Koronatesti kotona – 11 kysymystä koronaviruksen pikatesteistä

koronatestin tekeminen kotona

Kotona tehtävä koronatesti kertoo noin vartissa, oletko saanut koronavirustartunnan. Terveydenhuollon koronatestejä täydentäviä erilaisia antigeenitestejä on saatavilla Yliopiston Apteekista ja verkkokaupasta. Sylkitesti vai nenän kautta otettava? Millainen koronatesti lapselle? Lue, miten erilaiset kotitestit toimivat, kenelle ne sopivat – ja voiko testin antamaan tulokseen luottaa.

1. Kotona tehtävä koronatesti – kenelle se sopii? 

Nenän limakalvolta itse tehtävä koronavirustesti tai sylkitesti voi tuoda pientä mielenrauhaa ja lisää varmuutta läheisten tapaamisiin. Etenkin flunssakausina voi tulla tarve varmistaa, onko napannut tavallisen flunssaviruksen vaiko kenties koronan. Koronatestin voi tehdä jopa sellaisissa tilanteissa, joissa haluaa suojella muita mahdolliselta koronavirustartunnalta - kuten esimerkiksi juhliin tai suurempiin kokoontumisiin mennessä. Huomioithan, että aikuisen on tärkeää valvoa lasten ja nuorten testin tekemistä. 

Yliopiston Apteekissa myynnissä oleva, nenän etuosasta otettava Boson Rapid SARS-Cov-2 -pikatesti kertoo akuutista koronavirustaudista parhaiten, kun oireiden alusta on kulunut korkeintaan 5 päivää. Testi soveltuu oireellisten sekä oireettomien testaukseen. 

Itsetestaukseen kehitetty AllTest-sylkitesti voidaan tehdä mihin aikaan päivästä tahansa. Huomioithan, että suuhun ei tule laittaa mitään vähintään 10 minuuttia ennen näytteenottoa. Joten ajoitathan syömisen, juomisen, purukumin käytön sekä jopa tupakoinnin vähintään 10 minuutin päähän sylkitestin tekemisestä.

Kotitestit täydentävät koronatestaamista ja ovat on lisäväline taudin varhaiseen toteamiseen. Huomioithan, että vain terveydenhuollossa tehdyllä koronatestillä on virallinen asema, joten kotitesti ei korvaa terveydenhuollon virallista koronatestiä. Jos epäilet koronavirustartuntaa, tutustu oman alueesi ohjeisiin koronatestiin hakeutumisesta. Tietoa koronan kotitesteistä löytyy THL:n sivuilta.

Artikkelin lukijan etu:

KAIKKI* terveystuotteet -20 % etukoodilla: TERVEYS125

*Ei koske lääkkeitä, reseptillä ostettavia tuotteita, äidinmaidonkorvikkeita, eläin-, haavanhoito- eikä kuntoilutuotteita. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 31.05.2025 asti.

Tiesithän, että kattavat toimitusvaihtoehtomme, kuten kotiinkuljetus sekä Wolt-pikatoimitus toimittavat tarvitsemasi tuotteet vaikka kotiovellesi!

2. Minulla ei ole koronaviruksen oireita – voinko tehdä kotitestin? 

Kyllä, valikoimamme Boson-kotitestit soveltuvat käyttöohjeen mukaan myös oireettomille. Lisäksi suunesteestä tehtävä niin sanottu sylkitesti AllTest COVID-19-Antigeenin Pikatesti soveltuu valmistajan käyttöohjeen mukaan sekä oireellisille että oireettomille. Voit tehdä nenänäytteestä tehtävän kotitestin tai sylkitestin riippumatta siitä, onko sinulla koronavirustartunnan oireita tai ei. Huomioithan, että kaikki markkinoilla olevat testit eivät kuitenkaan sovellu oireettomien testaukseen, joten varmistuthan asiasta lukemalla huolellisesti kotitestin käyttöohjeen.

3. Miten koronaviruksen kotitesti toimii? 

Yliopiston Apteekissa myynnissä oleva Boson SARS-CoV-2 -pikatesti on antigeenitesti, joka tunnistaa viruksen pintarakenteita eli antigeenejä. Se siis kertoo, onko elimistössäsi koronavirusta.

Antigeenitestit eivät yleensä tunnista koronavirusta yhtä hyvin kuin laboratoriossa tehtävät PCR-testit, mutta ne havaitsevat kuitenkin yli 85-95 prosenttia tartunnoista.

Itsetestaukseen ja kotikäyttöön soveltuva AllTest-sylkitesti on antigeenipikatesti, joka perustuu kvalitatiiviseen membraanipohjaiseen immunomääritykseen ja testi auttaa tunnistamaan SARS-CoV-2 antigeenejä testattujen syljestä.

Nenän kautta otettavalla Alltest Covid-19 and Influenza A+B Antigen Test Combo -kotitestillä pystyt erottamaan, että onko kyseessä koronan vai influenssaviruksen aiheuttama sairaus. Tämä yhdistelmätesti sopii myös oireettomien testaamiseen, jos on epäilys koronan tai influenssan tarttumisesta. Tämä kotitesti osaa erottaa myös kaksi eri influenssatyyppiä, A- ja B-antigeenit. H&W Influenza A/B+Covid-19/RSV Combo pikatestillä voit edellisten lisäksi myös testata, onko kyseessä RS-viruksen aiheuttama tauti.

4. Ovatko koronan pikatestit luotettavia? 

Antigeenitestit soveltuvat akuutin koronatartunnan toteamiseen ja antigeenitesteillä pystytään tunnistamaan tartunta parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan 5 päivää. Koronaviruksen kotitestiä hankkiessa kannattaa varmistaa, että se on luotettava. THL:n sivuilta kannattaa lukea luotettavan koronakotitestin ominaisuksista.

Yliopiston Apteekin valikoimasta löytyvät pikatestit täyttävät viranomaisten määräykset ja ovat oikein käytettyinä luotettavia. Näytteenoton ajoittaminen on antigeenitesteillä olennaista, sillä antigeenitestit ovat luotettavimmillaan, kun oireiden alkamisesta on kulunut testistä riippuen korkeintaan 5-7 vuorokautta. Jos ensimmäinen testi ei anna positiivista tulosta, mutta epäilee tartuntaa, kannattaa muutaman päivän jälkeen tehdä testi uudelleen.

Muista kuitenkin, että mikään testi ei ole sataprosenttisen varma. Kotitestin tuloksen perusteella ei voi tehdä diagnoosia tai hoitopäätöksiä. Jos on oireita, on tärkeää pysytellä kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3-5 päivää. Jos kuulut riskiryhmään tai yleiskunto heikkenee selvästi ja sinulla esimerkiksi hengenahdistusta, ota yhteys terveydenhuoltoon viipymättä. 

THL:n verkkosivuilta löydät lisätietoa niin kotitesteistä kuin tulosten tulkinnasta. 

5. Kotitestin käyttö

Koronaviruspikatesti muistuttaa hieman raskaustestiäKotona tehtävän Boson-kotitestin pakkaus sisältää kaikki tarvittavat testivälineet, ja testin voi tehdä kuka tahansa itse. Jos olet epävarma osaatko tehdä testin oikein, voit hankkia kaksi testiä ja tehdä ne molemmat. Varaudu testin tekoon myös nenäliinoin. Aikuisten tulisi valvoa lasten ja nuorten tekemiä testejä. Myös niin sanottu sylkitesti on helppokäyttöinen ja monien mielestä miellyttävämpi vaihtoehto koronan kotitestaukseen. AllTest-sylkitestissä testissä tarvittava näyte saadaan talteen yskimällä syvään 3-5 kertaa näytesuppiloon. Myös AllTest-pakkaus sisältää kaiken tarvittavan testin tekemiseksi.

