Katupöly, kevätflunssa, auringonpolttama… Näin selätät kevään pikkuharmit

Nainen nauttii keväästä ilman allergiaa ja katupölyn aiheuttamaa silmien kuivuutta

Kevätaurinko yllätti ja iho kärähti? Vai kiusaako siitepöly? Entä vaivaako sinua kevätväsymys? Vaikka kevät on ihanaa aikaa, se tuo mukanaan myös erilaisia pikkuharmeja. Näin taltutat ne ja nautit vuodenajasta täysillä.

Huuhtele katupöly pois

Katupöly kiusaa ja aiheuttaa erilaisia oireita, kun kaupunkien katuja putsataan talven jäljiltä. Pölyn takia monen silmät kirvelevät, nenä vuotaa sekä yskittää.

Sarvikuono eli nenänhuuhtelukannu helpottaa oloa. Nenänhuuhtelukannuun valmistettava suolavesiliuos puhdistaa limakalvoja pölystä ja auttaa tukkoiseen oloon. Kosteuttavat silmätipat puolestaan tuovat helpotusta ikäviin, silmien kuivuudesta johtuviin silmäoireisiin. Kosteuttavat silmätipat huuhtelevat silmän pintaa ja vähentävät ärsytystä ja roskan tunnetta silmissä.

Siitepölyallergia hallintaan

Ensin leppä ja pähkinäpensas, sitten koivu – puiden kukinta rytmittää siitepölyallergikkojen kevättä ja niistä johtuvia oireita kannattaa lievittää, jotta elämästä voi nauttia myös siitepölyaikaan. Nuhaan, aivasteluun, nenän kutinaan ja tukkoisuuteen auttavat kortisoninenäsuihke ja antihistamiinitabletit.

Jos vaivanasi on silmien ärsytys ja punoitus, kokeile allergiasilmätippoja, jotka sisältävät antihistamiinia. Jos vaikutus ei ole riittävä, lisää hoitoon antihistamiinia suun kautta. Yhteiskäyttö saattaa parantaa hoidon tehokkuutta, etenkin jos samaan aikaan esiintyy nenäoireita.

Allergiaoireiden hoito kannattaa aloittaa paikallishoidosta myös nenäoireiden kohdalla. Jos vaivana on vain nuha ja tukkoisuus, kokeile ensin nenäsuihketta. Aikuisten allergisen nuhan ensisijainen hoito on kortisoninenäsumute, joka kannaattaa mahdollisuuksien mukaan aloittaa jo hieman ennen allergiakauden alkua. Jos paikallishoito ei auta riittävästi, ota lisäksi antihistamiinia, joka vaikuttaa nopeasti. Ota antihistamiinia myös silloin, jos sinulla esiintyy samaan aikaan useita allergiaoireita.

Siitepöly voi pahentaa myös astman ja atopian oireita. Jos kärsit niistä, niin varmista, että näiden sairauksien hoitoon määrätyt reseptit ovat voimassa ja lääkkeitä siten haettavissa apteekista tarpeen vaatiessa.

Porttikielto kevätflunssalle

Kevätflunssa nappaa monen otteeseensa. Olo on kuumeinen, kurkku tuntuu karhealta ja nenä vuotaa. Jos flunssan oireet alkavat, voi imeskeltävä CE-merkitty sinkkiasetaattitabletti lyhentää flunssan kestoa. Myös riittävästä C-vitamiinin ja sinkin saannista kannattaa huolehtia päivittäin, sillä ne tukevat normaalia vastustuskykyä. 

Jos kevätflunssa pitkittyy eikä tunnu häviävän millään, kannattaa selvittää, voisiko kyseessä ollakin siitepölyallergia.

Taltuta kevätväsymys

Onko puhti poissa, vaikka valoa riittää? Saatat kärsiä kevätväsymyksestä. Väsymys voi johtua siitä, että lisääntynyt valon määrä vaikeuttaa nukahtamista.

Voit kokeilla lyhentää nukahtamisaikaa melatoniinivalmisteiden avulla – runsaampi määrä unta voi viedä kevätväsymyksen mennessään.

