Suomen mantereella elää luonnonvaraisena kaksi käärmelajia: rantakäärme ja kyykäärme eli kyy. Myrkyttömän rantakäärmeen purema ei ole vaarallinen. Kyykäärme on sitä vastoin ainoa luonnossamme esiintyvä myrkkykäärme. Se käyttää myrkkyä saalistamiseen ja puolustautumiseen. Tavallisesti luonnossa liikkuessa kyystä ei ole ihmiselle haittaa, vaan se useimmiten pakenee ihmistä. Tullessaan yllätetyksi tai kokiessaan itsensä uhatuksi kyykäärme voi kuitenkin purra.
Miltä kyyn purema näyttää: kyyn puremajälki
Jos luonnossa liikkuessa huomaa äkillisen kivun raajassa ja iholla kaksi muutaman millimetrin etäisyydellä toisistaan sijaitsevaa pistosreikää, on kyseessä todennäköisesti kyyn puremajälki. Tärkeintä on pysyä rauhallisena ja soittaa hätäkeskukseen numeroon 112. Nopea hoitoon pääsy on tärkeää, sen vuoksi kyykäärmeen puremista ei tule vähätellä ja hoitoon hakeutumista viivytellä.
Rantakäärmeen purema
Rantakäärmeen purema on vaaraton, vaikka saattaakin säikäyttää. Rantakäärme ei ole myrkyllinen. On kuitenkin suositeltavaa pitää puremakohta puhtaana ja seurata tilannetta, jottei infektioita pääse kehittymään.
Kun kyy puree, toimi näin:
- Rauhoitu: Käärmeen purema voi pelästyttää, mutta on tärkeää pysyä rauhallisena.
- Nosta puremakohta: Nosta puremakohta kohoasentoon, jos mahdollista. Poista mahdolliset korut ja kiristävät vaatteet, sillä purema-alue voi turvota.
- Soita hätänumeroon: Soita numeroon 112 ja kerro, että sinua on purrut kyy. Kerro myös, missä olet ja seuraa hätäkeskuksen antamia ohjeita. Jos puhelimessasi on 112 -sovellus, käytä sitä, sillä silloin sinut on helpompi paikantaa myös metsässä.
- Pysy liikkumattomana: Vältä liikkumista mahdollisuuksien mukaan, jotta myrkky ei lihastyön seurauksena pääse yhtä tehokkaasti leviämään kudoksissa. Jos purema on raajassa, voi sen lastoittaa.
- Vältä puremakohtaan koskemista: Älä missään tapauksessa yritä imeä myrkkyä pois, viillä puremakohtaa tai laita sen päälle kireää sidettä tai muuta painetta.
- Älä käytä tulehduskipulääkkeitä: Ne voivat tässä tilanteessa haitata munuaisten toimintaa.
- Apua kyypakkauksesta? Kyyn pureman ja ampiaisen piston hoitoon tarkoitettuja kortisonitabletteja kannattaa pitää mökkiapteekin perusvalikoimassa kesäisin. Tabletteja käytetään pakkauksen ohjeen mukaisesti. Ensisijaisesti tulee kuitenkin ottaa yhteys ensiapuun ja toimia saatujen ohjeiden mukaisesti. Jos kyypakkausta ei heti saatavilla, ei hoitoon pääsyä tule viivästyttää kortisonitablettien puuttumisen ja niiden etsimään jäämisen vuoksi. Lääkärin arvio on aina tarpeen. Sairaalatarkkailuakin saatetaan tarvita, jos pureman uhri on lapsi, vanhus tai monisairas.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
Kyy puri koiraa tai kissaa, mitä teen?
Kyykäärmeen purema on mahdollinen liikuttaessa koiran kanssa erityisesti kyiden lempipaikoilla kallioilla, pellonreunoilla ja hakkuuaukeilla aurinkoisena päivänä. Myös vapaana liikkuvat kissat voivat saada kyynpureman, sillä lemmikit eivät yleensä osaa varoa käärmeitä. Jos kyykäärme on päässyt puremaan lemmikkiäsi, eläin tulee viedä viipymättä eläinlääkäriin ensiapuun. Koira tai kissa tulee pitää liikkumattomana ja kantaa se autoon. Lemmikkieläimelle ei tulisi ilman eläinlääkärin määräystä antaa kortisonitabletteja, sillä ne voivat peittää oireita ja lisätä munuaisvaurion riskiä. Lemmikin kotiapteekista kyytabletteja annetaan vain tilanteessa, jossa eläinlääkäri suosittelee niitä. Jos et ole nähnyt kyyn purreen lemmikkiä, mutta huomaat yllättävää turvotusta tai kosketusarkuutta jalassa, voit etsiä iholta kahta pistemäistä reikää. Jos niitä ei löydy, voi tilannetta seurata hetken kotonakin ja ottaa tarvittaessa yhteyttä eläinlääkäriin.
Mitä haittaa kyynpuremasta on?
Kyykäärmeen myrkky sisältää ainesosia, jotka vaurioittavat ihmisen kudoksia. Myrkky aiheuttaa purema-alueella turvotusta, kipua ja kudostuhoa. Myrkytystilasta seuraa myöhemmin muina oireina oksentelua, ripulia, päänsärkyä ja jopa tajunnan häiriöitä. Joskus kyy voi aiheuttaa vakavia allergisia oireita, jotka ilmenevät kurkunpään turpoamisena ja hengenahdistuksena.
Valtaosa purruksi joutuneista saa paikallisia oireita, ja noin neljäsosalle pureman saaneista aiheutuu vakavampia oireita. Myöhäisoireina voi ilmaantua raajojen tuntohäiriöitä, paikallisia rakkuloita tai ihon 1–2 kuukautta kestäviä värin muutoksia.
Aiemmin on uskottu, ettei nuori kyy pystyisi säätelemään myrkkynsä määrää ja sen purema olisi siten vaarallisempi. Nykytiedon mukaan tämä ei pidä paikkaansa, eikä kyyn poikasen purema siis ole aikuisen kyykäärmeen puremaa vaarallisempi. Kyynpureman vakavuutta on kuitenkin hankala itse arvioida, sillä kyyn myrkyn vahvuus vaihtelee. Sen vuoksi hoitoon on aina hakeuduttava viivyttelemättä lääkärin arvioitavaksi.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Siina Kaipiainen.