Epämukava olo alapäässä: polttelun tunnetta, kutinaa, kirvelyä ja valkovuotoa. Emättimen hiivasienitulehduksen taustalla on tavallisesti Candida albicans-niminen hiivasieni, joka aiheuttaa tulehduksen emättimessä. Hiivatulehdus voi tuntua kiusalliselta, mutta onneksi sen hoitaminen onnistuu varsin nopeasti ja vaivattomasti apteekista saatavilla emättimen hiivasienitulehdusen hoitotuotteilla. Tässä artikkelissa käsitellään hiivatulehduksen oireita, syitä, hoitoa ja ennaltaehkäisyä. Samalla saat tietää, paraneeko hiivatulehdus itsestään ja mihin hoitamaton hiivatulehdus voi johtaa.
Mistä tunnistaa hiivatulehduksen? Mistä tiedän, että minulla on emättimen hiivasienitulehdus?
Emättimen hiivasienitulehdus on yleinen aikuisikäisten naisten vaiva. Arviolta jopa 75% aikuisikäisistä naisista saa elämänsä aikana hiivatulehduksen. Hiivatulehduksen tyypillisiä oireita naisella ovat ulkosynnyttimien ja emättimen voimakas kutina ja kirvely, sekä emättimen paksu, kokkareinen ja hajuton valkovuoto. Valkovuoto saattaa toisinaan olla myös vetistä. Hiivatulehdukseen liittyy myös paikallisia ulkosynnyttimien ärsytysoireita, kuten limakalvojen punoitusta ja haavaumia. Edellä kuvattujen oireiden vuoksi naiset voivat toisinaan kokea yhdyntäkipuja sekä kipua virtsatessa.
Mistä hiivatulehdus johtuu?
Emättimen hiivasienitulehduksen syitä on useita, ja ne voivat vaihdella yksilöllisesti.
Hiivatulehduksen syyt:
- Antibioottikuurin aiheuttama emättimen normaalin bakteerikannan häiriintyminen on yleisin syy, jolloin hyviä bakteereja tuhoutuu ja hiivasieni pääse kasvamaan.
- Raskaus, diabetes, immuunijärjestelmän heikkeneminen sekä hormonaaliset muutokset, kuten kuukautiset ja e-pillereiden käyttö ovat kaikki hiivatulehdukselle altistavia tekijöitä.
- Tiukat vaatteet ja seksuaalinen kanssakäyminen saattavat myös altistaa herkästi tulehduksille.
Tarttuuko hiivatulehdus?
On hyvä muistaa, että hiivatulehdus ei ole sukupuolitauti, mutta se voi tarttua kumppaniin. Miehelle naisesta tarttunut hiivatulehdus voi aiheuttaa balaniitin eli esinahan tulehduksen, mikä aiheuttaa sukupuolielimen kärjen tulehduksen, punoituksen ja kutinan.
Voiko harrastaa seksiä tulehduksen aikana?
Hiivatulehduksen aikana seksin harrastaminen ei ole suositeltavaa, mutta ei myöskään kiellettyä. Tällöin kondomin käyttö on erityisen tärkeää, jotta hiivasieni ei tartu kumppaniin.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
Hiivatulehduksen hoito.
Emättimen hiivatulehdus hoituu helposti apteekista ilman reseptiä saatavilla valmisteilla, ja oireet häviävät yleensä nopeasti hoidon aloittamisen jälkeen. Apteekin valikoimasta löydät paikallishoitoon tarkoitetut emätinpuikot ja – voiteet, sekä suun kautta otettavan lääkekapselin. Paikallisvalmisteiden hoitoaika vaihtelee yhdestä kolmeen päivään. Emätinpuikkoja ja -voiteita käytetään iltaisin. Tamponien käyttöä ei suositella saman aikaisesti.
Hiivatulehduksen voi hoitaa myös suun kautta otettavalla flukonatsoli-valmisteella, joka otetaan yhtenä kerta-annoksena. Kapseli vaikuttaa elimistössä viikon ajan. Flukonatsolia voivat käyttää itsehoidossa 16-50-vuotiaat naiset, joilla on aiemmin ollut lääkärin diagnosoima hiivasienitulehdus. Oireet tulee myös pystyä erottamaan bakteerivaginoosista. Suun kautta otettavalla flukonatsolilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kysythän neuvoa farmaseutilta, mikäli käytössäsi on reseptilääkkeitä.
