Pääkipu on oire ja päänsärky on useimmiten vaaratonta
Suurin osa päänsärkyistä, kuten jännityspäänsärky ja migreeni, ovat niin sanottuja primääripäänsärkyjä, joissa kipu on pääasiallinen oire.
Jännityspäänsärky – tavallinen päänsärky, joka aiheuttaa tasaista pääkipua
Jännityspäänsärky on yleinen päänsärkytyyppi, joka ilmenee usein tasaisena särkynä ilman muita oireita, ja sen taustalla voivat olla esimerkiksi lihasjännitys tai stressi.
Migreeni – migreenikohtauksessa pääkivun lisäksi pahoinvointia ja valonarkuutta ja auraoireita
Migreeni sen sijaan on kohtausmainen sairaus, johon liittyy usein pääkivun lisäksi muita oireita kuten pahoinvointia ja yliherkkyyttä valolle.
Sarjoittainen päänsärky – harvinainen, mutta erittäin kovaa pääkipua aiheuttava päänsärkytyyppi
Sarjoittainen päänsärky on erittäin voimakasta ja sen voi helposti sekoittaa migreeniin. Sarjoittainen päänsärky on harvinainen päänsärkytyyppi, jossa kipu on yleensä kovempaa kuin migreenissä. Tyypillisesti kipu keskittyy toisen silmän taakse ja kipukohtaus voi toistua useita kertoja päivässä.
Kolmoishermosärky – tuikkiva, sähköiskumainen kipu poskipäässä
Kolmoishermosärky tuottaa voimakkaita, sähköiskumaisia kipuja kasvojen alueelle. Kolmoishermosäryn kipu voi tuntua jopa kymmeniä kertoja vuorokaudessa. Kolmoishermosärystä johtuvat oireet johtuvat siitä, että jokin puristaa kolmoishermoa.
Päänsärky otsassa, ohimolla vai silmän takana? Mitä pääkivun paikka kertoo päänsärystä?
On tärkeää tunnistaa, milloin päänsärky vaatii lääkärin arvioita. Äkilliset ja voimakkaat päänsäryt sekä aamuyöllä pahoinvointia ja oksentelua aiheuttavat toistuvat päänsäryt ovat syy hakeutua lääkäriin. Ponnistaessa alkava äkillinen räjähtävä päänsärky vaatii välitöntä lääkäriin hakeutumista. Myös uudentyyppinen päänsärky, joka ilmenee ensimmäistä kertaa yli 50-vuotiaana on syytä tutkia lääkärin vastaanotolla. Päänsärkypäiväkirja voi auttaa hahmottamaan kipujen säännöllisyyttä ja auttaa lääkärin vastaanotolla.
Lääkepäänsärky
Tiesitkö, että tulehduskipulääkkeet ja migreenin kohtauslääkkeinä käytettävät triptaanit voivat aiheuttaa niin kutsuttua lääkepäänsärkyä. Noudata aina lääkkeiden käyttö- ja annosteluohjetta sekä lääkäriltä saamiasi neuvoja äläkä käytä migreenin kohtauslääkkeitä tai tulehduskipulääkkeitä pitkäaikaisesti tai suositeltua useammin, sillä ne voivat aiheuttaa lääkepäänsärkyä.
Päänsäryn ennaltaehkäisy ja särkylääkkeet pääkipuun
Jos kärsit päänsärystä, verkkokauppamme tarjoaa kattavan valikoiman särkylääkkeitä, jotka on vaivatonta tilata jopa suoraan kotiisi. Olipa kyseessä jännityspäänsärkyyn sopiva tulehduskipulääke, parasetamoli tai migreenikohtaukseen tarkoitettu migreenilääke, löydät kattavan valikoiman helposti verkkokaupastamme ya.fi. Asiantuntijamme verkon chatissa auttavat sopivan pääkipulääkkeen valinnassa ja antavat vinkkejä pääkivun hoitoon, päänsäryn estoon ja särkyoireiden lievitykseen. Tutustu valikoimaamme ja löydä farmaseuttiemme avustuksella särkylääke päänsärkyyn verkkokaupastamme ya.fi!