
- Kiinnitä huomiota nesteytykseen. Koiralle maistuu vatsataudissa usein paremmin haalea kuin kylmä vesi. Veteen voi lisätä eläimille tarkoitettua elektrolyyttijauhetta.
- Jos ruoka ei maistu, löytyy apteekista hyvänmakuista, runsasenergiapitoista ja helposti sulavaa ruokaa, joka tukee koiran vointia vatsataudin aikana.
- Apteekista löytyy myös koiran ikeniin siveltävää energiageeliä sekä erilaisia tukihoitovalmisteita koiran ripulin hoitoon.
- Eläinlääkäriin on lähdettävä, jos oksentaminen tai ripuli ei ota heltyäkseen, koiralle nousee kuumetta tai koira oksentaa vettä.
Koira oksentaa vaahtoa?
Kun koira oksentaa vaahtoa, se voi johtua useista eri syistä. Usein syynä saattaa olla tyhjä vatsa. Etenkin jos koira oksentaa vaaleaa tai vaahtoavaa oksennusta aamuisin tai pitkän paaston jälkeen, se voi johtua tyhjästä vatsasta. Tämä johtuu mahahapoista, jotka ärsyttävät vatsan seinämää, kun vatsa on tyhjä.
Mikäli vaahtoa oksentava koira vaikuttaa heikolta tai sen yleistila laskee, vie koira aina eläinlääkäriin.
2. Koiran kipulääke – sopiiko ihmisen särkylääke koiralle?
Ei sovi. Vaikka särkylääkkeet ovat ihmisille turvallisia, voivat ne olla lemmikeille haitallisia, jopa vaarallisia. Ne rasittavat koiran ruoansulatuskanavaa ja voivat aiheuttaa verenvuotoa.
Eläimille on omat kipulääkkeet, joita saa eläinlääkärin määräyksellä. Jos epäilet koirallasi kipuja, tutkituta aina asia eläinlääkärillä. Kivun syyt on selvitettävä. Esimerkiksi koiran nivelrikkoon liittyviä kipuja voidaan hoitaa eläinlääkärin määräämillä kipulääkkeillä.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
3. Ampiaisen pisto koiralla
Ampiaisen piston huomaa usein vasta siitä, että kuono turpoaa. Jos koiraa pistää ampiainen, käytetään ensiapuna perinteistä kyypakkausta. Tarkista tablettien oikea annostus päivystävältä eläinlääkäriltä. Kyypakkauksen kortisonitabletit auttavat sekä turvotukseen että pistokohdan kutinaan. Voit lievittää kutinaa myös pitämällä pistokohdassa kankaaseen kiedottua kylmäpakkausta tai kylmää käärettä. Varo, ettei iho palellu.
Kyypakkauksen lisäksi koiralle ei saa antaa enää tulehduskipulääkettä. Ampiaisen pisto helpottaa usein kyypakkauksella. Seuraile kuitenkin tilannetta ja käänny herkästi eläinlääkärin puoleen.
4. Hyttysten pistot koiralla
Hyttysten pistot voivat aiheuttaa koiralle kutinaa, turvotusta ja ärsytystä erityisesti alueilla, joissa turkki on ohut, kuten korvissa, kuonossa ja vatsassa. Useimmiten pistot ovat vaarattomia ja menevät ohi itsestään, mutta herkemmillä koirilla ne voivat aiheuttaa voimakkaampia oireita, jolloin hoitoa voidaan tarvita.
Jos pistoja on paljon ja kutina voimakasta, koiralle voi antaa eläinlääkärin ohjeen mukaisesti antihistamiinia lievittämään kutinaa ja tulehdusta. Myös punkkikarkote, kuten Bayvantic, voi auttaa karkottamaan hyttysiä. Viilentävä geeli ja kutinaa vähentävä voide voivat tarjota paikallista helpotusta, mutta jos iho ärtyy voimakkaasti, on suositeltavaa kääntyä eläinlääkärin puoleen.
5. Koiran kuume – mitä teen jos epäilen koiralla kuumetta?
Koiran normaali ruumiinlämpö vaihtelee välillä 38–39 °C. Jos lämpötila on yli 39,5 °C, voidaan sitä pitää kuumeena. Kuumeinen koira voi olla väsynyt ja ruokahaluton. Kuumeeseen voi liittyä myös esimerkiksi yskää, oksentelua tai ripulia.
Koiran kuumeen mittaaminen:
- Koiran ruumiinlämmön mittaus tapahtuu parhaiten peräsuolesta digitaalisella lämpömittarilla. Varmista, että käytät mittaria, joka on eläimille tarkoitettu tai siinä on joustava kärki.
- Voitele mittarin kärki kevyesti esimerkiksi vaseliinilla tai ruokaöljyllä.
