Flunssan oireet, hoito, kesto ja itämisaika

käsien pesu on tärkeää flunssan ehkäisyssä

Flunssa on yleinen tauti, jolta on vaikea täysin välttyä. Millaiset ovat flunssan oireet ja mikä on tehokkain flunssan hoito? Kauanko flunssa kestää, ja mikä on sen itämisaika? Farmaseutti neuvoo, miten flunssaa kannattaa hoitaa kotikonstein ja miten sen tarttumista voi ehkäistä.

Flunssan oireet:

Flunssan ensi- ja alkuvaiheen oireita:

Flunssan hoito

Flunssan oireiden hoitoon sopivat:

Flunssa pois 24 tunnissa – onko se mahdollista?

Flunssan hoitoon ei ole ihmeparannusta, mutta paranemista voi yrittää nopeuttaa seuraavin keinoin:

  • Vältä fyysistä rasitusta ja kuntoilua.
  • Lepää riittävästi: näin vältyt myös ikäviltä jälkitaudeilta.
  • Juo runsaasti nestettä. Jos pelkkä vesi tökkii, voit lisätä joukkoon hunajaa, inkivääriä tai sitruunaa.
  • Hoida kuume ja kipu tarvittaessa sopivalla kipulääkkeellä.
  • Lievitä kurkkukipua ja nuhaa oireenmukaisilla lääkkeillä.
  • Pese käsiä tiheään tahtiin, sillä flunssa tarttuu helposti kosketuksesta.

Flunssa ja sinkki: auttaako sinkki flunssaan?

Nielussa vaikuttava CE-merkitty sinkkiasetaatti voi lyhentää flunssaoireiden kestoa, kun käyttö aloitetaan mahdollisimman pian, viimeistään vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta. Sinkin toiminta perustuu siihen, että se estää flunssaa aiheuttavan rinoviruksen lisääntymistä ja lyhentää siten flunssan kestoa. Sinkki toimii myös tukemalla immuunijärjestelmän toimintaa, mikä auttaa kehoa taistelemaan infektioita vastaan.

Vastustuskyvyn normaaliin tukemiseen sinkin ja C-vitamiinin yhdistelmävalmisteet ovat oiva apu silloin, kun sitrushedelmät ja marjat eivät maistu flunssapotilaalle.

Lapsen vastustuskykyä tukevat pääasiassa samat arkiset asiat kuin aikuisellakin.

Miten helpottaa kurkkukipua flunssassa?

Flunssasta johtuvaa kurkkukipua ja kolotusta lievittävät kuume- ja kipulääkkeet. Kurkkukivun lievitykseen saat apua myös nielua paikallisesti puuduttavista ja antiseptisista kurkkutableteista.

Kysy neuvoa kuume- ja kipulääkkeen valintaan farmaseuteiltamme, etenkin jos olet raskaana, sinulla on alttiutta ruoansulatuskanavan verenvuotoon tai jos sinulla on jokin pitkäaikaissairaus. Noudata aina myös pakkausselosteen ohjetta.

Nuhan hoito: Näin helpotat tukkoista oloa

Vuotavan ja tukkoisen nenän oireita voi lievittää flunssapotilaan ikä huomioiden sopivalla nenäsumutteella tai -tipoilla. Muistathan, että nenäsumute on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön, ja jokaisella perheenjäsenellä tulee olla käytössä oma pullo tartuntariskin pienentämiseksi.

Tukkoisuutta vähentäviä lääkkeitä, suihkeita tai tippoja, on syytä käyttää mahdollisimman lyhyen ajan, korkeintaan 10 päivän ajan. Tutustu pakkausselosteeseen.

Pieniä vauvoja vaivaavaa nenäeritteen muodostumista voidaan helpottaa keittosuolatipoilla. Aikuisille lääkkeetön vaihtoehto tukkoisen nenän avaamiseksi on nenänhuuhtelukannu, jonka käyttö vaatii opettelua, mutta on helppoa ja miellyttävää oikealla tekniikalla.

Flunssan kesto, flunssan itämisaika ja flunssan vaiheet

Kauanko flunssa kestää?

Flunssan oireet kestävät tavallisesti noin reilun viikon ajan

Flunssan itämisaika

Flunssan itämisaika on yleensä 1–4 päivää tartunnasta. Tänä aikana virus moninkertaistuu elimistössä ennen oireiden alkamista. Itämisajan päätyttyä ilmenevät ensimmäiset oireet, kuten kurkkukipu ja nenän tukkoisuus.

Flunssan vaiheet

Aluksi ilmenee tyypillisesti kurkkukipua ja nenän tukkoisuutta, minkä jälkeen voi seurata vetistä nuhaa. Taudin edetessä nenäerite muuttuu vähitellen paksummaksi ja limaisemmaksi. Flunssan loppuvaiheessa yskä on usein hallitseva oire, ja se saattaa muuttua limaiseksi. Tämä yskä voi jatkua vielä pitkään sen jälkeen, kun muut flunssaoireet ovat jo helpottaneet.

Mikä aiheuttaa flunssan?

Sekä flunssa eli tavallinen nuhakuume ja voimakkaampia oireita aiheuttava influenssa ovat virusperäisiä hengitystietulehduksia. Ne tarttuvat ihmisestä toiseen pisaratartuntana hengitysilmasta, käsien välityksellä kosketuksesta, tai viruksia sisältäviltä pinnoilta, kuten ovenkahvoista tai vaikkapa tietokoneen näppäimistöstä. Flunssan itämisaika vaihtelee viruksesta riippuen, yleensä se on 24–72 tuntia. 

Flunssa ja yskä

Yskänlääkkeiden käyttöä ei nykyisin enää suositella rutiininomaisesti, sillä niillä ei ole merkittävää tehoa akuutin flunssan aiheuttaman yskän lievitykseen.  Yli 1-vuotiaiden lasten yskän oireiden lievittämiseen voi käyttää hunajaa. Liman irtoamista hengitysteistä edistät tehokkaasti höyryhengityksen avulla.

Kysy yskän hoitoon vinkkejä farmaseuteiltamme, etenkin jo sinulla on käytössä jokin jatkuva lääkitys.

Miten välttyä flunssalta?

Helpoin tapa pienentää flunssan tartuntariskiä, on huolehtia hyvästä käsihygieniastaPese kädet huolellisesti aina ennen ruokailua ja ruoanlaittoa, sekä kun tulet kotiin ulkoa, ostoksilta tai töistä. Kädet tulee myös aina pestä wc-käynnin jälkeen. Vältä kasvojen koskettelua likaisilla käsillä.  Käsihuuhde tai antiseptinen käsigeeli on oiva apu silloin, kun käsienpesu vedellä ei syystä tai toisesta ole mahdollista.

Asiantuntijana Yliopiston Apteekin farmaseutti Leeni Tolvanen.