Kaupallinen yhteistyö: Alcon ja Systane-tuotteet. Kutittaa, polttaa, ärsyttää? Kärsitkö sinäkin kuivasilmäisyydestä? Kuivasilmäisyyden oireita voi helpottaa silmätipoilla tai huolehtimalla, että ympäristö ja elämäntavat tukevat silmien terveyttä. Farmaseutti kertoo vinkit kuivasilmäisyyden hoitoon.
Mitä tarkoittaa kuivasilmäisyys?
Kuivasilmäisyys on vaiva, joka johtuu kyynelnesteen lisääntyneestä haihtumisesta tai sen laadun heikkenemisestä. Nämä johtavat puolestaan silmää suojaavan kyynelkalvon repeilemiseen. Kyynelkalvon tehtävä on muodostaa ns. taittopinta silmään kohdistuvalle valolle sekä suojata ja hoitaa sarveiskalvoa. Terve kyynelkalvo on tasapainoinen ja siinä on juuri oikea määrä kyynelnestettä.
Kuivasilmäisyyden oireet
Kuivasilmäisyyden yleisiä oireita ovat muiden muassa ärsytys, polttava tunne silmissä, silmien kirvely ja vetistelevät silmät. Kuivuus voi tuntua silmissä lähinnä siltä kuin silmissä olisi hiekkaa.
Myös erityisesti lukemisen jälkeen kuivasilmäisyys voi aiheuttaa näön hämärtymistä, vaikka lukuhetki olisi lyhytkin. Silmien kirvely saa silmät tuntumaan kipeiltä ja karheilta. Kuivasilmäisyyden johdosta myös tarve räpytellä silmiä useammin lisääntyy.
Yleisimpiä kuivasilmäisyyden oireita ovat:
- Hiekan tunne silmissä
- Silmien väsyminen tavallista nopeammin
- Silmien kirvely
- Polttava tunne silmissä
- Näön hämärtyminen
- Tunne, että silmissä tai niiden ympärillä on jotain, mikä ärsyttää
- Runsas kyynelnesteen määrä silmissä
- Lisääntynyt räpyttelyn tarve
Lievitä kuivasilmäisyyden oireita silmätipoilla
Kuivasilmäisyyden oireita voi lievittää erilaisilla silmätipoilla. Tippoja on monenlaisia ja ne lievittävät kuivasilmäisyyden oireita nopeasti ja kokonaisvaltaisesti. Useat kosteuttavat silmätipat ovat säilöntäaineettomia ja niitä voidaan käyttää myös yhdessä piilolinssien kanssa.
- Systane Ultra säilöntäaineeton -silmätippa antaa nopean avun kuivasilmäisyyden oireisiin ja sopii käytettäväksi myös piilolinssien kanssa. Tuote sopii erityisesti niille, joiden oireet ovat ilmaston, ympäristön tai näyttöpäätetyöskentelyn aiheuttamia. Tuotteesta on saatavilla myös säilöntäaineellinen versio.
- Systane Complete -silmätipat lievittävät kaikentyyppisiä kuivasilmäisyyden oireita jopa 8 tunnin ajan ja sopivat myös Meibomin rauhasten toimintahäiriötä (MGD) sairastaville potilaille. Tuotetta voidaan käyttää ennen piilolinssien käyttöä tai piilolinssien käytön jälkeen.
- Systane Hydration -silmätipan kaksivaikutteinen, kosteuttava koostumus lievittää kroonista silmien kuivumista sopii ja myös LASIK- ja kaihipotilaille. Tuotetta voidaan käyttää myös piilolinssien kanssa.
Kaikki yllä mainitut Systane-tuotteet ovat säilöntäaineettomia ja fosfaatittomia.
Mistä kuivasilmäisyys johtuu?
Kuivasilmäisyys johtuu usein elämäntavoista. Myös ympäristö, sää sekä erilaiset lääkitykset ja leikkaustoimenpiteet voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Ikääntymisen merkkejä, kuten vaihdevuosioireita ei myöskään voi poissulkea kuivasilmäisyyden taustalta.