- Ole varovainen ja rauhallinen suorittaessasi mittauksen, jotta koira pysyy mahdollisimman rauhallisena.
Jos mittaat koiralla kuumetta (yli 39,5 °C) tai jos koiran yleiskunto heikkenee muuten, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Kuumeinen koira ei välttämättä vaadi välitöntä hoitoa, vaan eläinlääkäri voi myös pyytää seuraamaan kuumetta kotona. Varmista, että kuumeisella koiralla on pääsy raikkaaseen veteen, jotta se voi pysyä nesteytettynä.
6. Koiran suolitukos: mitkä ovat koiran suolitukoksen oireet?
Koiran suolitukos on vakava tila, jossa suolistoon jäänyt vierasesine estää ruoansulatuskanavan normaalin toiminnan. Tämä voi aiheuttaa vakavia ongelmia ja vaatii usein nopeaa toimintaa. Koiran suolitukoksen oireita voivat olla:
- Oksentelu: Jatkuva tai toistuva oksentelu
- Ruokahaluttomuus
- Väsymys ja apatia
- Kipu ja epämukavuus: Koira voi aristaa vatsaa, vältellä kosketusta tai osoittaa kipua liikkuessaan.
- Vatsan turvotus tai kovettuminen
- Ulosteen puute tai vaikeudet ulostamisessa: Koira ei ehkä pysty ulostamaan tai uloste on hyvin niukkaa tai epänormaalia.
Jos epäilet koirallasi suolitukosta ja sillä ilmenee edellä mainittuja oireita, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin tai eläinpäivystykseen. Suolitukos on hätätilanne, joka voi vaarantaa koiran hengen ilman nopeaa hoitoa.
7. Koira ja kielletyt ruoka-aineet – mitkä ovat vaarallisimpia?
Kaikkein vaarallisimmat ruoka-aineet koiralle ovat ksylitoli ja suklaa.
Ksylitoli aiheuttaa koiran elimistössä voimakkaan verensokerin laskun, joka voi johtaa maksavaurioon ja pahimmassa tapauksessa kuolemaan.
Suklaa sisältää kofeiinin kaltaista piristävää ainetta, teobromiinia, joka voi aiheuttaa vaarallisia rytmihäiriöitä koiralle. Mitä tummempi suklaa, sitä vaarallisempi se koiralle on.
Muita koirille haitallisia ruoka-aineita ovat muun muassa:
- Viinirypäleet ja rusinat. Voivat aiheuttaa koiralle munuaisvaurioita.
- Hiiva. Paisuu koiran mahalaukussa ja alkaa käydä.
- Maissintähkä. Tähkä on puumaista kuitua, joka ei sula mahassa vaan voi aiheuttaa suolitukoksen. Maissintähkä ei yleensä näy edes ultraäänitutkimuksissa.
- Sipulit. Voivat aiheuttaa suurissa määrin koiralle anemiaa.
- Pähkinät. Haitallisin on macadamia, sillä siinä on runsaasti rasvaa. Se voi saada koiran vatsan sekaisin ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa haimatulehduksen.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
8. Koira söi purkkaa, suklaata tai muovia – koiran oksennuttaminen vetyperoksidilla
Ole aina ensimmäisenä yhteydessä eläinlääkäriin. Usein eläinlääkärissä koira oksennutetaan, jotta vaarallinen aine tai vierasesine saadaan ulos.
Eläinlääkärin ohjeen mukaisesti kokeneempi koiranomistaja voi oksennuttaa koiran itse vetyperoksidilla, jota saa apteekista. Koiraa ei saa kuitenkaan koskaan oksennuttaa, jos se on syönyt jotain terävää, syövyttävää, hapanta, emäksistä tai öljypohjaista ainetta.
Koiran oksennuttaminen:
- Anna koiralle ensin pehmeää ruokaa, kuten kaurapuuroa, raakaa jauhelihaa tai makaronilaatikkoa. Koiran on helpompi oksentaa, kun mahassa on ruokaa.
- Kun koira on syönyt, odota 5–10 minuuttia.
- Oksennuta koira annostelemalla sen suuhun ruiskulla 3-prosenttista vetyperoksidiliuosta, yleensä annos on 1–3 ml/kg, enintään 50 ml/koira, mutta pyydä tarkemmat ohjeet eläinlääkäriltä. Liuos vaahtoaa ärsyttäen koiran nielua ja mahalaukkua, mikä saa yleensä koiran oksentamaan vartissa. Jos näin ei käy, voit antaa uuden annoksen. Sen enempää liuosta ei saa antaa.
