Siitepölyallergian oireet ja hoito

kun koivun siitepölyä on ilmassa, kannattaa aloittaa allergian hoito kotikonstein

Millaisia ovat siitepölyallergian oireet ja miten niitä hoidetaan? Siitepöly kiusaa erilaisilla silmä- ja nenäoireilla siitepölykautena, kun pensaat, lehtipuut ja heinät kukkivat. Siitepölykausi on Suomessa pitkä alkaen kevättalvella ja jatkuen pitkälle syksyyn. Herkimmät voivat saada allergisia oireita jo helmikuussa, kun tuulet tuovat mukanaan siitepölyä etelästä.

Siitepölyallergian yleisimmät oireet

Allergialla tarkoitetaan allergian aiheuttajien eli allergeenien aiheuttamia oireita. Siitepölyallergiassa kasvien siitepöly aiheuttaa tavallisesti hengitysteiden ja silmien oireita.

Mitä oireita allergia voi aiheuttaa?

  • nenän tukkoisuus
  • nenän vuotaminen (vuoto kirkasta ja vetistä)
  • aivastelu
  • silmien kutina, punoitus, vuotaminen
  • väsymys
  • iho-oireet
  • hakeudu lääkäriin, mikäli allerginen yskä, yskänärsytys tai astman kaltaiset oireet, kuten hengenahdistus vaivaavat siitepölyaikaan tai astmaatikkona kärsit astman pahenemisesta

Allergeenit aiheuttavat elimistön immuunipuolustusjärjestelmän aktivoitumisen, jonka seurauksena elimistö tuottaa vasta-aineita tai puolustavia valkosoluja allergian aiheuttajia kohtaan.

Vasta-aineet ja allergeenit reagoivat iholla ja limakalvoilla niin kutsuttujen syöttösolujen pinnoilla. Syöttösolut vapauttavat histamiinia ja muita aineita, jotka kutsuvat paikalle elimistön tulehdussoluja. Tämä reaktioketju aiheuttaa allergiset oireet.

Taipumus siitepölyallergiaan on osittain perinnöllistä.

Näin hoidat siitepölyallergian oireita kotikonstein

Jos allergiaoireet hankaloittavat jokapäiväistä arkeasi, ei oireista tarvitse kärsiä vaan oireiluun kannattaa hakea neuvoja ja apua apteekista. Apteekissa autetaan lääkkeen valinnassa ja tarkastetaan sen sopivuus. Tärkeää on aina lisäksi tutustua huolellisesti pakkausselosteeseen. Siitepölyallergian hoidossa tärkeintä on oireiden mukainen hoito. Allergiaoireiden hoito kannattaakin aloittaa paikallisesti sieltä, missä oireet ovat.

Siitepölyallergian oireet silmissä

Antihistamiinisilmätipat ovat ensisijainen lääkitys akuuteissa allergisissa silmäoireissa. Kromoglikaattitippojen käyttö tulee aloittaa ennen allergiaoireiden ilmaantumista, ja niitä on hyvä käyttää säännöllisesti koko allergiakauden ajan. Vaikka paikallisesti käytettävät silmävalmisteet ovat siitepölyallergian hoidossa usein hyvin siedettyjä, kannattaa aina lukea lääkkeen pakkausseloste etukäteen ja tarvittaessa kysyä lääkkeen sopivuudesta apteekista neuvoa.

Siitepölyallergian oireet nenässä: Allerginen nuha

Nenään annosteltavat kortikosteroidit eli kortisoninenäsumutteet ovat ensisijainen lääkitys allergisen nuhan itsehoidossa, sillä ne lievittävät juuri allergisen nuhan oireita. Kortisoninenäsumutetta tulisi käyttää säännöllisesti koko allergiakauden ajan tai pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Annosta voi säädellä valmistekohtaisesti siitepölyallergian oireiden voimakkuuden mukaan. Koska paras hoitovaste saavutetaan kortisoninenäsumutteella muutamien päivien kuluttua käytön aloittamisesta, tulisi nenäsuihkeen käyttö aloittaa hieman ennakkoon, kun allergiakausi on vasta tulossa ja ilma ei ole vielä sakeana siitepölystä. Noudata aina pakkauksen ohjeita.

Saatavilla on myös kortikosteroidia ja antihistamiinia sisältäviä nenäsuihkeita. Jos allergiset oireet iskevät yllättäen, antihistamiininenäsuihkeet auttavat lievittämään akuutteja allergisen nuhan oireita.

Jos paikallishoito ei auta tai oireet toistuvat säännöllisesti

Pitkään jatkuvia vuosittain säännöllisesti esiintyviä oireita voit hoitaa tietyillä suun kautta otettavilla antihistamiinitableteilla. Suun kautta otettavat antihistamiinitabletit voivat olla myös tarpeen silloin, kun paikallishoitovalmisteet eivät yksinään riitä. Nykyisin antihistamiinit aiheuttavat yleensä vähemmän väsymystä. Sopivan valmisteen löytämiseksi kannattaa kysyä neuvoa apteekista. Noudata myös pakkauksen käyttöohjetta.

Lääkkeettömät vaihtoehdot – milloin niitä kannattaa käyttää?

Lääkkeettömät nenäsumutteet ja nenäkannu auttavat myös allergian hoidossa esimerkiksi silloin, kun et voi käyttää allergialääkkeitä. Näin voi olla esimerkiksi raskauden ja imetyksen aikana. Lääkkeettömät nenäsumutteet sisältävät ainesosia, jotka muodostavat suojaavan kalvon nenän limakalvoille ja näin estävät siitepölyn aiheuttamat allergiaoireet.

Myös samanaikainen muu lääkitys voi olla este suun kautta otettavien allergialääkkeiden käytölle, sillä keskenään yhteen sopimattomien lääkkeiden yhtäaikainen käyttö voi aiheuttaa ei-toivottuja yhteisvaikutuksia.  Kysy neuvoa yhteensopivuudesta apteekista.

Nenähuuhtelukannu on tehokas lisäapu siitepölyallergian oireisiin

Nenähuuhtelukannun avulla saat huuhdottua nenäonteloon kertyneet eritteet ja epäpuhtaudet pois.

Käytä nenäkannua näin:

Nenänhuuhtelukannun käyttö siitepölyaikana kannattaa | Yliopiston Apteekki
  1. Täytä nenäkannu kädenlämpöisellä suolavedellä (3 g suolaa ja 3 dl vettä). Paina kannun nokkaosa kiinni toiseen sieraimeen. Käännä päätä sivulle. Hengitä tasaisesti suun kautta.
  2. Paina leuka rintaan. Kumarru hieman eteenpäin ja anna veden valua itsestään ylemmästä sieraimesta sisään ja alemmasta ulos. Kun puolet kannusta on valunut, toista sama toisen sieraimen kautta.
  3. Lopuksi niistä nenään jäänyt vesi kevyesti ulos. Huuhtele kannu, täytä se vedellä ja steriloi se laittamalla 2 minuutiksi mikroaaltouuniin. Voit myös puhdistaa kannun kiehuvalla vedellä, pesuaineella tai antibakteerisella liuoksella.
Koivuallergia aiheuttaa naiselle aivastelua, nenän kutinaa ja nenän tukkoisuutta ja vuotavaa nenää

Mistä tiedän, mille siitepölylle olen allerginen?

Varmin tapa selvittää allergiaoireiden aiheuttaja on tehdä allergiatesti, jossa allergian aiheuttaja selvitetään ihon pinnalta tai verikokeen avulla. Jos siitepölyallergian oireet ovat selkeitä, ei testausta välttämättä tarvita.

Siitepölykausi alkaa kevättalvella maalis-huhtikuussa ja voi jatkua pitkälle syksyyn, ja koko tämän ajan allergikot voivat kärsiä siitepölyallergiasta. Sää vaikuttaa siitepölykauden alkamiseen, joten siitepölytiedotteiden seuraaminen auttaa omien allergiaoireiden mahdollisessa ajoittamisessa. Tarkista päivittäinen siitepölytilanne Turun yliopiston laatiman Norkko-siitepölyennustuksen avulla.

maalis – huhtikuu: leppä ja pähkinäpensas

toukokuu – kesäkuu: koivu ja muut lehtipuut

keskikesä: heinät

heinäkuu – myöhäinen syksy: pujo

Eri siitepölyjen aiheuttamat allergiaoireet:

Pähkinäpensas, leppä ja allergia

Suomessa leppä ja pähkinäpensaan kukinta aloittavat siitepölyallergiakauden maalis - huhtikuussa. Pähkinäpensaan ja lepän siitepölyä saapuu Suomeen kaukokulkeumana Keski-Euroopasta jo helmikuun loppupuolella tai maaliskuun alussa. Herkimmät allergikot saattavat saada allergiaoireita kaukokulkeutuvasta pähkinäpensaan ja lepän siitepölystä.

Lepän siitepölylle allerginen oireilee hyvin usein myös pähkinäpensaan ja koivun siitepölystä. Allergian oireet ovat koivuallergian oireiden kanssa yleensä hyvin yhteneviä.

Leppä ristiallergia: Lehtipuiden kuten koivun ja lepän siitepöly reagoi tyypillisimmin hedelmien, juuresten sekä mausteiden kanssa.

Koivun siitepöly ja allergia

Koivun siitepölykausi alkaa touko – kesäkuussa. Koivun siitepöly leviää ja kulkeutuu erittäin tehokkaasti kaikkialle ja sen vuoksi siitepölyn välttely on vaikeaa. Sisätiloihin kulkeutuvan koivun siitepölyn määrää voi minimoida esimerkiksi hyvällä ilmanvaihdolla sekä hiukkassuodattimilla.

Koivuallergian oireet: Koivun siitepöly aiheuttaa allergikoille kaikkia siitepölyallergian klassisimpia oireita, kuten nenäoireita, allergisia silmäoireita sekä erilaisia hengitystieoireita. Lisäksi moni koivuallergiasta kärsivä tuntee väsymystä sekä voimattomuutta. Koivun siitepöly on yleisin siitepölyallergian aiheuttaja ja jopa 20 % suomalaisista saa koivuallergian oireita koivun kukinnan aikaan. 

Pyri aloittamaan koivuallergian hoito jo ennen kuin allergiaoireet ovat päässeet yllättämään ja ilma on sakeana koivun siitepölystä.

Koivu ristiallergia: koivun siitepölylle allergiset voivat saada siitepölykaudella oireita esimerkiksi raa´asta omenasta, kirsikasta, persikasta sekä tomaatista, porkkanasta ja paprikasta. Voit kokeilla hedelmien ja juuresten keittämistä tai pakastamista, jolloin niiden allergeenisuus saattaa vähentyä.

Heinäallergia

Jopa 40 allergisoivaa siitepölyä tuottavaa heinälajia kukkii keskikesällä heinäkuussa. Jo yhdelle heinälajille herkistyminen saattaa aiheuttaa heinäallergian oireita kaikista heinälajeista.

Heinäallergian eli heinänuhan oireet: Tyypillisimpiä oireita ovat allerginen nuha, aivastelu sekä nenän kutina ja tukkoisuus. Heinänuhan lisäksi heinäallergian oireena saattaa esiintyä myös esimerkiksi yskää ja hengityksen vinkumista.

Heinäallergia ristiallergiat ovat harvinaisia, mutta heinien siitepölylle allergiset saattavat saada oireita esimerkiksi viljoista, herneestä, melonista sekä soijasta ja maapähkinöistä.

Pujo ja allergiaoireet

Pujon kukinta alkaa perinteisesti heinäkuun loppupuolella, mutta kukinta voi jatkua pitkälle syksyyn.

Pujoallergian oireet: nuha, aivastelu, nenän kutina, silmien ärsytys ja nenän tukkoisuus. Pujo allergiaoireina saattaa esiintyä myös iho-oireita, kuten ihottumaa ja ihon kutinaa.

Pujon ristiallergiat ovat melko harvinaisia, mutta pujon siitepölylle allergiset saattavat saada oireita muun muassa persiljasta, selleristä ja palsternakasta.

Vinkki pujoallergiaan: Pujon siitepölyä esiintyy vain pujokasvien läheisyydessä, joten vältä liikkumista pujokasvien läheisyydessä. Hävitä pihapiirissä olevat pujot repimällä ne ennen niiden kukintaa. Pujon siitepöly leviää huonosti, joten pujojen repiminen pienentää siitepölymäärää ja lievittää allergiaoireita pujoallergiassa!

Muita vinkkejä siitepölyallergian hallintaan:

  • Kiinnitä siitepölykaudella huomiota ilmanvaihtoon ja hanki kotiin ilmanpuhdistin ja kodin tuuletusikkunoihin ja tuloilmaventtiileihin hiukkassuodattimet, jotka estävät siitepölyn kulkeutumista kodin sisäilmaan
  • Myös huolellinen siivous siitepölyaikaan auttaa pitämään siitepölyn loitolla kotona.
  • Pese hiukset ennen nukkumaanmenoa, jotta petivaatteisiin ei kulkeudu siitepölyä
  • Pese kasvot aina ulkoilun jälkeen, jotta saat huuhdeltua siitepölyn kasvoiltasi
  • Kitke pujo pihapiiristä ennen kuin se aloittaa kukinnan

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin proviisori Tatu Hämäläinen.