Kipu ja kuume ovat yleisiä muun muassa flunssaan tai influenssaan liittyviä oireita, joita voidaan monesti hoitaa ilman reseptiä saatavilla tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolivalmisteilla.
Itsehoidossa kipulääkkeitä tulee käyttää vain lyhytaikaisesti ja lääkäriin tulee hakeutua aina, jos kipu voimistuu tai pitkittyy. Varmistu tilanteeseesi sopivan kipulääkkeen valinnasta keskustelemalla lääkärin tai apteekin asiantuntijoiden kanssa. Lue kipulääkkeen pakkausseloste huolellisesti ja varmistu lääkkeen soveltuvuudesta ennen käyttöä.
Ethän käytä useita suun kautta otettavia kipu- tai kuumelääkkeitä samanaikaisesti ilman, että keskustelet asiasta lääkärin tai farmaseutin kanssa. Ethän esimerkiksi käytä kivun ja kuumeen hoitoon itsehoidon parasetamolivalmisteita, mikäli sinulla on käytössä joku muu parasetamolia sisältävä kipulääke. Älä myöskään käytä kahta tulehduskipulääkettä samanaikaisesti, sillä haittavaikutusten riski kasvaa tällöin. Huomioithan, että asetyylisalisyylihappoa ei suositella ensisijaiseksi kipulääkkeeksi, eikä sitä tule itsehoidossa käyttää alle 12-vuotiaille.
Lihas- ja nivelkipua voidaan suun kautta olevien kipulääkkeiden ohella hoitaa myös paikallisesti levitettävillä tulehduskipuvoiteilla ja -geeleillä.
Kuume on tuttu juttu – vai onko? Tiedätkö, miten kuume mitataan oikeaoppisesti, mikä lämpötila lasketaan kuumeeksi ja miten omaa tai lapsen kuumeista oloa voi helpottaa? Tässä kaikki, mitä sinun täytyy tietää kuumeen hyvästä hoidosta!
Kipu on elimistön oma suojamekanismi. Se on tapa varoittaa elimistöä ongelmasta, jonka aiheuttaja tulee hoitaa pois tai jota tulee välttää. Tilapäinen kipu kannattaa aina hoitaa, jotta se ei pitkity. Itsehoidossa kipua voidaan lievittää sekä lääkkeellisin että lääkkeettömin keinoin.
Särkee, sattuu, jomottaa? Särkylääke auttaa. Mutta miten valita oikea särkylääke oikeaan tilanteeseen? Voiko särkylääkkeistä olla haittaa ja miten särkylääkkeitä käytetään oikein ja turvallisesti? Lue vinkit!