Lääkehiiltä, vitamiininalleja ja hauskoja kuviolaastareita… Lapsiperheen lääkekaappi varustellaan perheen pienimpien ehdoilla. Varmista, että ainakin nämä apteekin apurit löytyvät aina kotoa.
Haavanhoito ja sidetarpeet haavereita varten
Tenaville sattuu ja tapahtuu, joten pikku haavereiden paikkaustarvikkeet ovat perheen lääkekaapin tärkeimpiä apureita.
Varmista, että kaapista löytyy niin desinfiointiainetta haavojen puhdistukseen kuin riittävästi eri tilanteisiin sopivia sidetarpeita ja haavanhoitotarvikkeita sekä monikäyttöiset pinsetit. Suosituimpia lastenlaastareita ovat rakastettujen piirroshahmojen kuvilla varustetut kuviolaastarit sopivat pieniin nirhaumiin, kangaslaastarit ovat joustavan ja likaa hylkivän kangasmateriaalin ansiosta hengittävimpiä ja pitävämpiä ja ne mukautuvat ihosi liikkeisiin.
Jos pienelle polkupyöräilijälle käy alamäessä köpelösti, niin itsekiinnittyvät, imukykyiset haavasidokset suojaavat hyvin esimerkiksi polven asfaltti-ihottumaa.
Fysiologista suolaliuosta eli 0,9 %.sta natriumkloridia sisältävät kerta-annospipetit ovat näppäriä niin haavan huuhteluun kuin silmien ja nenän huuhteluun ja kostutukseen. Todellinen lääkekaapin luottotuote ja hyvä vaikka reissussakin ensiapupakkauksessa.
Lapsiperheen ensiapukaappiin kannattaa varata myös ensiapuvälineet nenäverenvuodon varalle.
Jos tarvitset apua lapsiperheen ensiapupakkauksen kokoamiseen, kysy rohkeasti apua asiantuntijoiltamme. Autamme mielellämme kokoamaan sopivan setin juuri teidän perheenne tarpeisiin.
Lääkehiili auttaa, kun suuhun on joutunut jotain sopimatonta
Kun lapsi on napostellut maasta tupakantumpin tai laittanut myrkyllisen huonekasvin lehden suuhunsa, tulee vanhemmalle helposti hätä.
Usein lääkehiili riittää avuksi. Se sitoo suun kautta tulleita myrkyllisiä aineita itseensä ja estää niitä imeytymästä elimistöön. Lääkehiilestä on eniten hyötyä, kun se annetaan puolen tunnin kuluessa, joten lääkehiiltä on hyvä olla aina kodin sekä mökin lääkekaapissa. Myrkytystietokeskuksesta saat lisätietoja ja voit tarkistaa lääkehiilen sopivuuden.
Kätevin ja lapsille sopivin lääkehiilen muoto on rakeet, joista saa nopeasti sekoitettua veden kanssa sopivan vahvuisen liuoksen. Muista aina tarkistaa lapselle sopiva annostus pakkausselosteesta.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
Helpotusta kuumeeseen ja kipuun
Lasten kuumemittarit ovat usein värikkäitä ja niissä on joustava ja pyöreä kärki sekä nopea mittaus, joiden avulla lämpö on miellyttävämpää mitata myös peräsuolesta. Nopeaan mittaamiseen vaihtoehtoina ovat myös non-contact-kuumemittari tai korva- tai otsakuumemittari. Kaikki kuumemittarit ovat luotettavia, kunhan niitä käyttää ohjeiden mukaan.
Lasten kivun ja kuumeen hoitoon sopivat parhaiten nestemäiset tai suussa hajoavat kipu-kuumelääkkeet sekä peräpuikot. Ensisijaisesti perheen pienimmille yli kolmen kuukauden iästä lähtien käy parhaiten parasetamoli, sillä se on hellä vatsalle. Noudata huolellisesti annosohjeita.
Kyytabletti mökille ja luontoretkille
Jos mehiläinen tai ampiainen pääsee pistämään, kyypakkaus tulee tarpeeseen. Kyytabletti saattaa auttaa myös silloin, jos hyttysen pistosta tulee erityisen voimakas reaktio.
Muistathan tarkistaa lapselle sopivan annostuksen pakkausselosteesta. Käytä ohjeen mukaan, jos kyy puree. Kyynpuremassa tulee aina hakeutua myös lääkäriin.
Maitohappobakteeri arkikäyttöön ja valmisteet ripulin hoitoon
Maitohappobakteerivalmisteet sisältävät tutkittuja maitohappobakteerikantoja. Tarjolla on useita koko perheen päivittäiseen käyttöön sopivia pureskeltavia tai imeskeltäviä maitohappobakteerivalmisteita. Kun vielä valitset purutableteista maun, josta koko perhe tykkää, niin tabletin nappaamisesta tulee tapa, joka ei unohdu.
Ripulin ja vatsataudin varalta kaapissa on syytä olla nesteytysvalmisteita, joista saa helposti hyvänmakuisen nesteytysjuoman. Ripulin perushoito onkin nestetasapainosta huolehtiminen. Pieni lapsi kuivuu helposti, joten lapsen tilaa on tarkkailtava ja lääkäriin lähdettävä mikäli nesteytys ei kotona onnistu ja lapsen yleisvointi heikkenee.
