Pinsetit eli atulat – siinä vasta monikäyttöinen väline! Ihon alle menneen tikun tai punkin poisto pinseteillä on helppoa. Myös kauneudenhoitovälineenä ne ovat lyömättömät. Lue, miten käytät pinsettejä eri tilanteissa ja miksi pinsetit kannattaa hankkia kotiin.
Pinsetit – yhdet kotona, toiset mukana
Vahingot sattuvat yhtäkkiä ja yllättäen – tikku menee varpaaseen tai punkki puree kesken mökkireissun. Moni harmi on helposti hoidettavissa, kun tarvittavat apuvälineet löytyvät jo valmiiksi niin kotoa kuin mökiltä.
Pinsetit mahtuvat kokonsa puolesta näppärästi myös käsilaukkuun tai ulkoilutakin taskuun. Voit siis helposti kantaa niitä mukanasi. Se on järkevää, sillä esimerkiksi luonnossa liikkuessa voi sattua yhtä sun toista. Retken ei tarvitse mennä pilalle, jos sormenpäähän työntyy ohut säle nuotiopuusta tai kaatuessa ihorikkoon iskeytyy pikkukiviä.
Jos edessä on lomamatka, ei pinsettejä kannata unohtaa. Lomalla kaikenlaiset haaverit ovat tavallistakin ikävämpiä, eikä lähimmän apteekin sijainnista ole välttämättä tietoa. Jos mietit, saatko ottaa pinsetit lentokoneeseen, tarkista asia lentoyhtiöltäsi. Sääntö nimittäin vaihtelee lentoyhtiöittäin.
Pinsettien käyttö ei ulotu vain ikäviin vahinkotilanteisiin. Leveät, viistokärkiset pinsetit ovat kätevä apu myös päivittäisessä kauneudenhoidossa. Niillä irtoripset asettuvat paikoilleen ja kulmien nyppiminen onnistuu parhaiten.
Lisäksi atulat ovat monen harrastajan luottoväline. Esimerkiksi pienoismallien rakentelu ja postimerkkeily vaativat usein pinsettiotteen tarkkuutta.
Punkin poisto pinseteillä – Z-pinsetti hoitaa homman helposti
Onko punkki päässyt kaivautumaan ihoon? Ei syytä paniikkiin. Punkin poisto sujuu helposti tarkoitukseen suunnitelluilla punkkipinseteillä, Z-pinseteillä, tai punkkilassolla.
Punkin poisto pinseteillä sujuu näin:
- Tartu puhtailla, ohutkärkisillä pinseteillä punkkia niin läheltä ihoa kuin mahdollista.
- Vedä punkki hitaasti suoraan ylöspäin pois ihosta. Älä kierrä tai väännä punkkia.
- Vältä punkin puristamista pinseteillä, jotta punkki pysyy ehjänä.
- Jos osa punkista jää ihoon, ei huolta: se tulee itsestään ajan kanssa ulos.
- Desinfioi iho ja pinsetit toimenpiteen jälkeen.
- Seuraa punkin puremaa muutaman viikon ajan. Jos ihoon kehittyy rengasmaista punoitusta, saattaa kyse olla borreliainfektiosta.
- Jos epäilet borreliainfektiota, käänny lääkärin puoleen. Infektio hoidetaan antibiooteilla.
Entä miten sujuu punkin poisto koirasta pinseteillä? Poista punkki koiran ihosta samalla tavalla kuin ihmisenkin ihosta. Muista, että punkin huomaaminen koiran tiheästä turkista voi olla vaikeaa. Luonnossa liikuskelun jälkeen onkin syytä tarkistaa sekä koira että omistaja mahdollisilta punkin puremilta.
Tikun poisto pinseteillä – näin teet sen helposti
Tikku jalkapohjassa on viheliäinen vaiva. Parasta on poistaa tikku heti häiritsemästä, jotta iho ei tulehdu.
Tikun poisto pinseteillä sujuu näin:
- Puhdista alue, johon tikku on mennyt, vedellä ja saippualla. Pese kädet ja desinfioi pinsetit.
- Tarkista, mistä suunnasta tikku on ihoon sujahtanut ja miten iso se on. Voit käyttää apuna vaikkapa suurennuslasia.
- Vedä tikku ulos sen sisääntulosuunnassa. Näin saat todennäköisimmin koko tikun poistettua, eikä se katkea kesken kaiken.
- Ihoa ei kannata tarpeettomasti rikkoa infektioriskin välttämiseksi.
- Jos osa tikusta jää ihon alle, se tulee sieltä ajan myötä itsestään ulos.
- Tarvittaessa desinfioi alue tikun poiston jälkeen. Puhdista myös pinsetit.
Pinsetit käyvät moneen, mutta kaikkea ei kannata kokeilla kotona
- Lasinsirun poisto pinseteillä kotioloissa ei aina ole hyvä idea. Yksittäiset pienet sirpaleen voit saada pinseteillä poistettua, mutta jos lasi on lähellä silmää tai hyvin syvällä tai kyse on isosta ja hankalan muotoisesta palasta tai useampi sirpale on eksynyt ihoon, on parasta suunnata terveydenhuollon ammattilaisen pakeille.
- Jos päätät poistaa lasinsirun itse, yritä saada se pinseteillä ulos sisääntuloreitin suuntaisesti. Muista huolehtia myös hygieniasta: pese kädet ja ihoalue sekä desinfioi ihoalue ja pinsetit ennen ja jälkeen toimenpiteen.
- Leikkaushaavan ompeleiden poisto omatoimisesti pinseteillä ei kannata, vaikka se vaikuttaisikin helpolta tavalta päästä tikeistä eroon. On nimittäin tärkeää, että ennen tikkien poistoa sairaanhoitaja tarkistaa, että leikkaushaava on umpeutunut asianmukaisesti, eikä haavassa ole tulehdusta.
- Ontelosyylät eli molluskat ovat ikävä kosmeettinen haitta. Molluskat paranevat itsekseen ajan myötä. Laajat ontelosyyläalueet on syytä hoitaa lääkärissä.
Pinsetit – 4 x farmaseutin valinta
- Kulmien nyppiminen on helppoa, kun käytössä ovat Needsin kaarevat, vinopäiset pinsetit.
- Z-pinsetti auttaa saamaan hyvän otteen punkista. Teräväkärkiset pinsetit sopivat myös tikkujen irrottamiseen ihosta.
- Näillä näet varmasti! Nelinkertaisesti suurentavalla suurennuslasilla ja LED-valolla varustetut punkkipinsetit ovat oiva apu punkin poistossa.
- Punkinpoistaja Best Friend Tick -kynälasson siima kiristyy punkin imukärsän ympärille ja poistaa punkin kokonaisena ihosta.
Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Johnny Lind.