Potutusta, hikipuuskia ja tuskaisen katkonaisia öitä. Mikä avuksi vaihdevuosioireisiin? Lue proviisorin vinkit kuumiin aaltoihin.
Mitä muita vaihdevuosioireita kuin kuumia aaltoja voin odottaa? Kuumien aaltojen ohella unihäiriöt ovat tavallisimpia vaihdevuosioireita. Myös mielialan muutokset ja emättimen limakalvojen kuivuminen ovat yleisiä vaivoja.
Vaihdevuosioireet johtuvat elimistön estrogeenituotannon hiipumisesta.
On hyvä tietää, että esivaihdevuosioireita voi ilmaantua jo 5–10 vuotta ennen varsinaista menopaussia eli kuukautisten loppumista.
Saan kuumia aaltoja päiväsaikaan. Mikä avuksi?
Kuumat aallot ovat kovin tavallinen vaihdevuosioire. Näin voit yrittää huojentaa hienpuuskia elintavoilla:
- Liikunta, jossa hengästyt jonkin verran, saattaa auttaa tasaamaan elimistön termostaattia. Jotkut ovat saaneet apua avantouinnista.
- Mausteet, kuumat ja suolaiset ruoat, alkoholi, tupakointi ja runsas kofeiini voivat laukaista kuumia aaltoja. Kokeile, auttaisiko niiden välttäminen.
- Kerrospukeutuminen on järkevää - voit vähentää ja lisätä vaatetta tarpeen mukaan.
- Hormonikorvaushoito auttaa kaikkiin vaihdevuosioireisiin, myös kuumiin aaltoihin. Keskustele asiasta lääkärisi kanssa.
Kuumat aallot yllättävät yöllä. Vinkkejä?
Jos et ole vielä laskenut makuuhuoneesi lämpötilaa, tee se. Valitse hengittävä yöpaita, ja minimoi ulkoiset häiriötekijät unimaskilla ja korvatulpilla. Liikunta saattaa parantaa unen laatua, mutta älä rehki liian lähellä nukkumaanmenoaikaa. Koska ylipaino lisää vaihdevuosihikoilua, painonhallintakin on tärkeää.
Voit kokeilla, auttaisiko melatoniinivalmiste lyhentämään nukahtamisaikaa. Jos uniongelmat jatkuvat ja ovat vakavia, keskustele lääkärisi kanssa.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote TarjousYA PITKÄVAIKUTTEINEN MELATONIINI 1,9 MG DEPOTTABL 100 KPLTarjoushinta 16,34 € Normaalihinta 21,50 €
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
Menenkö lääkäriin vai kärvistelenkö itsekseni?
Lääkäriin on hyvä mennä heti, kun tuntuu, että oireet haittaavat elämää. Kuumien aaltojen kanssa ei kannata kärvistellä.
Lääkäri kartoittaa, mikä on paras hoito juuri sinulle. Hormonikorvaushoito on yksi mahdollisuus, ja lääkäri kertoo sinulle sen hyödyt ja riskit.
Vaihdevuosioireiden hoitoon käytetään estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmiä tai pelkkää estrogeeniä. Lääkkeitä on eri muodossa: tabletti, laastari, emätinrengas, kierukka, geeli ja suihke. Lisäksi tarjolla on paikallishoitotuotteita eli emätinvoiteita, -geelejä ja -puikkoja.
Jos hormonaalinen hoito ei sovi sinulle, muitakin lääkkeellisiä vaihtoehtoja löytyy.
Seksi sattuu. Mikä avuksi?
Kun emättimen limakalvo ohenee, yhdyntä voi sattua. Tähän paras apu on estrogeenia sisältävä emätinvoide tai -puikko. Löydät apteekista myös hormonittomia tuotteita, joilla voit kostuttaa limakalvoja.
Muista myös varata riittävästi aikaa esileikille ja kiihottumiselle. Ja käytäthän jo liukuvoidetta seksissä? Liukuvoide auttaa, jos limakalvot ovat kuivat.
Uskallanko käyttää ilman reseptiä saatavaa estrogeeniä?
Apteekista saa ilman reseptiä emättimen kuivuutta ja kirvelyä vähentäviä paikallishoitotuotteita, joissa on estrogeeniä. Paikallisesti estrogeeni ei lisää tukosriskiä tai rintasyöpää. Kysy neuvoa henkilökunnaltamme ja käytä valmisteita ohjeen mukaan. Tarkasta kuitenkin ensin tilanteesi gynekologin vastaanotolla.
Onko luontaistuotteista apua?
Rohdosvalmisteiden ja kasviestrogeenien, kuten salvian tai puna-apilan, tehoa vaihdevuosioireisiin ei ole tieteellisesti osoitettu. Jotkut kuitenkin kertovat saavansa niistä apua. Jos kokeilet niitä, kysy neuvoa apteekista ja muista kertoa valmisteista lääkärillesi.
Ärsyttää koko ajan. Mitä tehdä?
Kurjaa kyllä, mutta väsymys, ärtymys, mielialan vaihtelut ja aloitekyvyttömyys ovat yleisiä vaihdevuosivaivoja. Osittain ne johtuvat unihäiriöistä.
Liikunnan tuoma hyvä fiilis parantaa elämänlaatua ja saattaa tasoittaa myös mielialanmuutoksia. Lempeät liikuntalajit, kuten pilates ja jooga, rauhoittavat monia. Anna myös vesiliikunnalle mahdollisuus.
Keskustele mielialan laskusta myös lääkärisi kanssa.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Jonna Rasa.