Nesteytysvalmisteet pitävät suolatasapainoa yllä myös silloin, kun on hellettä tai on tullut viihdyttyä turhan pitkään auringossa.
Tärkeät vitamiinit koko perheelle
Tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet saadaan tietysti ensisijaisesti monipuolisesta ruoasta, mutta joskus vitamiinilisäkin voi olla fiksu ajatus. Kaikille suomalaisille suositellaan 10 mikrogramman päivittäistä D-vitamiinilisää ympäri vuoden.
Jos vitamiinien saanti mietityttää, niin monivitamiinilla voi turvallisesti varmistaa asian. Huomaa, että jos käytössä on monivitamiini, niin erillistä D-vitamiinivalmistetta ei tarvita.
Jos perheenjäsenen ruokavaliossa on rajoitteita tai lapsi kärsii esimerkiksi allergioista, niin suoja-aineiden saanti on syytä varmistaa tilanteen mukaan. Jos lapsi ei esimerkiksi syö maitotuotteita, niin kalsiumlisä eli kalkkitabletit ovat tarpeen.
Useimmiten lapsille tarkoitetut vitamiinivalmisteet ovat hyvältä maistuvia purutabletteja tai pehmeitä nallekarkin oloisia valmisteita, jotka ilahduttavat aikuisiakin.
Voiteet ihonaarmuihin ja hyttysenpistoihin
Mieto hydrokortisonivoide huojentaa allergisia ihoreaktioita ja muita ärsytyksiä. Sitä voi käyttää muutaman päivän ajan myös lapsille, jos iho on kärähtänyt auringossa tai hyttysenpistosta on tullut äkäinen ja kutiseva paukama.
Pieniä palovammoja, naarmuja ja nirhaumia varten kannattaa hankkia dekspantenolia sisältävä lääkevoide. Dekspantenoli muuttuu iholla B-vitamiiniksi, joka nopeuttaa ihon paranemista.
Riittävä kotivara sairaustapauksia tai häiriötilateita varten
Iskikö vatsatauti samaan aikaan koko perheeseen, eikä lähikauppaan ole asiaa seuraavina päivinä? Miten olet varautunut esimerkiksi pidempiin sähkökatkoihin tai onko sinulla puhdasta juomavettä riittävästi, jos vedensaannissa ilmenee tilapäisesti katkoksia? Viranomaiset suosittelevat kaikkia kotitalouksia varautumaan häiriötilanteisiin 72 tunnin kotivaralla.
Kotivaralla tarkoitetaan kolmen vuorokauden perustarpeiden, kuten veden, lääkkeiden ja ruoan varastoa, jota ylläpidetään kotona pahan päivän varalta. Oman perheen sairaustapauksia sekä yhteiskunnan erilaisia häiriötilanteita varten kannattaa kotiin varata juotavaa, energiarikkaita ja hyvin säilyviä elintarvikkeita sekä erilaisia välttämättömyystarvikkeita, kuten henkilökohtaiset lääkkeet sekä hygieniatarvikkeet.
Lisäksi kotivaraksi kannattaa hankkia paristoja, taskulamppu, tulitikut sekä kynttilöitä. Tutustu kolmen vuorokauden kotivaran sisältöön Pelastustoimen sivuilla.
Säilytä kotiapteekin lääkkeet turvallisesti lääkekaapissa
- Lasten tarpeet lääkkeiden suhteen ovat erilaisia kuin aikuisilla. Muista aina tarkistaa valmisteen sopivuus ja oikea annostus pakkausselosteesta!
- Hanki lukollinen lääkekaappi ja säilytä sitä lasten ulottumattomissa. Säilytä lääkkeet ja itsehoitolääkkeet kuivassa tilassa, ei siis vessassa tai kylpyhuoneessa.
- Tutki aika ajoin lääkekaapin sisältö ja tee kotiapteekin inventaario. Näin tarvittavat tuotteet ja lääkkeet ovat aina näppärästi saatavilla. Huomioi viimeiset käyttöpäiväykset, ja tuo vanhentuneet ja tarpeettomat lääkkeet apteekin lääkejätepisteeseen hävitettäviksi.
- Varmista, että kuumemittari toimii yhä.
- Osta joka kesäksi ja lomille uudet aurinkosuojat.
- Talleta Myrkytystietokeskuksen numero puhelimeesi tai lääkekaapin oveen. Numero 0800 147 111 on maksuton, ja se on aina avoinna.
- Yliopiston Apteekin asiakaspalvelun farmaseutit neuvovat lääkkeisiin liittyvissä kysymyksissä. Yliopiston Apteekin asiakaspalvelu ja lääkeneuvonta palvelevat numerossa 0300 20200.
- Kaatoiko vatsatauti koko perheen? Hyödynnä Yliopiston Apteekin näppärät ja nopeat toimitustavat: kotiinkuljetus ja pääkaupunkiseudulla myös pikatoimitus. Lue lisää Yliopiston Apteekin verkkokaupan maksu- ja toimitustavoista.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Siina Kaipiainen.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous