Verenpaine kannattaa pitää kurissa

mies mittaa verenpaineen oikeaoppisesti olkavarresta

Verenpaineella on tärkeä tehtävä. Sen ansiosta veri pystyy kuljettamaan elimistösi kudoksille ja elimille välttämättömiä ravintoaineita ja happea. Jos verenpainetaso kohoaa pysyvästi normaalitasoa korkeammalle, on siitä haittaa terveydelle. Elämäntavoilla voit vaikuttaa siihen, millaisissa lukemissa verenpaineesi pysyy. Lue lisää, mitä sinun tulisi tietää kohonneesta verenpaineesta ja kuinka mittaat verenpaineesi oikein.

Artikkeli lyhyesti:

  • Kohonnut verenpaine on yleinen vaiva aikuisväestössä. Se voi johtua perintötekijöistä, mutta yleisin syy on elämäntavoissa. 
  • Kohonnut verenpaine voi vahingoittaa sydäntä, verisuonia ja aivoja ja pitkällä aikavälillä se lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
  • Verenpaineen mittaus on tärekeeä, sillä kohonnut verenpaine ei usein tunnu ulospäin. Mittauksessa on tärkeää säännöllisyys ja oikea mittaustapa.
  • Elämäntapamuutokset, kuten liikunnan lisääminen, tupakoinnin lopettaminen ja alkoholin ja suolan käytön vähentäminen edistävät verenpaineen hallintaa. 

Mistä kohonnut verenpaine johtuu?

Verenpaineen kohoaminen iän myötä on yleistä, ja kohonnut verenpaine onkin aikuisikäisessä suomalaisväestössä yleinen vaiva. Verenpaineen nousuun vaikuttavat sekä perintötekijät että elämäntavat. Verenpaineen kohoamisen taustalla voivat olla esimerkiksi natriumin liiallinen saanti suolasta, runsas alkoholin käyttö, tupakointi, stressi sekä vähäinen fyysinen aktiivisuus ja ylipaino. Naisilla estrogeenihormonia sisältävät yhdistelmäehkäisypillerit voivat myös nostaa verenpainetta. Tiesitkö, että myös runsas lakritsin ja salmiakin nauttiminen jatkuvasti voi kohottaa verenpainetta? Tämä johtuu niiden sisältämästä ainesosasta, glykyrritsiinihaposta. Karkkihirmun on hyvä pitää tämä mielessä, jos verenpaine on koholla. Muutoinkin jatkuvasta sokerikoukusta ja makeanhimosta kannattaa hankkiutua eroon. 

Mitä haittaa kohonneesta verenpaineesta on?

Jatkuvasti koholla olevasta verenpaine on terveyshaitta, sillä kohonnut verenpaine rasittaa sydäntä, verisuonia, ja pitkään jatkuessaan myös aivoja. Kohonnut verenpaine nostaa pitkällä aikavälillä riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Kohonneen verenpaineen Käypä hoidon -sivuilta voi lukea lisää kohonneesta verenpaineesta ja sen hoidosta ja seurannasta.

Kohonnutta verenpainetta et välttämättä itse tunne, eikä sitä ole helppo huomata päällepäin. Ainoa tapa saada luotettavasti selville, onko verenpaine kohonnut, on verenpainetason seuraaminen säännöllisillä verenpainemittauksilla.

Verenpainetaso on

  • normaali, kun se on alle 130/85 mmHg
  • tyydyttävä välillä 130–139/85–89 mmHg
  • koholla, kun paine on 140/90 mmHg tai enemmän.

Näin mittaat verenpaineesi

Iän karttuessa ja terveyden kannalta on hyvä tarkkailla verenpaineen tasoa erityisesti, jos suvussasi esiintyy verenpainetautia, tupakoit, tai sinulla on ylipainoa. Verenpaineen mittaus on luotettava tapa selvittää verenpainetasot: tarvitset verenpainemittarin ja esimerkiksi vihkon, johon kirjaat ylös verenpainelukemasi. Pidä kirjaa verenpaineesta joka päivä. Muista kuitenkin, että verenpainelukemat vaihtelevat päivän mittaan. Sen vuoksi mittaus kannattaa tehdä joka päivä aina samaan aikaan. Sydänliiton sivuilla on hyviä ohjeita ja neuvoja verenpaineen omaseurantaan ja kotimittauksien tueksi.

Jotta mittaustulokset olisivat luotettavia, mittaa verenpaineesi joka kerta samalla tavalla seuraavien ohjeiden mukaisesti:

  • Vältä voimakasta rasitusta ja liikuntasuoritusta puoli tuntia ennen mittausta.
  • Älä tupakoi tai nauti kofeiinipitoisia juomia juuri ennen mittausta, sillä ne voivat vääristää tuloksia.
  • Istuudu pöydän ääreen mittaamista varten. Käsi, josta mittauksen otat, voi levätä pöydän päällä.
  • Kiedo mansetti (laitteen se osa, johon ilma pumppautuu mittauksen yhteydessä) olkavarren ympärille niin, että se on napakasti paikoillaan, muttei kiristä.
  • Rauhoitu hetkeksi paikallesi ennen mittauksen aloittamista. Älä puhu tai touhua mitään muuta samaan aikaan.
  • Suorita mittaus samalla verenpainemittarilla. Tee mittaus kaksi kertaa peräkkäin ja kirjaa molemmat tulokset ylös. Kirjaa myös sydämesi syke ylös. Sykelukema kertoo sen, kuinka tiheästi sydämesi lyö minuutissa.

Verenpaine koholla – mikä neuvoksi?

Kohonnutta verenpainetta voit hoitaa itse elämäntapamuutoksilla ja ruokavaliolla. Nyrkkisääntönä on vähentää suolaa, alkoholia ja tupakkaa ja lisätä liikuntaa.

Säännöllinen liikunta pitää sydämen ja verisuonet kunnossa. Aloita liikunta maltillisesti sen määrää ja kuormittavuutta vähitellen lisäten. Näin vältyt rasitusvammoilta ja sydämen yhtäkkiseltä rasitukselta.

Suolan määrää voit vähentää jättämällä ruokavaliosta pois sipsit, ja ylimääräiset herkut, joihin on lisätty suolaa. Kiinnitä huomiota ostaessasi valmisruokia, leipää, juustoja ja leikkeleitä valmisteen sisältämän suolan määrään.  Valmisteiden pakkausmerkinnöissä suolan määrä saatetaan ilmoittaa tuotteen kokonaisnatriumin määränä. Suolan määrän saat tietää kertomalla natriumin määrän 2,5:llä. Voimakassuolaisuus vaihtelee tuoteryhmäkohtaisesti. Sydänystävällinen ruokavalio ei ole monimutkaista eikä mautonta. Ruokakaupassa voit myös valita Sydänmerkillä varustettuja tuotteita: ne ovat omassa tuoteryhmässään ravintoarvoiltaan parempi valinta. Sydänmerkin voivat saada tuotteet, joissa rasvan laatuun sekä suolan, sokerin ja kuidun määrään on kiinnitetty huomiota. 

Kun valmistat ruoan alusta loppuun asti itse ja lisäät suolan vasta ruokapöydässä sirottimesta, voit oleellisesti vaikuttaa nauttimasi suolan määrään. Myös silloin, kun lisäät ruokaan suolan sijasta erilaisia yrttejä, saat ruokaan uusia makuja ilman haitallisia terveysvaikutuksia. Suosi lisäksi runsaasti hedelmiä ja kasviksia ruokavaliossasi. Niillä on suotuisia vaikutuksia verenpainetason ylläpitämiseen, ja tutkimuksissa on saatu tuloksia siitä, että hedelmien ja kasvisten runsas käyttö voi alentaa jo koholla olevaa verenpainetta.

Näillä elämäntapamuutoksilla edistät sydänterveyttäsi ja pidät verenpaineesi kurissa:

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Tatu Hämäläinen.