Mitä vitamiineja lapselle?

lapsen vitamiinin ottaminen

Vitamiineja ja hivenaineita tarvitaan normaalin kasvun ja kehityksen tueksi ja vastustuskyvyn ylläpitoon. Mutta saako lapsi kaiken tarpeellisen ruoasta? Ja milloin tarvitaan vitamiinilisää? Entä mitä tulee huomioida, kun valitsee vitamiini- tai ravintolisää lapselle tai nuorelle?

Tarvitseeko lapsi D-vitamiinia tai muita vitamiineja?

Kyllä. Suomessa suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden kaikille lapsille kahden viikon iästä 18 ikävuoteen saakka. Viralliset saantisuositukset yksivuotiaille lapsille ovat D-vitamiinivalmistetta 10 μg/päivä ympäri vuoden. 2-17-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä 7,5 μg/päivä ympäri vuoden.

Lasten D-vitamiinin saantisuositus vaihtelee iän mukaan ja riittävän D-vitamiinin saannin turvaamiseksi D-vitamiinilisän käyttö ympäri vuoden on Suomessa tarpeen. Yksistään auringosta saatava D-vitamiini ei riitä turvaamaan D-vitamiinin riittävää saantia lapsilla ja nuorilla.

D-vitamiinia lukuun ottamatta lapsi yleensä saa tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet  monipuolisesta ruoasta. Jos lapsi siis syö hyvin eivätkä esimerkiksi allergiat rajoita huomattavasti ruokavaliota, ei muita lasten vitamiinilisiä välttämättä tarvitse käyttää.

Lapsi on ronkeli syömään. Kannattaako antaa varmuuden vuoksi monivitamiinilisä vai voiko tästä olla haittaa?

Monivitamiinilla voi turvallisesti varmistaa sen, että lapsi tai nuori saa tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet. Monipuolisen ruokavalion tukena käytettävän lasten monivitamiinivalmisteen avulla lasten vitamiinien saantisuositus täyttyy päivittäin vaivattomasti yhdellä valmisteella. Jos käytössä on useampi eri  vitamiinivalmiste, on varmistettava, ettei päällekkäisyyksiä tule. Tähän saat tarvittaessa apua farmaseuteiltamme

Ylimääräisistä vitamiineista ei ole hyötyä, koska elimistö hyödyntää niitä vain tarvitsemansa määrän ja loput poistuvat kehosta tai varastoituvat siihen. Huomioithan, että useat lasten monivitamiinit sisältävät lapsen tarvitseman päivittäisen annoksen D-vitamiinia lapselle.

Voiko lapselle antaa myös maitohappobakteereita tai omega-3-rasvahappoja?

Ravintolisinä myytäviä lasten maitohappobakteereita sekä omega-3-rasvahappovalmisteita voit harkinnan mukaan antaa lapselle, kun noudatat pakkauksen ohjetta. 

Omega-3-valmistetta voit antaa esimerkiksi silloin, jos lapsi ei mielellään syö kalaa eikä pehmeitä rasvoja saa päivittäin kasviöljyistä, pähkinöistä ja siemenistä. Kannattaa suosia lapsille suunniteltuja, hyvänmakuisia kalaöljyvalmisteita ja noudattaa käyttöohjetta. 

Lapsi on taas kipeä. Mitkä vitamiinit ja hivenaineet vaikuttavat vastustuskykyyn?

Lapsen vastustuskykyyn vaikuttavat D-, B6-, B12- A- ja C-vitamiinit sekä foolihappo, sinkki ja seleeni. Tarvittaessa, jos esimerkiksi lapsen ruokahalu on huono, ruokavaliota on helppo täydentää lapsille suunnatuilla, usein hyvän makuisilla pureskeltavilla monivitamiinivalmisteilla.  

Lapsi on vegaani. Millaisen vitamiinilisän hän tarvitsee?

Vegaanilapsen ruokavaliosta kannattaa keskustella ravitsemusterapeutin kanssa. Näin varmistetaan, että vegaanista ruokavaliota noudattava lapsi saa riittävästi tarvitsemiaan ravintoaineita. Vegaani tarvitsee aina B12-vitamiinilisän, ja tämän lisäksi tulee kiinnittää huomiota myös muiden tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden, kuten jodin, kalsiumin, raudan ja D-vitamiinin saantiin.

Ensimmäisen vuoden ajan vauva saa tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet rintamaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta. Jos imettävä äiti on vegaani, tulee hänen huolehtia näiden vitamiinien ja hivenaineiden saannista omalla kohdallaan.

Miten vitamiinien ja hivenaineiden tarve muuttuu lapsen iän myötä?

Lasten vitamiinien saantisuositukset muuttuvat iän ja kehitysvaiheen mukaan, ja tämä on huomioitu lasten vitamiineissa. Myös lasten hivenaineiden tarve vaihtelee iän, rasituksen sekä ruokavalion mukaisesti. Eri-ikäisille lapsille ei kuitenkaan ole eri valmisteita, vaan sama lasten monivitamiini käy kaikille yli kolmevuotiaille lapsille.

Nuorelle sopivaa vitamiinia valitessa kannattaa huomioida, että noin 14-vuotiaasta lähtien saantisuositukset ovat jo lähellä aikuisten suosituksia. Erityisesti kalsiumin ja raudan tarve voi kasvaa teini-iässä tytöillä kuukautisten ja pojilla nopean kasvuvaiheen myötä.

Mitä pitää huomioida, kun valitsee vitamiinilisää lapselle? Onko tuotteissa paljon eroja?

Apteekeissa myytävät lasten vitamiinit ovat koostumukseltaan samankaltaisia, ja niissä on suositusten mukainen määrä vitamiineja ja hivenaineita. Suurin ero onkin yleensä maussa ja muodossa. Lasten vitamiinit ovat usein hyvänmakuisia purutabletteja tai pehmeitä nallekarkin muotoisia valmisteita, joita lasten on helppo käyttää. 14-vuotiaalle voit jo antaa aikuisten nieltävän valmisteen, jossa on rautaa ja kalsiumia.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Anna Isoniemi.