Kuivasilmäisyydelle altistavia tekijöitä ovat esimerkiksi:
- Piilolinssit – Piilolinssien käyttö on riskitekijä kuivasilmäisyyden kehittymiselle ja onkin tärkeää huolehtia siitä, että piilolinssejä puhdistetaan ja hoidetaan asianmukaisesti.
- Näyttöpäätetyöskentely – Pitkäkestoinen tietokoneen, puhelimen tai tabletin käyttö on sään lisäksi merkittävä kuivasilmäisyyden aiheuttaja.
- Hormonit – Hormonaaliset muutokset voivat häiritä hormonitasapainoa ja vähentää kyynelnesteen eritystä.
- Ympäristövaikutukset – Talvella kuivuus ja tuuli voivat lisätä kuivasilmäisyyttä. Myös matala ilmankosteus sekä ilmansaasteet voivat lisätä kuivasilmäisyyden oireita.
- Lääkkeet – Jotkut lääkkeet voivat olla kuivasilmäisyyden riskitekijöitä. Tällaisia ovat mm. osa hormonikorvaushoitovalmisteista, osa masennuslääkkeistä, tietyt akne- ja verenpainelääkkeet sekä turvotusta vähentävät aineet.
- Silmäleikkaukset – Silmäkirurgiset toimenpiteet voivat aiheuttaa kuivasilmäisyyttä leikkauksen jälkeen. Operaatiosta toipumisen tueksi määrätäänkin usein silmätippoja.
- Myös tietyt sairaudet, kuten Sjögrenin oireyhtymä ja Meibomin rauhasten toimintahäiriö, altistavat kuivasilmäisyydelle.
Fysiologiset tekijät kuivasilmäisyyden taustalla
Kuivasilmäisyyden riskitekijöitä voi välttää esim. minimoimalla ruutuaikaa ja käyttämällä silmälaseja piilolinssien sijaan. Kaikkia riskitekijöitä ei kuitenkaan voi vältellä.
Sukupuoli ja etninen tausta vaikuttavat kuivasilmäisyydelle altistumiseen. Naiset ovat alttiimpia, sillä raskauden ja vaihdevuosien aiheuttamat hormonaaliset muutokset altistavat kuivasilmäisyydelle. Myös ikääntymisellä on yhteys kuivasilmäisyyteen, sillä kyynelnesteen määrä vähenee ikääntymisen myötä.
Kuivasilmäisyydestä johtuvia muita silmävaivoja, kuten silmäluomen tulehdusta voi ehkäistä käyttämällä silmien kostutustippoja ja hoitamalla silmien kuivuutta säännöllisesti silmiä kosteuttavilla tipoilla.
5 vinkkiä kuivasilmäisyyden hoitoon
- Muista hyvä hygienia ja silmistä huolehtiminen – Muista tarkastuttaa silmäsi säännöllisesti silmäterveyden ammattilaisen vastaanotolla. On myös tärkeää huolehtia silmien hygieniasta puhdistamalla meikki silmistä päivittäin ja pesemällä kädet aina ennen silmien koskettamista.
- Luo terveellinen ympäristö – Huolehdi ympäristössäsi asianmukaisesta valaistuksesta ja vähennä silmien altistumista ylimääräisille ilmavirroille esim. tuulettimille ja hiustenkuivaajille. Huolehdi myös ilmankosteudesta!
- Rakenna terveellinen ruokavalio – Kehon nestetasapaino edistää silmien terveyttä, joten muista juoda riittävästi vettä. Noudata myös ruokavaliota, joka sisältää omega-3-rasvahappoja.
- Anna silmien levätä – Pyri räpyttelemään silmiä viiden sekunnin välein varsinkin, jos olet näyttöpäätteen äärellä. Muista myös pitää näyttöpäätteet puhtaana ja sopivan etäisyyden (n. 75 cm) päässä silmistä. Anna silmillesi taukoja pitkin päivää.
- Löydä terveelliset elämäntavat – Tupakoinnin lopettaminen ja tupakansavun vältteleminen edistävät yleisen terveyden lisäksi myös silmien terveyttä.
Muista! Kuivasilmäisyyden oireiden askarruttaessa kannattaa kääntyä silmäterveyden ammattilaisten puoleen ja tarkastuttaa silmät säännöllisesti.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leena Äyräpää.