Mikäli ulkosynnyttimien kutina on voimakasta, lääkekapselin rinnalla voi käyttää paikallishoitoon tarkoitettuja lääkevoiteita lievittämään kutinaoireita. Sopivien tuotteiden valinnassa voi kysyä apua Yliopiston apteekin farmaseuteilta, jotka palvelevat päivittäin verkkoapteekin chat:ssä. Verkkoapteekki ya.fi palvelee sinua laajoin aukioloajoin myös puhelimitse.
Itsehoitovalmisteisiin voi turvautua silloin, jos on sairastanut emättimen hiivatulehduksen aiemmin ja tunnistaa oireet. Mikäli oireita on ensimmäistä kertaa, on syytä hakeutua lääkäriin. Paikallishoito ja suun kautta otettava hoito ovat teholtaan yhtä hyviä. Myöskään eri lääkeaineita sisältävillä paikallisesti käytettävillä hoidoilla ei ole tehoeroa.
Hakeudu lääkärin vastaanotolle:
- Jos olet alle 16-vuotias tai yli 60-vuotias
- Sinulla on oireita ensimmäistä kertaa
- Jos olet raskaana
- Mikäli itsehoidosta huolimatta oireilu jatkuu useiden päivien ajan ja valkovuoto on edelleen normaalista poikkeavaa
- Hiivatulehdusoireet toistuvat usein
- Jos sinulla on veristä tai pahanhajuista vuotoa, alavatsakipua, kuumetta, virtsaamisoireita tai jos sukupuolielimissäsi on rarakkuloita
- Jos kumppanillasi on myös oireita
- Jos polttava tunne ja ärsytys lisääntyvät tai pahenevat hoidon aikana
Paraneeko hiivatulehdus itsestään?
Hyvin lievä hiivatulehdus voi parantua myös itsestään, mutta lääkehoito on suositeltavaa, mikäli oireet alkavat pahenemaan.
Useimmiten hiivatulehdus ei parane itsestään, vaan hiivatulehdus pitää hoitaa hiivatulehduslääkkeillä. Hoitamattomana hiivatulehdus voi altistaa myös muille gynekologisille tulehduksille, joten hoidon aloitusta ei kannata pitkittää.
Hiivatulehdus ja raskaus
Hiivatulehduksesta raskausaikana ei tarvitse huolestua. Raskauden aikana hiivatulehduksen voi hoitaa paikallisvalmisteilla, mutta itselääkintää ei suositella ilman yhteydenottoa lääkäriin tai neuvolaan. Ota siis yhteyttä lääkäriin tai neuvolaan, mikäli saat hiivan raskausaikana. Kysy myös neuvoa apteekin henkilökunnalta paikallisvalmisteen oikeaoppiseen käyttöön raskauden aikana.
Hiivatulehdus antibioottikuurin jälkeen?
Vaivaako hiivatulehdus aina joka antibioottikuurin jälkeen? Tästä on hyvä mainita lääkärille, joka on määräämässä antibioottikuuria sinulle. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä hiivalääkettä antibioottikuurin yhteydessä tai jälkeen otettavaksi. Antibioottikuurin yhteydessä on myös hyvä vahvistaa emättimen luonnollista pH- ja bakteeritasapainoa paikallisilla valmisteilla. Näin voit välttyä antibiootin aiheuttamalta ikävältä vaivalta. Jos tulehdus silti iskee, eikä lääkäriltä ole huomannut pyytää reseptiä hiivalääkkeeseen, niin tulehdus on hoidettavissa myös itsehoitolääkkeillä. Kysy neuvoa apteekin henkilökunnalta.
Miten voin ennaltaehkäistä hiivatulehdusta? Toimi näin:
- Vältä tiukkoja housuja ja hiostavia pikkuhousunsuojia – kostea ja hautova ympäristö parantaa hiivasienen kasvuolosuhteita
- Suorita alapesu korkeintaan kahdesti päivässä
- Käytä pesuun vain vettä tai mietoa hajusteetonta pesunestettä voimakkaasti kuivattavan saippuan sijaan. Pesunesteen tulee olla lievästi hapanta eli pH:n alle 7.
- Vältä muutenkin liiallista alapään ihon pesua ja suoraa suihkuttelua emättimeen
- Kokeile kuukautissuojina tamponia tai kuukuppia terveyssiteen sijasta
- Käytä hiertämättömiä ja hankaamattomia, mukavia pikkuhousuja, jotka on valmistettu hengittävästä materiaalista
- Hiiva tarvitsee sokeria kasvualustakseen, joten tee pieni korjausliike ruokavaliossa. Runsas sokerin nauttiminen kannattaa jättää minimiin ja jatkuvasta makeanhimosta kannattaa hankkiutua eroon!
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Sirpatuulia Leinonen-Littu.