Testaus Boson-kotitestillä etenee näin: 

  • Varaa aikaa testin tekemiseen reilusti, tuloksen saaminen kestää noin 15-20 minuuttia.
  • Lue huolellisesti valmistajan käyttöohje.
  • Katso tarkka testausaika kellosta.
  • Niistä nenä paperinenäliinaan.
  • Valmistele näytteenottopaikka testin käyttöohjeen mukaisesti. 
  • Näyte otetaan molemmista sieraimista pakkauksesta löytyvällä näytteenottopuikolla.
  • Nenän eritettä sisältävää näytepuikkoa pyöritellään uuttoliuosta sisältävässä uuttoputkessa.
  • Sen jälkeen pipetin tippakärjestä tipautetaan muutama pisara nestettä testilevylle.
  • Positiivinen tulos näkyy testilevylle ilmestyvänä merkkiviivana raskaustestin tapaan noin 15-20 minuutin kuluessa.
  • Kontrolliviiva kertoo, että testi toimii oikein. 
  • Huomioithan, että testin tulos voi muuttua virheelliseksi yli 20 minuutin kuluttua.
  • Huomioi myös, että mikään testi ei ole 100-prosenttisen varma ja monet tekijät näytteenotossa ja ajoituksessa voivat vaikuttaa tulokseen. Jos epäilet kotitestin tulosta, täytyy sinun hakeutua ammattilaisen tekemään koronatestiin.

Testaus AllTest-sylkitestillä etenee näin:

  • Älä syö, juo tai käytä purukumia tai tupakkatuotteita vähintään 10 minuuttia ennen testin tekoa.
  • Testin voi tehdä mihin aikaan päivästä tahansa, mutta suositeltavinta on kuitenkin tehdä testi aamusyljestä.
  • Lue sylkitestin käyttöohje huolellisesti.
  • Pese kädet huolellisesti ennen testausta.
  • Liitä pakkauksen suppilo ja näyteputki yhteen.
  • Ole etäällä muista ihmisistä ja käytä kasvomaskia tai peitä suu ja nenä nenäliinalla, kun yskit. Yski syvään 3-5 kertaa.
  • Sylje suuneste varovasti suppiloon ja tarkasta, että näytettä on riittävästi eli merkkiviivaan asti. Mikäli näytettä on liian vähän, toista edellä kuvatut näytteenottovaiheet, kunnes kuplatonta suunestettä on merkkiviivaan asti.
  • Laita käytetty suppilo bioturvalliseen jätepussiin.
  • Avaa puskuriliuospakkaus ja lisää puskuriliuos kokonaisuudessaan putkeen, jossa on juuri kerätty suuneste. Sulje putki putken kärjellä ja purista putkea varovasti 10-15 kertaa liuoksen sekoittamiseksi.
  • Avaa foliopussi ja ota testikasetti esiin ja aseta se tasaiselle alustalle pöydälle.
  • Tiputa 2 tippaa liuosta testikasetin näytekuoppaan (S).
  • Käynnistä ajanotto ja lue testitulos 15 minuutin kuluttua. Huomioithan, ettei testitulosta saa tulkita enää 20 minuutin jälkeen.
  • Muistathan, että mikään testi ei ole 100-prosenttisen varma ja monet tekijät näytteenotossa ja ajoituksessa voivat vaikuttaa lopputulokseen. Jos epäilet sylkitestin tulosta, hakeudu ammattilaisen tekemään koronatestiin.

6. Voinko tehdä kotikoronatestin yksin?  

Boson-testin ja  AllTest-sylkitestin voi hyvin tehdä itsekseen, eli et tarvitse kaverin apua. Aikuisten tulee kuitenkin valvoa lasten ja nuorten tekemiä kotitestejä.

7. Miten saan työnnettyä puikon riittävän syvälle nenään?

Boson-kotitestissä näyte otetaan nenän limakalvolta 2,5 senttimetrin syvyydestä, joten sen ottaminen ei ole kovin vaikeaa. Näytepuikon kärki on pehmeä ja monet kokevatkin kotitestin ottamisen hyvin paljon miellyttäväksi, kuin ammattilaisten syvemmältä nenästä ottaman näytteen PCR-testiä varten. Mikäli nenään työnnettävä pehmeä vanupuikko tuntuu vastenmieliseltä testaustavalta, niin kannattaa tutustua sylkinäytteestä tehtävään pikatestiin.