Koira on syönyt purkkaa: Jos koiralla epäillään ksylitolimyrkytystä, voi ennen eläinlääkäriin suuntaamista koiralle tarjota ruokaa, jotta sen verensokeri saataisiin nousuun. Lisäksi ikeniin voi sivellä ensiapuna hunajaa.
Tankoparsa koiralle ensiapuna: Monet vierasesineet tulevat koiran ulosteen mukana ulos. Jos koira on syönyt jonkin pienen esineen, voi koiralle antaa tankoparsaa. Parsan pitkät säikeet kietoutuvat suolistossa vieraan materiaalin ympärille ja kuljettavat sen turvallisemmin ulos.
Parafiiniöljy koiralle: Parafiiniöljyä voi antaa vierasesineen matkan vauhdittamiseksi. Annosteluohje on koiran koon mukaan 1–2 ml/kg max. 3 kertaa päivässä. Parafiiniöljy ei sovellu pidempiaikaiseksi ratkaisuksi, eli jos vierasesine ei tule ulos parissa päivässä, koira oksentaa annon yhteydessä tai koiran vointi huononee, konsultoi aina eläinlääkäriä.
9. Koiran ontuminen – milloin eläinlääkäriin?
Jos koira ontuu esimerkiksi etujalkaansa mutta ontuminen ei ole kovin voimakasta tai on epäsäännöllistä, voi tilannetta seurata muutaman päivän. Tällöin koiran liikkumista on rajoitettava niin, että se käy ulkona vain tarpeillaan – eli ei portaiden kävelyä, hyppimistä eikä leikkimistä.
Jos ontuminen jatkuu, on aina suunnattava eläinlääkäriin. Ontuminen on merkki kivusta. Ontumisen syy voi olla esimerkiksi koiran nivelrikko.
10. Koiran kynsien leikkaus – kynsi meni liian lyhyeksi ja vuotaa verta, mikä avuksi?
- Koiran liian lyhyeksi leikattu kynsi vuotaa paljon verta. Tämä johtuu siitä, että sakset ovat osuneet kynnen ydinosassa olevaan verisuoneen.
- Tehokas ensiapu tilanteeseen on apteekista saatava tyrehdytysjauhe. Ota jauhetta veteen kostutetun vanupuikon päähän ja tuputa sillä kynnen päätä. Yleensä jauhe tyrehdyttää vuodon nopeasti.
- Jos vuoto ei ole tyrehtynyt vielä vartinkaan jälkeen, ota yhteys eläinlääkäriin.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
11. Koiran haavanhoito ja hot spot
Koiran pienet pintahaavat voi hoitaa itse kotona, sillä ne paranevat pääsääntöisesti nopeasti ja hyvin. Myös lievän koiran hot spotin hoito onnistuu useimmiten kotihoitona.
Hoituuko koiran haavat samalla lailla kuin ihmisellä? Koiran haavanhoidossa on samoja piirteitä kuin ihmisten haavanhoidossa, mutta eläimille on omat tuotteet. Koiran haavanhoitotuotteet saat apteekista.
Näin hoidat koiran pienet haavat:
- Jos haava-alueella on karvoja, leikkaa ne pois.
- Puhdista haava ja suihkuttele haavakohtaa kädenlämpöisellä vedellä 5–15 minuuttia 2-4 kertaa vuorokaudessa.
- Suihkuta haava ja ympäröivä iho tarvittaessa eläimille tarkoitetulla antiseptisellä suihkeella.
- Kuivaa iho huolellisesti. Voit laittaa haavaan hoitavaa pihkasalvaa tai hunajavoidetta.
- Suojaa vuotava haava tarvittaessa haavasidoksella. Sidos ei saa olla liian tiukka, jotta se ei haudo haavaa.
- Toista suihkuttelu 2–4 kertaa päivässä. Vaihda aina samalla haavasidokset.
- Estä koiraa nuolemasta haavaa ja käytä tarvittaessa kauluria.
- Paraneva haava ei haise. Haju on aina merkki siitä, että koiran haava on tulehtunut ja sitä on näytettävä eläinlääkärille.
- Jos koiralla on haava tassussa, kuten anturoiden välissä, voit tehdä tassusiteen. Tärkeintä tassusiteessä on se, että koiran varpaiden väliin lisätään pumpulia tai lampaanvillaa, jotta kynnet eivät hierrä varpaiden ihoa. Huomioi myös kannuskynnet.
- Lopuksi tassu paketoidaan joustositeellä. Jos mahdollista, jätä varpaat näkyviin. Varpaiden lämmöstä voi seurata, ettei side ole liian tiukalla.
