Eläinlääkäri kertoo, miten Yliopiston Apteekki valmistaa lääkkeitä myös eläinsairaalan potilaille: ”Meille tulevat kaikki kiireelliset tapaukset”

Pieneläinsairaalan eläinlääkäri huolehtii lemmikkien terveydestä

Suomen ainoassa yliopistollisessa eläinsairaalassa tehdään niin lemmikkien rutiinitarkastuksia kuin vaativia leikkauksia. Tyypillisin potilas on kissa tai koira, mutta hoito­pöydälle saattaa nousta myös papukaija, fretti tai jopa kameleontti. Jos eläimille sopivia lääkkeitä ei saa valmiina, löytyy apu Yliopiston Apteekista.

Eläinlääkäri Sonja Lahti ei kohtaa hiljaista päivää. Hän työskentelee yliopistollisen eläinsairaalan päivystystehoyksikössä, jossa asiakkaat ovat ehkä keskimääräistä äänekkäämpiä – ne kun ovat pääasiassa kiireellistä hoitoa tarvitsevia koiria ja kissoja. 

Helsingin Viikissä toimiva eläinsairaala on monelle televisiosta tuttu. Samalla tontilla toimivien Hevossairaalan ja Pieneläinsairaalan arkea seurattiin aikoinaan Ylen tv-sarjassa. 

Pieneläinsairaalan yleispoliklinikalla hoidetaan suunniteltuja toimenpiteitä aina lemmikkien terveys- ja tiineystarkastuksista rokotuksiin ja tunnistusmerkintöihin. Kirurgian ja sisätautien osastoilla toimivat esimerkiksi neurologian, onkologian ja kardiologian erikoisklinikat, joille potilaita ohjataan lähetteellä pääkaupunkiseudun ulkopuoleltakin. 

Sisätautien osastolla tehdään esimerkiksi virtsakivien hoitoa laserilla – ensimmäisenä Suomessa”, Lahti kertoo. Lisäksi Viikissä on erikoisosaamista harvinaisempien lemmikkieläinten hoidosta. Eksoottisten eläinten klinikalla hoito­pöydälle voi nousta papukaija, fretti tai kameleontti. 

Kissojen ja koirien dialyysihoidon edelläkävijä 

Monelle työn suola piilee siinä, että päivät ovat erilaisia keskenään. Tämä pätee myös eläinsairaalan päivystykseen, Lahti sanoo.

”Meille tulevat kaikki kiireelliset tapaukset, jotka eivät voi odottaa seuraavaan päivään. Vaivoja on laidasta laitaan, akuutista oksentelusta ja koiran ripulista epileptisiin kohtauksiin, synnytysvaivoihin tai myrkytyksiin. ”

Teho-osastolla on hoitopaikat kymmenelle eläimelle. Yleensä ympärivuorokautista hoitoa vaativia potilaita on osastolla noin viisi. Tyypillisesti potilaat ovat kissoja tai koiria, jotka vaativat jatkuvaa nesteytystä, lääkettä tai lisähappea, joita omistajat eivät pysty kotioloissa antamaan. Uusimpana uutena tehohoitotiimissä on hemodialyysihoito. Dialyysilaitteella annetaan munuaisten korvaushoitoa. 

”Olemme kouluttautuneet kissojen ja koirien dialyysihoitoihin, mutta ensimmäinen potilaamme oli munuaisongelmasta kärsivä ponivarsa. Pienen kokonsa puolesta sekin soveltui hoitoihin”, Lahti kertoo. 

Kaikkia eläinten lääkkeitä ei saa valmiina apteekista

Eläinten lääkehoidossa käytetään pääosin tiettyjä peruslääkkeitä, joita eläinsairaalaan tilataan lääketukusta tai lääkkeiden maahantuojilta. Näitä annostellaan eläimen koon mukaan. 

Sairaalassa tarvitaan myös sellaisia lääkkeitä, joita tukusta tai lääkkeiden maahantuojilta ei saa. Voi olla, että lääkeaineesta ei ole Suomessa myyntiluvallista valmistetta tai siitä ei ole tarjolla elämille soveltuvia annoskokoja. Tällöin eläinsairaalan farmaseutti tilaa lääkettä Yliopiston Apteekin lääkevalmistusosastolta.

Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi koirien ja kissojen suolistotulehdukseen käytettävä tylosiiniantibiootti, pienten eläinten kroonisiin kipuihin, kuten koiran nivelrikkokipuihin, annettava gabapentiini sekä epilepsialääke kaliumbromidi, jota voidaan käyttää myös myrkytystiloista johtuvien kohtausten hoitoon. Näitä Yliopiston Apteekista tilataan säännöllisesti.

Rotanmyrkkytapaukset ovat harvinaistuneet

Tilauslääkkeitä tarvitaan myös satunnaisiin vaivoihin. Nykyään esimerkiksi rotanmyrkkymyrkytyksiä tulee onneksi vastaan harvemmin kuin ennen, Lahti kertoo. Kuitenkin tällaistakin valitettavasti joskus käy. Silloin lemmikki tarvitsee suun kautta annettavia K-vitamiinikapseleita, joita ei saa suoraan tukusta.

"Yhteistyö Yliopiston Apteekin kanssa on toiminut hyvin, ja lääkkeiden tilaus sähköisen tilauskanavan kautta käy helposti”, sanoo Lahti, jonka työnkuvaan kuuluu farmaseutin tekemien lääketilausten hyväksyminen.

Kun pieni potilas kotiutuu eläinsairaalasta, voi olla, että lääkehoitoa tulee jatkaa kotona. Tällöinkin eläin voi vaivasta riippuen tarvita lääkettä, jota apteekista ei saa valmiina. Myös näihin tarpeisiin eläinten lääkkeitä tehdään Yliopiston Apteekin lääkevalmistusosastolla Helsingin Pitäjänmäessä.

Asiantuntijana eläinlääkäri Sonja Lahti yliopistollisesta eläinsairaalasta.