Taas se kuorsaa! – Näin hoidat ja ehkäiset kuorsausta

kuorsaava puoliso häiritsee naisen nukkumista

Kuorsaus piinaa vieressä nukkuvaa petikaveria, mutta pahimmillaan se saattaa kertoa myös terveysongelmista. Näillä neuvoilla ja näppärillä tuotteilla saat kuorsauksen loppumaan ja yöt hiljenemään.

Mistä kuorsaaminen johtuu?

Kuorsaus on ikävä vaiva etenkin kanssaeläjille, mutta kannattaa muistaa, että jokainen kuorsaa joskus. Satunnainen kuorsaaminen voi johtua esimerkiksi tukkoisesta nenästä, raskaasta illallisesta tai alkoholista.

Toiset kuorsaavat joka yö. Syy voi olla esimerkiksi ylipaino, rakenteellisesti ahdas nielu, taaksepäin vetäytyvä alaleuka, joka ahtauttaa ylähengitysteitä, tai kroonisesti tukkoinen nenä, joka pakottaa hengittämään öisin suun kautta.

Nukahtaessa kurkun seudun lihakset rentoutuvat ja kitalaen pehmeä takaosa ja kielen kudokset painuvat taaksepäin. Kurkusta tulee kapea ja veltto. Hengitysilma ei mahdu kulkemaan vapaasti, mikä värisyttää pehmeän suulaen, kielen ja nielun takaosan välistä tilaa. Syntyy kuorsausääni.

Useimmiten kuorsaamisesta ei ole haittaa kuorsaajalle, vaan yleensä siitä kärsii eniten petikaveri. Kuorsauksen voimakkuus voi lähennellä melurajaa, 80:aa desibeliä. Kova ääni selittyy fysiikalla: ahtaissa ylähengitysteissä syntyy sisäänhengityksen aikana alipaine ja hengitysilman virtausnopeus lisääntyy, mikä saa aikaan korahtavan kuorsausäänen.

Kuorsaaminen lisääntyy iän myötä, kun kudokset veltostuvat. Lapsista vain muutama prosentti kuorsaa, mutta esimerkiksi yli 60-vuotiasta miehistä kuorsaa noin puolet. Kuorsaaminen on selvästi yleisempää miehillä kuin naisilla.

Hyödynnä artikkelin lukijan etu ja hanki kuorsaustuotteet, melatoniinit sekä muut tuotteet hyvään uneen edullisesti:

KAIKKI* tuotteet unen tueksi: ota 2 tuotetta, saat edullisemman -30 % etukoodilla UNI524

*Ei koske lääkkeitä. Koskee normaalihintaisia tuotteita. Ei voi yhdistää muihin muihin tarjouksiin. Voimassa verkossa 08.12.2024 asti.

Kuorsauksen hoito ja ehkäisy

Kuorsausta voidaan yrittää hillitä esimerkiksi hoitamalla tukkoista nenää, nukkumalla kyljellään, pudottamalla liikakiloja ja lopettamalla tupakoinnin. Hoidoksi voi kokeilla myös nielua kosteuttavia suihkeita ja imeskelytabletteja.

4 x hyvä tuote

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Nina Myller.

Nenän kosteutukseen