Suojaa iho kevätauringolta

Yllättikö kevätaurinko ja nenä pääsi kärähtämään? Viilennä palanutta ihoa after sun -voiteella ja käytä palaneelle iholle hydrokortisonivoidetta, joka lievittää punoitusta ja kutinaa.

Jos iho alkaa palamisesta aiheutuneen tulehdusreaktion seurauksena kuoriutua, muista huolellinen rasvaus ja helpota tilannetta kevyellä perusvoiteella.

Parasta tietysti on, että ihoa ei päästä lainkaan palamaan. Ota siis aurinkosuojavoide ajoissa käyttöön. Älä unohda lisätä sitä helposti auringossa palaviin paikkoihin, kuten kämmenselkiin, korvanlehdille ja kaljulle päälaelle!

Helpotusta aurinkoihottumaan

Ilmestyykö ihollesi keväisin punoittavaa ja näppyläistä ihottumaa? Alkaako ihosi kutista voimakkaasti parin tunnin sisällä siitä, kun olet oleskellut auringossa? Sinulla saattaa olla monimuotoinen valoihottuma, josta arkikielessä puhutaan usein aurinkoihottumana.

Osa meistä saa sitä keväällä heti, kun aurinko alkaa paistaa ja ranteet tai dekoltee paljastuvat vaatteiden alta. Aurinkoihottumaa voi hoitaa hydrokortisonivoiteella. Myös antihistamiinitabletit voivat auttaa kutinaan. Muista suojata iho auringolta aurinkosuojavoiteella!

Kosteutta kuiville silmille

Keväällä liikutaan taas paljon ulkona ja silmät saattavat kuivua: ne altistuvat tuulelle ja auringolle, ja ilmassa on paljon pölyä. Ota käyttöön kosteuttavat silmätipat. Silmien kostutustippoja voi käyttää niin usein kuin tarve vaatii.

Saatavilla on myös kosteuttavia silmätippoja, joissa on kätevästi mukana UV-suoja. Sellainen on muun muassa Hyabak 0,15% -silmätipoissa.

Eloa sameaan ihoon

Talven jälkeen kasvojen iho on eloton, kalpea ja samea. Auta ihoa kohti kuulasta kevätkuntoa kosmetiikalla, joka sisältää ihoa aktivoivia ainesosia.

A-vitamiini uudistaa ja vahvistaa ihoa ja kirkastaa sen sävyä. Antioksidanttinen C-vitamiini puolestaan on mukana kollageenin muodostumisessa ja estää ihon veltostumista. Molemmat vitamiinit ovatkin todella yleisesti käytettyjä raaka-aineita anti-age-tuotteissa.

  1. ACO FACE GLOW BOOSTER C-VITAMIINISEERUMI 30 ml
    Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous
    ACO FACE GLOW BOOSTER C-VITAMIINISEERUMI 30 ml
    Tarjoushinta 18,32 € Normaalihinta 22,90 €
  2. ATOPIK ITSERUSKETTAVA KASVOVESI HERKÄLLE IHOLLE 100 ML
    Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Tarjous

Korppujalat sandaalikuntoon

Monen jalat uinuvat talven ajan unohdettuna saappaissa. Keväällä paljastuvat korpuiksi kovettuneet kantapäät. Ne voit hoitaa ennen sandaalikauden alkua kuntoon apteekista saatavilla jalkojenhoitotuotteilla: poista kovettumat hohkakivellä ja kosteuta iho jalkavoiteella.

Jos ongelmana ovat uudet kevätkengät, niin ennakoi: laita rakkolaastarit kohtiin, joihin uhkaa tulla hiertymäRakonestopuikko on loistava ennaltaehkäisevä apu hiertymiin ja sitä voi huomaamattomasti käyttää myös avoimissa kevätkengissä.

Kiristävätkö kesävaatteet?

Kiristääkö kevättrenssin vyö kummasti? Moni meistä huomaa keväällä, että harmaan talven aikana paino on päässyt nousemaan.

Jos olo tuntuu itsestä ikävältä, voi kevyemmän elämän aloittaa painonhallintaa varten kehitettyjen apteekkituotteiden tuella. Yhdistä esimerkiksi rasvansitojakuituja sisältävät XL-S Medical Direct -annospussit tasapainoiseen ruokavalioon ja säännölliseen liikuntaan.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Sirpatuulia Leinonen-Littu.