Kylpyhuone tai vessa ei ole paras paikka lääkkeiden säilyttämiseen, eikä mökkiapteekkia pidä jättää talvipakkasten armoille. Entä milloin viimeksi olet tehnyt inventaarion lääkekaappiisi ja kierrättänyt vanhat lääkkeesi? Tässä kaikki, mitä sinun on hyvä tietää lääkkeiden säilytyksestä ja säilyvyydestä.
Kuinka kauan lääkkeet säilyvät käyttökelpoisina?
Kaikilla lääkkeillä on yksilölliset säilyvyysominaisuutensa, joten viimeinen käyttöpäivä tulee aina tarkistaa pakkausselosteesta tai pakkauksesta.
Säilyvyys riippuu muun muassa lääkemuodosta eli siitä, onko lääke tabletti, kapseli vai nestemäistä, sekä vaikuttavasta lääkeaineesta. Esimerkiksi jotkin kalvopäällysteiset tabletit saattavat säilyä viisikin vuotta, kun taas jokin toinen, valolle herkkä tablettilääke voi säilyä kolme vuotta.
Oma luokkansa ovat apteekissa valmistetut lääkkeet ja yksilölliset ex tempore -valmisteet, joiden säilyvyys voi olla muutamasta päivästä pariin viikkoon.
Säilytys vaikuttaa lääkkeen tehoon, laatuun ja turvalliseen käyttöön.
Voinko säilyttää lääkkeitäni kylpyhuoneessa?
Moni pitää lääkkeitään kylpyhuoneessa tai vessassa, mutta niissä kosteus ja lämpö voivat heikentää lääkkeiden säilyvyysaikaa ja tehoa.
Missä lääkkeet kannattaa sitten säilyttää?
Ihanteellisin paikka on lukittava lääkekaappi. Se on turvallinen erityisesti silloin, jos perheessä on lapsia tai lemmikkejä.
Myös keittiön kaappi on hyvä vaihtoehto, kunhan se ei ole lämpöä ja kosteutta nostattavan lieden päällä. Lääkkeet täytyy myös pitää kaapissa selkeästi erillään elintarvikkeista.
Mikä lämpötila on lääkkeille sopivin?
Suurinta osaa lääkkeistä säilytetään huoneenlämmössä eli alle 25 asteen lämpötilassa, joitain myös +2–8 asteessa eli jääkaapissa.
Huomioitavaa on, että jääkaappiin tulee laittaa vain kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet eli +2–8 asteessa säilytettävät lääkkeet. Huoneenlämmössä eli +15–25 asteessa säilytettäviä lääkkeitä ei tule laittaa ”varmuuden vuoksi” jääkaappiin.
Huoneenlämmössä kannattaa suosia kuivaa paikkaa ja pitää lääkkeet valolta suojassa, sillä auringonvalo heikentää säilyvyyttä.
Mistä tiedän, onko lääke vanhentunut? Muuttuuko sen ulkonäkö?
Vanhentumista ei näe silmämääräisesti eikä lääkkeen hajukaan yleensä muutu. Ainoa tapa varmistua käyttökelpoisuudesta on tsekata viimeinen käyttöpäivä.
Käy siis lääkekaapin sisältö kerran vuodessa läpi. Yhdistä lääkekaapin inventaario vaikka kevät- tai joulu-siivoukseen, jotta siitä muodostuu tapa.
Poista vanhentuneet ja tarpeettomat lääkkeet ja palauta ne apteekkiin.
Muista tarkistaa myös paikallisesti käytettävien lääkkeiden, kuten kipugeelien, viimeinen käyttöpäivä.
Vanhentunut lääke – mitä vikaa siinä voi olla?
- Vanhentuneen lääkkeen teho yleensä heikkenee. Esimerkiksi vanhentuneella verenpainelääkkeellä verenpaine ei pysy tavoitetasolla eikä hoitotavoite toteudu.
- Vanhentuneeseen lääkkeeseen saattaa muodostua hajoamistuotteita tai muita haitallisia aineita, jotka voivat aiheuttaa ylimääräisiä sivu¬oireita tai haittavaikutuksia.
- Joskus vanhentuneen lääkkeen pitoisuus voi myös nousta. Esimerkiksi tetrasykliiniryhmään kuuluvan antibiootin pitoisuus saattaa nousta viimeisen käyttöpäivän jälkeen.
Miten vanhat lääkkeet kierrätetään?
Lääkejätteet, kuten vanhentuneet lääkkeet, voit tuoda apteekkiin, josta ne toimitetaan edelleen hävitettäväksi. Voit palauttaa lääkejätteet mihin tahansa Yliopiston Apteekin toimipisteistä.
- Tarkista lääkkeidesi päiväykset vähintään kerran vuodessa. Poista vanhentuneet ja tarpeettomat lääkkeet.
- Poista reseptilääkkeistä henkilökohtaisia tietoja sisältävät laput. Vie pahvi- ja muovipakkaukset niille kuuluviin kierrätysastioihin.
- Pakkaa tabletit ja kapselit läpinäkyvään muovipussiin. Taita käytettyjen lääkelaastareiden liimapinnat vastakkain ja laita muovipussiin. Palauta nestemäiset lääkkeet ja aerosolit omissa pakkauksissaan.
- Pakkaa jodipitoiset lääkkeet ja elohopeaa sisältävä kuumemittarit omiin pusseihin. Digitaalinen kuumemittari palautetaan keräysautoon tai sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanottopisteeseen.
- Neulat ja ruiskut tulee pakata läpäisemättömään pulloon tai lasipurkkiin.
- Syöpälääkkeet ja solusalpaajat tulee palauttaa omassa pussissaan.
- Vie lääkkeet apteekin lääkejätepisteeseen.
- Ravintolisät, luontaistuotteet, perusvoiteet ja aurinkorasvat voi laittaa sekajätteeseen.
Mitä vanhoille lääkkeille tapahtuu?
Lääkejätteet toimitetaan Fortumin lääkejätteiden käsittelylaitokselle Riihimäelle, jossa ne poltetaan.
Lääkejätteestä syntyy sähköä ja kaukolämpöä.
Kodin lääkkeet ovat aina vähän hujan hajan. Vinkit säilytykseen?
- Säilytä kaikki lääkkeet samassa paikassa, jotta pysyt kärryillä siitä, mitä lääkkeitä sinulla on etkä tule hamstranneeksi niitä liikaa.
- Järjestele jokaisen perheenjäsenen lääkkeet omille hyllyille tai koreihin. Toinen vaihtoehto on järjestellä lääkkeet käyttötarkoituksen mukaan eli vaikka kipu-, flunssa- ja allergialääkkeet sekä haavanpuhdistusvälineet omiin koreihinsa.
- Apteekissa myydään erikokoisia kylmäpakkauksia, joihin voit laittaa kylmäsäilytystä tarvitsevan lääkkeen matkan ajaksi.
Lääkkeet mökille tai matkalle – miten kannattaa toimia?
Lääkekaappi kannattaa päivittää aina kesäkauden alussa. Mökille kannattaa hankkia sinne kaikki tarvittava, kuten haavanhoitotuotteet, kynsisakset, punkkipihdit, särkylääke, kyypakkaus, antihistamiini ja hydrokortisonivoide.
Jos mökki ei ole talviasuttava, lääkkeitä ei kannata jättää sinne talveksi. Jäätyminen ja kosteusvaihtelu tekevät niistä käyttökelvottomia.
Dosettiin saat näppärästi päivän, viikon tai parin viikon lääkkeet, ja miksei myös vaikka vitamiinit ja ravintolisät.
Jos suuntaat ulkomaille, lääkevalmisteet tulisi kuitenkin pitää alkuperäispakkauksissaan, ettei tullissa tule ongelmia.
Lääkkeet ja ympäristö – miten voin suojella luontoa?
- Älä heitä lääkkeitä sekajätteeseen, lavuaariin tai vessanpönttöön. Lääkkeet kuormittavat vesistöjä ja maaperää ja esimerkiksi antibiootit sotkevat luonnon omaa mikrobikantaa.
- Ehkäise turhaa lääkejätettä etukäteen: älä osta liian isoja lääkemääriä kerralla äläkä hamstraa lääkkeitä. Uutta reseptilääkettä kannattaa ottaa aluksi pienempi kokeilupakkaus.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Paula Hägg.