Raskauden ja imetyksen aikana lääkkeitä syödään vain tarkoin ja harkitusti, jotta voidaan varmistaa, että lääke on myös sikiölle turvallinen. Lapsesta haaveilevan on puolestaan hyvä tiedostaa, että tulehduskipulääkkeet voivat vaikuttaa jopa hedelmöittymiseen.
Raskaus ja lääkkeet – mikä on tärkein huomioitava asia?
Hyvä nyrkkisääntö: syö vain sellaisia lääkkeitä, joille on selkeä syy ja tarkoitus. Tämä pätee niin resepti- kuin itsehoitolääkkeisiin.
Haitallinen lääke voi aiheuttaa epämuodostumariskin, keskenmenon, kasvun hidastumista tai ennenaikaisuutta.
Mitä lääkkeitä pitää välttää raskauden aikana?
Yksi selkeä lääkeryhmä, jota tulee välttää, on A-vitamiinijohdokset isotretinoiini ja asitretiini. Niitä käytetään aknen ja psoriasiksen hoidossa. Lääkkeet voivat aiheuttaa epämuodostumia, joten ne pitää lopettaa jo raskautta suunniteltaessa.
Varmista mieluiten jo raskautta suunniteltaessa lääkäriltä, neuvolasta tai apteekista, että lääke on myös sikiölle turvallinen. Yliopiston Apteekin chat-palvelu neuvoo myös näissä asioissa mielellään.
Artikkelin lukijan etu: KAIKKI* vitamiinit ja raskaus- ja ovulaatiotestit -20 % etukoodilla VAUVA125
*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 31.05.2025 asti.
Mitä lääkkeitä pitää välttää imetyksen aikana?
Lääkeaineita erittyy vähäisesti rintamaitoon, mutta silti on suositeltavaa varmistaa, että lääke sopii varmasti myös imettävälle äidille, etenkin jos lääkitys on säännöllinen. Vastasyntyneen elimistö ei osaa käsitellä ja poistaa lääkeaineita.
- Esimerkiksi keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet voivat aiheuttaa vakavia haittoja pieninäkin pitoisuuksina maitoon erittyessään.
- Myös kipu- ja yskänlääkkeissä käytetty kodeiini voi aiheuttaa lapselle vakaviakin haittoja, kuten hengitysvaikeuksia sekä väsymystä, vetämättömyyttä ja imemisongelmia.
Lopeta lääkkeet aina lääkärin ohjeen mukaan. Lääkkeitä ei saa koskaan lopettaa omin päin, sillä sekin voi aiheuttaa riskejä sekä vauvalle että äidille.
Antibiootit raskauden aikana?
Bakteeri-infektion hoitaminen raskauden aikana on tärkeää. Antibiooteista löytyy yleensä sopiva myös raskausaikaan.
Nenäsumute ja raskaus: allergialääkkeet raskauden aikana?
Saako raskauden aikana käyttää nenäsumutetta? Allergiaoireisiin kannattaa suosia paikallishoitolääkkeitä eli silmätippoja ja nenäsumutteita ja -tippoja. Niistäkään kaikki eivät olet raskaudenaikaiseen käyttöön soveltuvia, joten varmista asia apteekista.
Suun kautta otettavista antihistamiineista turvallisia ovat ainakin loratadiini ja setiritsiini, mutta niidenkin käytöstä on syytä keskustella ensin lääkärin kanssa.
Turvallinen särkylääke ja raskaus?
Parasetamoli on turvallinen kipu- ja kuumelääke. Sitäkin tulee käyttää vain oikeaan tarpeeseen. Kysy neuvoa apteekista ja lue myös pakkausseloste huolellisesti.
Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, ketoprofeeni ja asetyylisalisyylihappo, saattavat lisätä keskenmenon riskiä ja niitä on kivun hoidossa syytä välttää koko raskauden ajan. Viimeisen raskauskolmanneksen aikana niitä ei saa käyttää lainkaan, sillä ne voivat vaikuttaa myös sikiön verenkiertoelimiin. Asetyylisalisyylihappo voi lisäksi aiheuttaa verenvuotoja niin äidille kuin vauvallekin, jos sitä käytetään ennen synnytystä.
Paikallisesti käytetyistä kipugeeleistä lääkeaineita imeytyy vähemmän. Niitä voi käyttää harkiten, mutta käyttö tulee rajata vain hoidettavalle alueella ja pitää lyhytaikaisena.
Voinko jatkaa vitamiinilisien käyttöä raskaana? Entä luontaistuotteet?
Raskauden aikana jokaisen avaamansa pilleripurkin kohdalla kannattaa arvioida, onko tämä todella tarpeen.
Raskaus- ja imetysajan monivitamiinit ovat kuitenkin turvallisia ja jopa suositeltavia. Yliopiston Apteekin valikoimasta löytyy ravintolisiä niin raskautta suunnittelevalle, raskaana olevalle sekä imetyksen ajalle. Kysy tarvittaessa neuvoa sopivan tuotteen valintaan Yliopiston Apteekin henkilökunnalta joko myymälässä tai verkon chat-palvelussa.
A-vitamiini suurina määrinä on puolestaan sikiölle haitallista, ja sen saantisuositus ravinnosta on 800 mikrogrammaa päivässä.
Luontaistuotteissa voi olla epäpuhtauksia, ympäristömyrkkyjä ja jopa lääkeainejäämiä, joten niiden käyttö on parempi lopettaa raskauden ajaksi.
Raskaus toiveissa? Käy kaikki lääkkeet läpi
Kun suunnittelet raskautta, käy lääkkeesi lääkärin kanssa läpi. Monien sairauksien, kuten astman, epilepsian, reuman, diabeteksen ja vaikean masennuksen, yhteydessä on punnittava, kumpi on sikiölle haitallisempaa: huonossa hoitotasapainossa oleva sairaus vai lääkitys.
Usein löytyy lääkevaihtoehtoja, jotka ovat turvallisia myös raskauden aikana. Esimerkiksi epilepsialääkkeiden haittoja pystytään vähentämään foolihapolla.
On myös hyvä tietää, että tulehduskipulääkkeiden pitkäaikainen käyttö voi estää ovulaation eli munasolun irtoamisen. Muun muassa ibuprofeenia ja asetyylisalisyylihappoa kannattaa siis välttää, jos toivot lasta.
Muista myös nämä:
- Foolihappolisää suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville 400 mikrogrammaa päivässä, ja sitä jatketaan raskausviikon 12 loppuun asti. Foolihappoa tarvitaan raskauden alkuvaiheessa niin paljon, että määrää on vaikea saada ruoasta, vaikka esimerkiksi maksassa ja kasviksissa onkin reilusti folaattia. Foolihappo vähentää riskiä sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriölle.
- D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen ja vauvan luuston kehittymiseen ja kasvuun raskaus- ja imetysaikana. Suositus on 10 mikrogrammaa päivässä. Käytä mieluusti D3-vitamiinimuotoa, joka on elimistölle luontainen D-vitamiinin muoto.
- Raskautta suunniteltaessa on tärkeää syödä terveellisesti, siis riittävästi kasviksia, proteiinia ja hyviä rasvoja. Myös isäksi haluavan olisi hyvä syödä monipuolisesti ja juoda alkoholia vain kohtuudella, jotta sperman laatu pysyy hyvänä.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin apteekkifarmasian erikoisproviisori Hanna Ylä-Rautio.
Paras hinta-laatusuhde YA-tuotteilla:
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote TarjousYA B12-VITAMIINI+FOOLIHAPPO 1 MG+300 MIKROG MUSTAHERUKKA TABL 150 kplTarjoushinta 17,40 € Normaalihinta 22,90 €
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous