Suunympärysihottuma? Näin hoidat perioraalidermatiittia

iho-ongelman piilottelu

Finnit suun ympärillä saattavat olla suunympärysihottumaa eli perioraalidermatiittia, joka on melko yleinen iho-ongelma. Ihosi rauhoittuu, kun hoidat sitä hellästi, kosteutat tehokkaasti ja valitset kosmetiikkatuotteet fiksusti. Parhaat hoitotuotteet perioraalidermatiittiin löydät Yliopiston Apteekista.

Perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma – mistä tunnistan sen?

Perioraalidermatiitin (POD) tunnistaa pienistä, punoittavista märkänäppylöistä. 

Näpyt ovat sitkeitä, eivätkä parane itsestään. Toisin kuin kipeät finnit, POD-ihottuman näppylät ovat usein oireettomia. Tosin joskus ne voivat kutista tai kirvellä.

Useimmiten näppylät ilmestyvät suun ympärille, mutta niitä voi olla myös nenänpielissä, silmänurkissa tai silmäluomilla. Perioraalidermatiitista johtuvat näpyt sekä ihottuma kasvoilla keskittyvät kuitenkin selkeille alueille, eli niitä ei ole kaikkialla kasvojen iholla.

Perioraalidermatiittia on eri tasoista. Joskus se oireilee vain muutamina näppyinä, mutta toisinaan se voi äityä pahaksikin. Tällöin suun ympärillä näkyy pienistä näppylöistä koostuva punertava rengas.  

Välillä näpyt voivat myös hävitä kokonaan pitkäksi aikaa, kunnes ihottuma taas lehahtaa. Joillakin kasvomaskin käyttö voi aktivoida perioraalidermatiittiä, jolloin ihonhoitoon on hyvä kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Artikkelin lukijan etu: Ota 3 kosmetiikkatuotetta, saat edullisimman -50 % etukoodilla:

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 31.12.2024 asti.

Perioraalidermatiitti, atooppinen dermatiitti ja seborrooinen dermatiitti: miten ne erottaa?

Perioraalidermatiitti, atooppinen dermatiitti ja seborrooinen dermatiitti ovat kaikki ihon tulehduksellisia tiloja, mutta eroja on oireissa, sijainnissa ja hoidossa.

Atooppinen dermatiitti on krooninen ihotauti, joka aiheuttaa ihon kuivumista, kutinaa, punoitusta ja joskus ihottumaa. Se voi esiintyä missä tahansa kehon osassa, mutta yleisimmin se ilmenee kyynärpäissä, polvissa, polvitaipeissa, kasvoissa ja kaulalla. Joskus atooppisesta ihottumasta käytetään nimitystä taiveihottuma.

Seborrooinen dermatiitti (seborrooinen ekseema, tali-ihottuma) on tulehduksellinen ihosairaus, joka ilmenee punaisina laikkuina, hilseilynä ja rasvaisuutena. Seborrooinen dermatiitti esiintyy yleensä päänahassa, mutta sitä voi esiintyä myös kasvoissa, erityisesti nenän ympärillä, kulmakarvojen välissä ja silmien ympärillä. Seborrooinen dermatiitti voi olla lievä tai vaikeampi.

Valkoinen näppylä silmäluomessa taas on usein milium, eli luufinni. Kovalta tuntuva näppy syntyy, kun keratiinia eli sisältää ihon sarveismassaa jää jumiin ihon alle, kun iho ei ole päässyt hilseilemään normaalisti.

On tärkeää, että ihotaudin diagnoosin tekee lääkäri, jotta saadaan oikeanlainen hoito ja vältetään tilan paheneminen. 

Mistä perioraalidermatiitti johtuu?

Perioraalidermatiitin syytä ei tiedetä tarkkaan. Se on melko yleinen kasvoihottuma ja kuuluu samaan tautiperheeseen rosacean eli ruusufinnin kanssa.

Eniten suunympärysihottumaa on 25–50-vuotialla naisilla. Perioraalidermatiittia saattaa kuitenkin esiintyä myös miehillä ja lapsilla.

Glukokortikoidien eli kortisonin tiedetään pahentavan perioraalidermatiittia. Myös lämpötilan vaihtelut ja auringon UV-säteily saattavat pahentaa suunympärysihottumaa, jonka vuoksi lämpötilanvaihteluilta suojautuminen on tärkeää ja lisäksi aurinkosuojavoiteen käyttö on ehdotonta! Myös mausteiset ruoat voivat saada ihottuman lehahtamaan, ja monet suunympärysihottumasta kärsivät osaavatkin välttää turhan tulisia ruokia.

Koostumukseltaan paksut ja alkoholia sisältävät kosmetiikkatuotteet saattavat ärsyttää ihoa ja pahentaa oireita.

Ruusufinnissä iho puolestaan punoittaa, kuumottaa ja kutisee. Lisäksi iho reagoi herkästi lämpötilan vaihteluihin tai vaikka jännitykseen - tähänkin iho-ongelmaan on olemassa omat hyvät hoitotuotteensa ja meikkinsä.

Perioraalidermatiitin hoito ja ehkäisy?

Kosteutus ja puhdistus ovat kaikkein tärkeimmät asiat perioraalidermatiitin hoidossa.

Valitse herkälle iholle sopivia tuotteita – ja niitäkin mahdollisimman vähän, ettei herkkä ihosi rasitu entisestään kosmetiikan tähden.

Vältä alkoholia sisältäviä ja vaahtoavia puhdistusaineita. Ne kuivattavat ihoa, mikä voi ärsyttää perioraalidermatiittia. Vaahtoavissa puhdistustuotteissa voi olla myös natriumlauryylisulfaattia, joka saattaa pahentaa oireita. Valitse siis hellävarainen, esimerkiksi maitomainen puhdistustuote.

Vältä paksuja kosteusvoiteita, sillä ne voivat tukkia ihohuokosia ja ärsyttää ihoa. Perioraalidermatiitista kärsivä iho täytyy kuitenkin pitää kosteutettuna, sillä tällöin se voi paremmin. Sinulle sopii parhaiten kevyt kosteusvoide.

Vältä voimakkaita kuorintoja.

Jos ihottumasi on ärtynyt, karsi ihonhoitotuotteesi minimiin. Herkistynyt iho oireilee helposti, jos tuotteessa on paljon vaikuttavia aineita. Vältä siksi myös anti-age-voiteita ja ihoa stimuloivia tuotteita, kun iho on ärsyyntynyt.

Käytä aurinkoisina päivinä aurinkosuojavoidetta, sillä UV-säteily voi pahentaa ihottumaa. Muista kasvojen aurinkovoide myös talven aurinkopäivinä!

Jos oma hoito ei auta tai oireet pahenevat, käy ihotautilääkärillä. Perioraalidermatiittia voidaan hoitaa myös suun kautta otettavilla lääkkeillä.

Kokeile: 

POD-ihon meikkivoide ja muut meikit: miten piilotan perioraalidermatiitin?

Perioraalidermatiitti-ihon meikkiin pätee sama sääntö kuin sen hoitamiseen: meikkaa kevyesti, käytä mahdollisimman vähän eri meikkejä ja suosi etenkin herkän ihon meikkejä.

Älä peitä ihoa paksulla meikillä, sillä sen poistaminen vaatii tehokkaan puhdistustuotteen, mikä puolestaan ei sovi herkälle ja ärtyneelle iholle.

Valitse herkälle iholle suunnattu kevyt meikkivoide tai meikkipuuteri. Jos haluat meikistä mahdollisimman peittävän, niin valitse tuote, jota voi kerrostaa.

Saat punaisuuden piiloon, kun käytät punoitusta vähentävää voidetta.

Kokeile:

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Heidi Rautio.