8. Osaako maallikko varmasti käyttää testiä oikein?

Valikoimamme itsetestaukseen kehitetyt kotitestit ovat helppokäyttöisiä – tarvitset vain hiukan huolellisuutta ja sorminäppäryyttä. 

Tässä Boson-testin kohdat, joissa on syytä olla erityisen tarkkana:

Boson-testiä tulee säilyttää 4-30 °C lämpötilassa sinetöidyssä alkuperäispussissa, joten huolehdithan, ettei testi pääse missään vaiheessa jäätymään talvipakkasillakaan!

Testi tulee käyttää huonelämpötilassa (15-30 °C). Jos testiä on tilapäisesti säilytetty viileämmässä tilassa (alle 15 °C), anna sen seistä normaalissa huoneenlämmössä 30 minuuttia ennen käyttöä.

Lue käyttöohje ja noudata sitä huolellisesti.

Niistä nenäsi kunnolla paperinenäliinaan ennen näytteen ottamista.

Varmista, että saat näytepuikkoon riittävästi nenän eritettä. Näytepuikon liian hellävarainen pyörittely ei riitä irrottamaan luotettavaa näytettä nenän limakalvoilta, joten pyörittele näytepuikkoa huolellisesti nenässä luotettavan tuloksen saamiseksi.

Tee testi heti näytteenoton jälkeen ja lue tulos ohjeessa annetun ajan mukaisesti. Tulos saattaa muuttua virheelliseksi, jos tulos luetaan myöhemmin.

Tässä AllTest-testin kohdat, joissa on syytä olla erityisen tarkkana:

AllTest-testipakkausta tulee säilyttää 2-30 °C lämpötilassa. Huomioithan, ettei testi saa talvellakaan jäätyä! 

Tee testi tuoreesta, juuri otetusta sylkinäytteestä.

Varmistu, että kuplatonta suunestettä on vähintään putkessa merkittyyn viivaan asti. Mikäli suunestettä on ensimmäisen yskimisen seurauksena liian vähän, toista yskiminen ja kerää lisää kuplatonta sylkeä, kunnes sitä on vähintään merkkiviivaan asti.

Avaa testikasetin foliopussi juuri ennen näytteen tiputtamista testikasetille.

Älä tulkitse testin tulosta 20 minuutin jälkeen.

9. Koronatesti lapselle – sopiiko kotitesti myös lapsille?

Kyllä. Boson-koronaviruskotitestiä sekä sylkitestiä voivat käyttää niin lapset kuin aikuiset riippumatta siitä onko koronavirusinfektioon sopivia oireita vai ei. 

Aikuisen on tärkeää kuitenkin aina tukea ja avustaa lapsia ja nuoria testin tekemisessä ja tuloksen tulkinnassa.

10. Entä jos saan positiivisen tuloksen? Koska koronatestiin terveydenhuoltoon?

Jos tuloksesi on positiivinen, selvitä paikalliset toimintatavat. Noudata saamiasi ohjeita ja hakeudu tarvittaessa ohjeistusten mukaisesti PCR-koronatestiin terveydenhuoltoon.

Pysy oireisena aina kotona, omaehtoisessa karanteenissa.

11. Entä jos saan negatiivisen tuloksen?

Muista, että negatiivinen tulos voi tarkoittaa myös sitä, että koronavirusten määrä on vielä liian pieni näkyäkseen testissä. Nykyisten tutkimusten perusteella koronavirustaudin itämisaika on melko pitkä eli 1–14 vuorokautta, useimmin kuitenkin 3–7 päivää. Antigeenitesti tunnistaa oireet parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut noin 5 päivää. Jos testitulos on negatiivinen, mutta epäilet koronatartuntaa, tee uusi testi muutaman päivän kuluttua.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin lääketiedon koordinaattori, farmaseutti Leena Äyräpää.