- Ulkoillessa tassusiteen päälle kannattaa laittaa suojatossu tai kurarukkanen, joka teipataan ylhäältä kiinni. Vaihda tassuside 1–2 vuorokauden välein tai jos side kastuu.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
12. Koiran silmä rähmii – onkohan koiralla silmätulehdus?
Tärkeintä on tutkia, minkä väristä rähmä on. Normaalisti koiran rähmä on väriltään harmahtavaa. Kellertävä tai vihertävä väri on usein merkki silmätulehduksesta, ja silloin vaaditaan eläinlääkärin hoitoa.
Silmien siristely, räpyttely, turpoaminen, vuotaminen ja se, jos koira hieroo jatkuvasti silmää, ovat kaikki normaalista poikkeavia oireita, jotka on hyvä tutkituttaa eläinlääkärillä.
Koiran silmät rähmivät tavallisesti jonkin verran, esimerkiksi aamuisin. Jotkut koirat voivat kärsiä silmien kuivuudesta, jolloin silmätkin saattavat rähmiä enemmän. Koiran silmiä voi puhdistaa apteekista saatavalla keittosuolaliuoksella ja kuivuutta helpottaa koirien omilla silmätipoilla.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
13. Kyyn purema koiralla: mitä tehdä, jos kyy puree koiraa?
Jos kyy puree koiraa, on päästävä mahdollisimman pian eläinlääkäriin. Koira pitäisi pitää liikkumatta, jotta myrkky ei pääsisi leviämään elimistössä. Koiralle ei saa antaa tulehduskipulääkettä eikä kyypakkausta, sillä ne voivat pahentaa tilannetta. Kyyn myrkky on jo valmiiksi suuri rasite koiran elimistölle.
14. Koiran lämpöhalvaus: mistä tiedän, että koiralla on lämpöhalvaus?
Koiran lämpöhalvauksen oireita ovat muun muassa voimakas läähätys ja hoipertelu. Lämpöhalvaus on hengenvaarallinen tila, jossa koiran lämpötila on koholla. Lämpöhalvaus voi oireilla myös oksenteluna ja ripulina koiralla.
Koiran lämpöhalvauksen hoito:
- Suihkuttele koiran paljaita ihoalueita viileällä vedellä.
- Sen jälkeen koiran voi kääriä kosteaan pyyhkeeseen tai lakanaan.
- Seuraa koiran lämpöä kuumemittarilla ja jatka viilennystä niin kauan kunnes koiran lämpötila on laskenut normaaliin lämpöön eli 38–39 asteeseen.
- Jos koira ei virkisty, lähde eläinlääkäriin. Vaikka koira tokenisikin, kannattaa lämpöhalvauksesta olla aina yhteydessä eläinlääkäriin.
15. Koiran korva on turvonnut ja tulehtunut – onko koiralla korvatulehdus?
Koiran korvatulehdusta voi epäillä, mikäli koira rapsuttaa ja ravistelee päätään voimakkaasti. Lisäksi koiran korvatulehdus voi oireilla korvan aristeluna sekä turvotuksena, punoituksena sekä eritteenä korvassa.
Koiran korvatulehdusta hoidetaan aina eläinlääkärin antamien ohjeiden ja hoitomuotojen mukaisesti. Ota yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli epäilet, että koiran korva on tulehtunut.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
Mitä muita koiran ensiaputaitoja omistajan pitäisi osata?
Monenlaisessa poikkeavassa tilanteessa on hyvä tarkistaa aina koiran limakalvot. Jos ne menevät vaaleiksi, on jokin vialla. Lämpöhalvauksessa limakalvojen väri muuttuu sinertäväksi tai normaalia punaisemmaksi.
On myös hyödyllistä tietää, mitä tehdä, jos koira menee tajuttomaksi:
- Aivan kuten ihminenkin, koira asetetaan kylkiasentoon ja hengitystiet avataan.
- Koiran kieli vedetään varovasti ulos ja varmistetaan, ettei suussa ole mitään.
- Koiran pulssin voi tunnustella nivustaipeen reisivaltimosta.
- Otetaan heti yhteys päivystävään eläinlääkäriin.
Koiran ensiapupakkaus – hanki hätätilanteiden varalle ainakin nämä
- Antisept-desinfiointiaine
- sidetarpeita
- eläinten kuumemittari
- keittosuolaliuos
- Sure Clot Vet -tyrehdytysjauhe
- Abilar vet -pihkavoide tai Vetramil-hunajavoide
- kyypakkaus
- Hills I/D -erikoisruoka ja Promax-tukihoitovalmiste suolistohäiriöihin
- parafiiniöljy
- 3-prosenttinen vetyperoksidiliuos
- koiran feromonit tai ääniherkkyyttä lievittävät tuotteet äänipelkoisen koiran uudenvuoden viettoon.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin eläinfarmaseutti Kati Sairanen.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous