Lemmikin loma-apteekki – näillä 7 vinkillä varaudut lemmikin kesään

lemmikki lomalla omistajansa kanssa

Miten koiran ja kissan omistajan pitäisi varautua lemmikin lomailuun? Näillä vinkeillä ja tärkeillä tuotteilla järjestät lemmikillesi turvallisen ja rennon kesäloman. Ota neuvot ja tuotelista talteen!

1. Hanki apteekista punkkisuoja koiralle ja kissalle

Koirat ja kissat kannattaa suojata kesän alussa punkkikarkotteella. Valeluliuos annostellaan lemmikin niskanahkaan, josta se leviää koko eläimeen ja muodostaa suojan punkkeja vastaan. Käsittely uusitaan neljän viikon välein, jopa tiheämmin, jos lemmikki ui paljon. Vaihtoehtona voi käyttää punkkipantaa – sen suoja kestää jopa koko kesän.

Suojauksista huolimatta lemmikkiin tarttuu joka kesä muutamia punkkeja. Tee lemmikille joka päivä punkkitarkastus ja irrota punkit turvallisesti punkinpoistovälineillä, kuten punkkipihdeillä-lassolla tai -raudalla. Näin suojaat lemmikin punkkien levittämiltä taudeilta.

2. Kokoa matkalle mukaan lemmikin ensiapupakkaus

Varaudu mahdollisiin haavereihin ja vaaratilanteisiin ainakin näillä apteekkituotteilla.

  • Lemmikeille sopiva haavojen desinfiointiaine. Lemmikin haavat on hyvä desinfioida, etteivät ne tulehdu.
  • Haavavoide. Esimerkiksi hunajavoide nopeuttaa lemmikin pienten haavojen paranemista ja sopii lievien ihotulehdusten hoitoon. Hunajapohjaiset tuotteet sopivat myös usein kesällä koiria vaivaavan kostean ihottuman, hot spotin, hoitoon.
  • Pihkasalvaa puolestaan voi käyttää haavojen lisäksi myös hyönteisten pistojen hoitoon, hautumille tai halkeileville anturoille. Hyvä tuote siis esimerkiksi lemmikin kanssa retkeilyä harrastaville.
  • Sidetarpeet. Isompiin haavoihin tai ruhjeisiin voi tarvita siteen. Helteellä sidettä on vaihdettava tarpeeksi, ettei haava haudu ja tulehdu.
  • Korvanpuhdistusaine. Etenkin lurppakorville ja koville uimareille kannattaa pakata mukaan jokin korvanpuhdistaja. Jatkuvasti kosteat korvat voivat tulehtua helposti, joten puhdistus voi olla tarpeen, mikäli koiralla on taipumusta korvatulehdukseen.
  • Kyypakkaus. Kyytabletti on tärkeä ensiapu ampiaisen pistoon
  • Mahdolliset eläinlääkärin määräämät lääkkeet, joita lemmikkisi joutuu käyttämään esimerkiksi koiran nivelrikon tai muun sairauden yhteydessä.

Lemmikin omistaja saattaa joissain tilanteissa pohtia, saako lemmikille antaa ihmisen lääkkeitä - ja siihen selkeä vastaus on: ei saa.

3. Tee koiran ja kissan matkustuksesta mukavaa

Matkustaminen voi aiheuttaa lemmikille stressiä. Jos lemmikki panikoi autossa, ota avuksi rauhoittava feromonisuihke. Suihkeissa on eläinten omia feromoneja, jotka tuovat niille turvallisuuden tunnetta. Kissoille ja koirille on omat feromonisuihkeet.

Käsittele eläimen kuljetuskoppa suihkeella noin puoli tuntia ennen matkaan lähtöä. Suihke tehoaa kaksi tuntia, joten jos ajomatka on pitkä, uusi käsittely. Lemmikkiä tyynnyttämään voi kokeilla myös eteerisiin öljyihin pohjautuvia rauhoittavia suihkeita.

4. Varaudu lemmikin vatsavaivoihin

Joskus lemmikki voi reagoida matkailuun ja uusiin paikkoihin vatsallaan. Jos lomailu saa lemmikin vatsan kuralle, varaa lemmikin lääkekaappiin vatsan toimintaa tasapainottavia tuotteita.

Yliopiston Apteekista löydät monia lemmikille tarkoitettuja valmisteita, jotka tukevat lemmikin vatsan hyvinvointia ja kiinteyttävät ulostetta ripulin aikana.

5. Ehkäise koiran lämpöhalvaus ja nestehukka

Helle on kesällä lemmikin vaarallisin vihollinen. Muistathan, ettet jätä lemmikkiä koskaan kuumaan autoon tai pihalle ilman vettä ja varjoa. Helteellä on myös hyvä välttää rasittavaa liikuntaa lemmikin kanssa.

Kesäkuumalla lemmikille voi antaa veden lisäksi nesteytysjuomaa, kuten veteen sekoitettavaa elektrolyyttijauhetta. Nesteytysjuomat nopeuttavat nestehukasta palautumista sekä pitävät suolatasapainon kohdallaan. Ne ovat myös hyviä napata mukaan koiralle kesän koiranäyttelyihin tai agility-kilpailuihin.

6. Tallenna lähimmän eläinlääkärin numero puhelimeen

Tilanteissa, joissa lemmikki saa esimerkiksi sinilevämyrkytyksen, silmätulehduksen, lämpöhalvauksen tai kyy puree, on lemmikki vietävä pikaisesti eläinlääkärille.

Vaaratilanteita varten on hyvä selvittää etukäteen lähin eläinlääkäri sekä tallentaa puhelimeen valmiiksi eläinlääkärin numero.

7. Jos matkustat ulkomaille, muista lemmikin rokotukset ja loishäätö

Matkalle lähtiessä koiralla tulee olla voimassa oleva raivotautirokotus ja ekinokokkiloislääkitys. Eläinlääkäriltä täytyy hankkia lemmikkieläinpassi, jossa on oltava merkinnät rokotuksesta ja loislääkityksestä.

Tutustu lisäksi hyvissä ajoin kohdemaan matkustusvaatimuksiin Ruokaviraston sivuilla.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin eläinfarmaseutti Kati Sairanen.