Peräpukamat ovat yleinen istumatyöläisen vaiva. Pukamien itsehoito on yksinkertaista, ja hoito kannattaa aloittaa ajoissa, jotta vaiva ei pahene ja pitkity. Vaivaa ei kannata jättää hoitamatta, vaikka asia nolostuttaisikin. Mitä nopeammin ongelmaan tarttuu, sitä helpompi on päästä vaivasta eroon kotikonstein. Itsehoitotuotteet ja liikunta auttavat jo olemassa oleviin peräpukamiin.
Mitä peräpukamat ovat ja millaisia ovat ulkoisten ja sisäisten peräpukamien oireet?
Peräpukamat ovat peräaukon sisäpuolella sijaitsevan laskimokudoksen laajentumia: pukamassa limakalvon normaali verisuonirakenne pullistuu ja ulottuu joskus jopa peräaukon ulkopuolelle. Peräpukamat luokitellaankin oireiden mukaan sisäisiin ja ulkoisiin peräpukamiin. Sisäiset peräpukamat sijaitsevat peräaukon sisäpuolella anaalikanavassa, mutta ponnistaessa ne voivat liukua hetkellisesti ulos.
Ulkoiset pukamat sijaitsevat näkyvissä peräaukon ulkosuulla. Laskimoiden tulehdus ja turvotus aiheuttavat arkuuden tunnetta peräaukon seudulle, kivun tunnetta ja kirkasta, veristä vuotoa peräaukosta. Ulkonäöltään ne muistuttavat usein pallomaisia kyhmyjä.
Peräpukamien tarkkaa syntymekanismia ei tunneta, mutta taustalla vaikuttavat todennäköisesti ummetus ja pitkittyneet wc-käynnit. Kovettuneen ulostemassan voimakkaat ponnisteluyritykset kohottavat peräaukon laskimoiden painetta ja vaikuttavat laskimoiden verenvirtaukseen. Toistuvien ponnisteluyritysten seurauksena peräaukon laskimot laajenevat ja ilmenevät pukamina.
Peräpukamille altistavat usein:
- ummetus
- raskaus ja synnytys
- pitkäaikainen paikallaan istuminen
- vähäinen liikunta
- ylipaino
Peräpukamien hoito ja ehkäisy
Oireiden lievitys kannattaa aloittaa mahdollisimman pian. Peräpukamien aiheuttamaa epämukavaa oloa voit lievittää apteekista saatavilla peräpukamatuotteilla.
- Ulkoisiin peräpukamiin, ärtyneeseen peräaukon seutuun ja haavaumiin saat apua pukamavaivaan tarkoitetuista voiteista ja geeleistä.
- Peräaukon sisäpuolen vaivoja helpotat peräpuikoilla eli supoilla.
- Ulostamiseen liittyvää laskimoiden rasitusta ja pukamista aiheutuvaa verenvuotoa voit helpottaa lisäämällä kuitujen saantia ruokavaliossasi tai ottamalla käyttöön kuituvalmisteen.
- Huolellinen hygienia on tärkeä osa pukamien hoitoa: pese peräaukon seutu 1-2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen. Kuivaa, mutta älä hankaa.
Peräpukamavaivaa ja oireiden uusiutumista voidaan ennaltaehkäistä hyvillä ja hyvinvointiasi tukevilla elämäntavoilla. Paras tapa ehkäistä peräpukamien synty on lisätä kuitua ruokavalioon, juoda runsaasti nestettä ja lisätä liikuntaa. Marjat, kasvikset ja viljatuotteet sisältävät runsaasti ravintokuitua. Myös vähärasvaisesta ruokavaliosta voi olla apua pukamavaivoista kärsiville. Aktiivinen elämäntapa ja säännöllinen liikunta auttavat ennaltaehkäisemään peräpukamien muodostumista. Suolen normaalin toiminnan kannalta on hyvä kiinnittää huomiota myös vessatapoihin: wc-käynnit kannattaa pitää lyhyinä ja välttää pitkää istumista ja lueskelua vessassa.
Milloin lääkäriin?
Lieviä oireita voi hoitaa itsehoitolääkkeillä, mutta milloin lääkäriin hakeutuminen sitten olisi aiheellista?
- verenvuoto peräaukosta on runsasta tai on jatkunut pitkään
- veri on ulosteen seassa
- pukamat ovat luiskahtaneet peräaukon ulkopuolelle
- kipu on kovaa
- pukamat ovat lapsella
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Suvi Vähätalo.
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous
-
Lääke Reseptilääke Eläinlääke Eläinreseptilääke Sensitiivinen tuote Tarjous